Αρχική ΚΕΝΤΡΙΚΗ Κιπτσόγκε-Κεϊτάνι κορυφαίοι στον Μαραθώνιο

Κιπτσόγκε-Κεϊτάνι κορυφαίοι στον Μαραθώνιο

 

ΗΜέρι Κεϊτάνι επιβραβεύθηκε για την επίδοση της. Ο Ελιουντ Κιπτσόγκε κράτησε τα σκήπτρα για τρίτη συνεχή χρονιά. Είναι η κορυφαία και ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος για τη χρονιά που φεύγει. Η ανάδειξη και βράβευση τους έγινε πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που τους απονεμήθηκαν  τα βραβεία από τη Διεθνή Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS).

Η Κεϊτάνι,  με 2.17.01 φέτος, παρέλαβε το έπαθλο της μαζί με την σύζυγο και τα δύο της παιδιά: «Κάθε φορά που θα βλέπω αυτό το βραβείο θα θυμάμαι την Αθήνα. Ευχαριστώ την AIMS για την μεγάλη τιμή», είπε η Κεϊτάνι.

Όπως το 2015 και το 2016 έτσι και το 2017 κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς αναδείχθηκε ο Κιπτσόγκε. Ο αθλητής από την Κένυα, ο οποίος ήταν νικητής στον μαραθώνιο του Βερολίνου, δε κατάφερε να έρθει στην Αθήνα, ωστόσο με μήνυμα του ευχαρίστησε την AIMS.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η απονομή του βραβείου συνολικής προσφοράς στον αθλητισμό στη Ρόζα Μότα, τη “χρυσή” ολυμπιονίκη της Σεούλ και μία από τις καλύτερες μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών. Η Μότα το 1982 ήταν νικήτρια στον μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αθήνα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ποτέ επίσημος μαραθώνιος γυναικών σε διεθνή διοργάνωση της Παγκόσμιας ή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Το «κοινωνικό» βραβείο απέσπασε ο μαραθώνιος του Μεντελίν που κάθε χρόνο υποστηρίζει κοινωνικούς σκοπούς ως αναπόσπαστο μέρος του αθλητικού γεγονότος. Χρηματοδοτεί την αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί από νάρκες, ενώ έχουν βοηθήσει άλλους δρομικούς αγώνες που γίνονται για την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα Καρκίνου του μαστού. Το «Πράσινο» βραβείο απέσπασε  ο Μαραθώνιος του Κέιπ Τάουν καθώς στο φετινό του μαραθώνιο ανέπτυξε ένα εκτενές περιβαλλοντικό και διαχείρισης απορριμμάτων πρόγραμμα με στόχο τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων, στόχος που επετεύχθη.