Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ Η γυναίκα που προπονεί… λυκάκια (vid)

Η γυναίκα που προπονεί… λυκάκια (vid)

Με περίσσια αυτοπεποίθηση και άφθονο σθένος η Eλένη Βιτάλη άδει ‘’Μια γυναίκα μπορεί, τη ζωή σου ν΄αλλάξει μπορεί, μια γυναίκα μπορεί να χαράξει καινούρια αρχή…’’ , και στην περίπτωση της Ολυμπίας Δραγούνη, οι στίχοι αυτοί βρήκαν νόημα. Και για όσους δεν την ξέρουν, η κ. Δραγούνη βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία της Ολυμπιάδας Θρακομακεδόνων. Η ελληνική ομάδα Γυμναστικής για Όλους αναδείχθηκε, πριν από λίγες ημέρες, κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, χάρη στο υπερθέαμα γυμναστικής και χορού με τίτλο «Τhe Wolves And The Moon».

Από πολύ μικρή ηλικία, μόλις έξι ετών, η Ολυμπία είχε βρει την κλίση της στον αθλητισμό και, τελικά, το λαμπρό μέλλον της, ήταν προδιαγεγραμμένο. Ξεκίνησε σε μία ομάδα ενόργανης γυμναστικής στην Νίκαια, όπου και παρακολουθούσε εντατικό καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεων, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια το ταλέντο και η αγάπη της για την χορογραφία της έδωσαν το κίνητρο να βρίσκει αποκλειστικά μόνη της τις χορογραφίες και τα τραγούδια για την ομάδα, στην οποία συμμετείχε. Με πάνω  δέκα χρόνια στον πρωταθλητισμό, διακρίσεις στην ενόργανη γυμναστική και με ένα πτυχίο της σχολής ΤΕΦΑΑ, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην προπονητική. Το άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε είναι η Γυμναστική για Όλους, δηλαδή, η γυμναστική που μπορούν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας σωματικής κατάστασης και ευλυγισίας να συμμετάσχουν και να “αυτοβελτιώνονται” μέρα με την μέρα.

Στην αρχή, μια όχι και τόσο καλή συνεργασία με έναν τοπικό φορέα την απογοήτευσε, αφού δεν εκεί δεν έδιναν την απαιτούμενη μέριμνα στο άθλημα που είχε αναλάβει η Ολυμπία, δηλαδή την Γυμναστική για Όλους και προωθούσαν άλλα αθλήματα. Ωστόσο η ίδια προτίμησε να μην κρατήσει κακία και να πορευθεί με τη σοφή ρήση του λαού μας ότι “όλα για κάποιο λόγο γίνονται.’’ Και, τελικά, όπως έδειξε ο χρόνος, δικαιώθηκε.

Στις παρυφές του 2000 αποφάσισε να κάνει μία.. νέα αρχή. Μία αρχή δική της. Έτσι, ίδρυσε την Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων. Από τότε πέρασαν 18 χρόνια. Επένδυσε χρόνο. Πολύ χρόνο και πολύ μεράκι. Και, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται και η ανταμοιβή.

Ύστερα από 18 χρόνια κοινής πορείας με την Ολυμπιάδα των Θρακομακεδόνων έχει καταφέρει όχι μόνο να μάθει ο κόσμος για την Γυμναστική για Όλους, αλλά να φέρει και μετάλλια στη χώρα μας. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, τον Ιούλιο του 2017,  η ελληνική ομάδα έλαμψε στο αποχαιρετιστήριο Γκαλά της διοργάνωσης,“World Gym For Life Challenge”, στο Βέστφολντ της Νορβηγίας, όπου ήταν μία από τις 17 φιναλίστ που διεκδίκησαν το βαρύτιμο τρόπαιο «Μπρούνο Γκράντι», δηλαδή τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια στην κορυφαία ομάδα Γυμναστικής για Όλους του πλανήτη.

Η Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων παρουσίασε ένα υπερθέαμα γυμναστικής και χορού με θέμα “Τhe Wolves And The Moon”. Οι ” χρυσοί λύκοι” … ”σεληνιάστηκαν” και μάγεψαν κριτές και θεατές, για άλλη μια φορά: Το ίδιο είχε συμβεί και στην πρώτη εμφάνιση της Ολυμπιάδας Θρακομακεδόνων στο Συνεδριακό Κέντρο Όσλοφιορντ, δύο ημέρες νωρίτερα, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το εισιτήριο για το μεγάλο Γκαλά από τον όμιλό της. Ο σκανδιναβικός λαός, αν και βρίσκεται κοντά στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, δέχτηκε με πολύ θέρμη της ‘’λύκαινες’’. Μάλιστα τα τοπικά σάιτ μίλησαν και ιερή σιγή κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, αλλά και για τον ‘’φόβο” να εκτοξευτεί το σκέπαστρο του κλειστού γυμναστηρίου προς τα επάνω από την συσσώρευση συναισθημάτων και συγκίνησης των θεατών.  Το μήνυμα το οποίο ήθελε να περάσει η ομάδα ήταν για την ενότητα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των λαών και των ανθρώπων γενικότερα, πως όσο κι αν συγκρουόμαστε σαν λύκοι, πάντα θα ενωνόμαστε σε μία μεγάλη αγκαλιά. Ίσως να ήταν καρμικό, ίσως τυχαίο , ίσως μοιραίο, αλλά την ημέρα του διαγωνισμού ήταν στην Νορβηγία η μέρα εξαφάνισης του νορβηγικού λύκου και, ίσως, και αυτό να συνέβαλε στο ότι η ελληνική αποστολή θεωρούνταν από όλους, ακόμα και από τις αντίπαλες ομάδες, φαβορί.

Μπορεί οι «λύκαινες» να έγραψαν χρυσή ιστορία στη Νορβηγία, η ομάδα, όμως, δεν ταξίδεψε ολόκληρη. Από τα 90 μέλη στο διαγωνισμό αγωνίστηκαν μόνο τα 62 διότι οι υπόλοιπες αθλήτριες δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα του του ταξιδιού. Αυτό έχει πονέσει την Ολυμπία Δραγούνη. «Οι μητέρες των κοριτσιών μην μπορώντας να στερήσουν από τα παιδιά της την αγάπη τους για το άθλημα αυτό, όσο μπορούν συμβάλλουν εθελοντικά στην συλλογική αυτή προσπάθεια, με μοναδικό στόχο το καλό των παιδιών τους και την αξιοποίηση των ταλέντων τους», μας λέει.

Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τα λυκάκια μας λοιπόν; Πολλά και διάφορα απαντάει  η αρχηγός της αγέλης, η Ολυμπία και μας αποκάλυψε ότι ‘’τα λυκάκια’’ τα περιμένει μία σειρά βραβεύσεων, αρχής γενομένης χθες από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ θα ακολουθήσει αυτή από τον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης θα τιμηθούν και στο Βέλγιο για τη νίκη τους.

Εδώ, όμως, κάπου θα τελειώσει η ιστορία των Λύκων και θα αρχίσει η ιστορία των Καρυάτιδων. Αυτό θα είναι, όπως μας αποκάλυψε η Ολυμπία Δραγούνη, το νέο πρόγραμμα της ομάδας. «Θα είναι περισσότερο ένα πρόγραμμα με ιστορικό ενδιαφέρον και εθνική πικρία, παρά με εχθρική ή επιθετική στάση σε ότι αφορά την κλοπή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», τόνισε.

Δείτε το βίντεο από το πρόγραμμα: