Home / ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ / Ν. Ηλιόπουλος: “Ο πιο δύσκολος αντίπαλος μου είναι οι προσδοκίες μου”

Ν. Ηλιόπουλος: “Ο πιο δύσκολος αντίπαλος μου είναι οι προσδοκίες μου”

Όμορφος, έξυπνος, με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ και πολυτάλαντος. «Συνθετάκιας» στην ενόργανη, «συνθετάκιας» και στα ταλέντα. Μόνο έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τον Νίκο Ηλιόπουλο, τον πρωταθλητή Ελλάδος στο σύνθετο ατομικό. Και το επόμενο που θα έρθει στο μυαλό μας είναι το τεράστιο χαμόγελο που δε φτάνει μόνο μέχρι τα μάτια του αλλά και τα ξεπερνάει…

Έχει «πέσει» χίλιες φορές και έχει σηκωθεί χίλιες μία. Το έμαθε στην ενόργανη, το εφαρμόζει στη ζωή και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για την επόμενη πρόκληση. Με ένα χαμόγελο πάντα και θετική ενέργεια.

Ο Πατρινός αθλητής σπουδάζει ψυχολογία, ωστόσο λόγω προπονήσεων και αγώνων δεν προλαβαίνει να παρακολουθεί τα μαθήματα, με τον τρόπο που επιθυμεί. Όταν, όμως, συζητάς μαζί του καταλαβαίνεις ότι πίσω από το χαμόγελο και τις επιτυχίες του κρύβεται… πολύ μόχθος… Χαρακτηριστικότερη φωτογραφία από τα χέρια του δύσκολα θα έβρισκε κάποιος…

Ο πρωταθλητής της ενόργανης τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις: διεθνείς αγώνες, πολύωρες προπονήσεις για εντυπωσιακά προγράμματα, ενώ είναι από τους πρωτοπόρους για την πραγματοποίηση ενός γκαλά που αναμένεται να αφήσει εποχή. Είπαμε… συνθετάκιας. Για όλες αυτές τις… σύνθετες προκλήσεις -και όχι μόνο- μίλησε στο welovesports.

Κάνετε σύνθετο ατομικό. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Είναι  παρά πολύ δύσκολο…μοιάζει πολύ με το δέκαθλο ή πένταθλο. Χρειάζεται ειδική προπόνηση για κάθε όργανο και φυσική κατάσταση για έξι όργανα…. Είναι σα να κανείς έξι διαφορετικά αθλήματα.

Ο αθλητής που κάνει σύνθετο θεωρείται ο ολοκληρωμένος αθλητής της ενόργανης. Έχετε μετανιώσει που δεν ασχοληθήκατε μόνο με ένα όργανο, ώστε να μπορείτε να διακριθείτε πιο εύκολα;

Ναι, πράγματι, έτσι πιστεύει ο κόσμος της γυμναστικής… αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει τι είναι το σύνθετο ατομικό. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν έχω μετανιώσει. Θα το δω αυτό ύστερα από πολλά χρόνια. Μπορώ να σας πω όμως  ότι στο σύνθετο ατομικό είναι εκεί που αισθάνομαι πιο οικεία, η προπόνηση μου από την αρχή που ασχολήθηκα με την ενόργανη ήταν πάντα για σύνθετο ατομικό. Αυτό μου έχει δώσει και τα περισσότερα μετάλλια.

Αν ξεχωρίζατε κάποιο όργανο, ποιο θα ήταν και γιατί;

Όλα έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά και τα έξι είναι εντυπωσιακά. Θα ξεχώριζα το μονόζυγο. Σωματοτυπικά μου ταιριάζει περισσότερο. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε με τον κ. Ράφτη ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για το μονόζυγο με πολύ υψηλή αρχική αξία που θα το παρουσιάσω στο παγκόσμιο κύπελλο, στο Μπακού (15-18/3).

Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αποτελεί όνειρο για κάθε αθλητή. Δυστυχώς στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχει δυνατό σύνολο, τη χώρα μας έχουν εκπροσωπήσει μόνο «σπεσιαλίστες». Πιστεύετε ότι στον… δρόμο για το Τόκιο μπορούμε να καταφέρουμε ως χώρα να κάνουμε την ανατροπή;

Η Ελλάδα για το μέγεθος της και τις συνθήκες της έχει μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία στον κόσμο της παγκόσμιας γυμναστικής. Στους Ολυμπιακούς αγώνες μας εκπροσωπήσει μόνο σπεσιαλίστες όπως ο Πετρούνιας, ο Ταμπάκος αλλά και αθλητές του σύνθετου ατομικού όπως ο Μάρας, ο Τσολακίδης … Ακόμα και ο Μελισσανίδης ήταν «συνθετάκιας» άσχετα αν όλοι τους έγιναν γνωστοί  για τις διακρίσεις τους σε ένα ή δυο όργανα. Όλα μπορούν να συμβούν. Όλοι προπονούμαστε γι΄ αυτήν την ανατροπή.

Εκτός από τη γυμναστική με τι άλλο ασχολείστε;

Προσπαθώ να είμαι συνεπής με τις σπουδές μου στην ψυχολογία, αλλά δεν τα καταφέρνω, λόγω των προπονήσεων. Όμως τελευταία είμαι και σε μια πολύ σημαντική θέση σε μια ωραία  ομάδα που ετοιμάζουμε ένα παγκόσμια καινοτόμο και μοναδικό γκαλά γυμναστικής που θα αλλάξει  τα δεδομένα των αθλητικών οργανώσεων και το οποίο  μου τρώει το μεγαλύτερο κομμάτι του ελεύθερου μου χρόνου. Θα μάθετε περισσότερα γι΄αυτό σύντομα.. (σ.σ. μας λέει, και το πρόσωπό του φωτίζεται).

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της χρονιάς;

Αυτή είναι η δεύτερη χρόνια του νέου Ολυμπιακού Κύκλου και μπαίνουν οι βάσεις των προγραμμάτων που από εδώ και πέρα θα ανεβαίνουν σε αξία, σιγά σιγά. Οι στόχοι αυτής της χρονιάς είναι συμμετοχή σε τελικούς, καλές θέσεις … και εκπλήξεις.

Τι προγράμματα ετοιμάζετε για εφέτος και αν θα φτιάξετε και κάτι καινούργιο πάνω σ’ ένα πρόγραμμα;

Εφέτος ετοιμάζω πάλι σύνθετο ατομικό, αλλά με λίγη περισσότερη αφοσίωση στο μονόζυγο! Όλα μου τα προγράμματα σε όλα τα όργανα είναι αρκετά διαφορετικά και με υψηλότερη αξία απ’ αυτά που είχα παρουσιάσει πέρσι στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Πόση ώρα κάνετε προπόνηση την ημέρα, εκτός περιόδου αγώνων και πόση ώρα όταν βρίσκεστε σε περίοδο αγώνων;

Σε περίοδο εκτός αγώνων η προπόνηση είναι καθημερινή , πεντάωρη με ένα δίωρο διάλειμμα το μεσημέρι. Σε περίοδο αγώνων η προπόνηση είναι δίωρη, εστιασμένη στην εκτέλεση των προγραμμάτων.

Φτάνοντας στο τέλος της συζήτησης, ο Νίκος Ηλιόπουλος τόνισε πως ναι μεν έχει δύσκολους αθλητές ν’ αντιμετωπίσει, αλλά κανένας δεν είναι δυσκολότερος από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ποιον θεωρείτε τον δυσκολότερο αντίπαλό σας;

Αν εννοείται αθλητικά, στο εξωτερικό, το επίπεδο του σύνθετου ατομικού είναι πολύ υψηλό… άρα έχω μόνο δύσκολους αντιπάλους. Αν εννοείτε ψυχικά, ο πιο δύσκολος αντίπαλος μου είναι οι προσδοκίες που έχω για εμένα που όλο μεγαλώνουν.

Υπάρχει καθόλου ξεκούραση ανάμεσα στους αγώνες ή είναι τόσο κοντά που υπάρχει μόνο προετοιμασία;

Άλλες φορές ναι, άλλες φορές όχι. Όταν μεσολαβεί μεγάλο διάστημα μεταξύ αγώνων τότε υπάρχει πάντα περίοδος ξεκούρασης. Όταν το διάστημα είναι μικρό τότε… μόνο προετοιμασία!

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του αθλητή

error: Content is protected !!