Home / ΑΠΟΨΕΙΣ / Αποστολή αθλητών, όχι… τουριστών

Αποστολή αθλητών, όχι… τουριστών

Ήταν μια επιτυχημένη αποστολή. Αποστολή αθλητών και όχι… τουριστών. Σε αυτό, φυσικά, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ήταν σχετικά ολιγομελής. Αλλά, όταν σε μια ομάδα εννέα αθλητών, οι τέσσερις κατατάσσονται στην βαθμολογούμενη οκτάδα, οδηγώντας την Ελλάδα ουσιαστικά ισόβαθμη στις θέσεις 15η-17η (ουσιαστικά, διότι τυπικά η IAAF την κατατάσσει 14η-16η, μαζί με τις Βραζιλία και Ακτή Ελεφαντόδοντος, επειδή δεν υπολογίζει στην βαθμολογία την Ρωσία, δεδομένου ότι οι αθλητές της αγωνίζονταν σαν ανεξάρτητοι -οποία υποκρισία) σε 144 χώρες, και άλλοι σημειώνουν ατομικό η εφετινό ρεκόρ, τότε μόνο για επιτυχή εμφάνιση μπορούμε να μιλήσουμε.

Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη κριτική της απόδοσης των Ελλήνων:

Η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβηκε ξανά στο βάθρο των μεταλλιούχων του επί κοντώ, σ’ έναν αγώνα, στον οποίον, όπως η ίδια παραδέχθηκε, δεν θα μπορούσε εύκολα να πάει ψηλότερα από την 3η θέση. Μας είχε καλοσυνηθίσει με τα χρυσά, αλλά, όπως εξελίχθη ο συγκεκριμένος αγώνας, το χάλκινο μετάλλιο είχε λάμψη χρυσού.

Ο Εμμανουήλ Καραλής (επάνω φωτογραφία), κατέρριψε το ρεκόρ του. Στα 19 του χρόνια στάθηκε ως ίσος προς ίσον δίπλα στους μεγάλους επικοντιστές και αναδείχθηκε 5ος. Αυτά αρκούν. “Το μέλλον του ανήκει”, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Υπό προϋποθέσεις, βεβαίως…

Η 6η θέση ήταν μάλλον ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η τριπλουνίστρια Βούλα Παπαχρήστου με βάση την εφετινή της κατάσταση. Ίσως μπορούσε να πηδήσει λίγο μακρύτερα και το πολύ να διεκδικούσε την 5η θέση. Είναι σημαντικό ότι κατετάγη ξανά στην οκτάδα.

Για πολλοστή φορά (δύο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μία σε παγκόσμιο ανοικτού και τέσσερις σε κλειστού, τρεις σε Ευρωπαϊκό ανοικτού και τέσσερις σε κλειστού) ο Κώστας Φιλιππίδης βρέθηκε σε… επτάδα (7ος  είναι η… προσφιλής του θέση, αφού την έχει καταλάβει έξι φορές και ουδεμία την 8η) μεγάλης διοργάνωσης. Το ότι υστέρησε από το εφετινό ρεκόρ του (5,85 – 5.70μ.), δεν μειώνει την επιτυχία του. Το άλμα επί κοντώ είναι απρόβλεπτο αγώνισμα. Ίσως, όμως, πρέπει ν’ αναρωτηθεί, φυσικά μαζί με τον προπονητή του, Δημήτρη Κυττέα, αν είναι ωφέλιμο να κάνει τόσους αγώνες. Διότι συνήθως την μεγάλη επίδοση την επιτυγχάνει σε μίτινγκ. Εφέτος, σε 43 ημέρες (13 Ιανουαρίου – 25 Φεβρουαρίου) είχε μετάσχει σε 8 αγώνες.

Η Μαρία Μπελιμπασάκη, πέτυχε ατομικό ρεκόρ στα 400μ. Τούτο τα λέει όλα. Ασχέτως δίκαιης ή άδικης ακύρωσης στον ημιτελικό, στον οποίο, επίσης, βελτίωσε την επίδοσή της. Το Καλοκαίρι πλησιάζει. Θα πάρει ρεβάνς.

Σημείωσε την καλύτερη εφετινή του επίδοση ο πάντα μαχητικός, Κώστας Δουβαλίδης και, για άλλη μία φορά, προκρίθηκε σε ημιτελικό υψηλών εμποδίων. Πιθανόν να σημείωνε και ρεκόρ, αν δεν είχε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα μικροτραυματισμών. Πέτυχε.

Δεν υστέρησε αισθητά από το εφετινό ρεκόρ του (7,95μ.) ο 20χρονος, Μίλτος Τεντόγλου. Οι 13 πόντοι δεν είναι πολλοί για το άλμα εις μήκος. Όμως, τα 7,82μ. ήταν η χειρότερη επίδοση, με την οποία έκλεισε κάποιον από τους πέντε αγώνες του στην περίοδο του κλειστού στίβου. Ο νεαρός άλτης έφυγε, πλέον, από την κατηγορία των εφήβων και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Όπως και οι δυσκολίες.

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη μπορούσε να προκριθεί στις 24 του ημιτελικού των 60μ. αν έτρεχε κοντά στο ρεκόρ της (7’’29), καθότι προκρίθηκαν με 7’’31. Τα 7’’40 δεν λένε κάτι, αλλά δεν είναι και προς θάνατον. Πάντως, ήταν ο δεύτερος χειρότερος αγώνας της από τους έξι, που έκανε εφέτος η 24χρονη σπρίντερ.

Δεν μπορεί να κριθεί η Ελισάβετ Πεσιρίδου. Μια πτώση στα εμπόδια, ειδικά στα υψηλά, δεν είναι σπάνια. Ήταν μια άτυχη στιγμή για την πολύ καλή αθλήτρια, που έχει αποδείξει πως ξέρει να μάχεται στους μεγάλους αγώνες.

Κατά τ’ άλλα παρακολουθήσαμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, με σπουδαίες επιδόσεις σε πολλά αγωνίσματα, μ’ έντονο συναγωνισμό σε πολλά από αυτά όπου οι επιδόσεις δεν ήταν μεγάλες, και δύο ρεκόρ κόσμου.

Όχι, δεν έκανα λάθος. Δύο παγκόσμια ρεκόρ κατερρίφθησαν. Το ένα είναι των 4Χ400μ. ανδρών από τους απίθανους, εκπληκτικούς Πολωνούς. Το άλλο είναι των… ακυρώσεων στους δρόμους: 23!!! Και όχι λόγω άκυρης εκκίνησης, αλλά εξαιτίας αλλαγής διαδρόμου (ή και απλού πατήματος της γραμμής) ή παρεμπόδισης αντιπάλου. Στα 400μ. ανδρών ακυρώθηκαν και οι 5 δρομείς μιας προκριματικής σειράς!!! Υπήρξαν 8 ακυρώσεις στα 400μ. ανδρών και 5 στων γυναικών, 5 στα 3.000μ. ανδρών, δύο στα 1.500μ. ανδρών και από μία στα 800μ. ανδρών και γυναικών και στα 4Χ400μ. γυναικών.

Με λίγα λόγια, πέραν από τους αθλητές, πρωταγωνίστησαν οι κριτές και το… βίντεο. Τροφή για σκέψη στους αρμόδιους της IAAF. Διότι αυτό ήταν το πρωτάθλημα των αμφιβολιών και των αμφισβητήσεων. Δικαιολογημένων ή μη…

error: Content is protected !!