Home / ΑΘΛΗΜΑΤΑ / ΚΑΡΑΤΕ / “Στην Ελλάδα τα ταλέντα χάνονται”

“Στην Ελλάδα τα ταλέντα χάνονται”

Γίνεται μία παλαιά μπαλαρίνα να… παίζει ξύλο; Και, όμως, ναι. Η Χριστίνα Καβακοπούλου άφησε το μπαλέτο για το καράτε και, τώρα, με «όπλα» την επιμονή και το ταλέντο της, διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020. Στον χώρο του καράτε συγκαταλέγεται στη “χρυσή τριπλέτα” και η πρωταθλήτρια, προσπαθεί, παρά τις πολλές δυσκολίες, να βρεθεί στα τατάμι της Ιαπωνίας, στην πρεμιέρα του καράτε ως Ολυμπιακό Άθλημα. Η νεαρή καρατέκα, εκτός από τις πολύ καλές εφετινές της εμφανίσεις, κατάφερε να ανέβει στο νούμερο 27 του παγκόσμιου γενικού ranking της κατηγορίας της (50κ.) και στο νούμερο 3 στο καράτε 1.

Το welovesports βρέθηκε στο “Arena OAKA Stadium”, όπου προπονείται. Η 25χρονη μας… άνοιξε την καρδιά της και μας μίλησε για τα προβλήματα που έχει το άθλημα στη χώρα μας, για τις θυσίες που έχει κάνει για χάρη του καράτε, αλλά και για το άπλετο ταλέντο που έχουν τα νεαρά παιδιά, τα οποία σταματάνε διότι δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στα έξοδα.

 

 

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου
Είμαι 25 ετών. Σπουδάζω στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών και έχω πάρει ειδικότητα Προσαρμοσμένη Κινητική ΑΑγωγή, δηλαδή για άτομα με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. Είμαι στο πτυχίο, το οποίο θα αργήσω λίγο να το πάρω, διότι λείπω συνέχεια για αγώνες.  Επιπλέον, δουλεύω ως προπονήτρια καράτε και personal trainer, αλλά δεν είναι εύκολο να τα συνδυάζεις όλα μαζί.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το καράτε και τι σε ώθησε σε αυτό;
Ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια, σε ηλικία πέντε ετών. Ήταν τυχαίο, διότι εγώ έκανα μπαλέτο, όμως είχα κάτι φίλους που έκαναν καράτε. Πήγα τους είδα και μου άρεσε. Άφησα το μπαλέτο και άρχισα να ασχολούμαι το καράτε.

Τι σημαίνει για εσένα το καράτε και ποια στοιχεία από τη φιλοσοφία του αθλήματος βρίσκουν “εφαρμογή” στον δικό σου χαρακτήρα;
Για εμένα το καράτε είναι τρόπος ζωής, όμως άργησα να το καταλάβω. Το συνειδητοποίησα πριν από δύο χρόνια, αφού “ενηλικιώθηκα” ως καρατέκα. Αυτό που βρίσκει εφαρμογή στο χαρακτήρα μου είναι η αυτοβελτίωση, διότι θέλοντας και μη, γίνεσαι καλύτερος όχι μόνο στο άθλημα, αλλά και ως άνθρωπος.

Πόσο επηρέασαν οι γονείς σου την απόφασή σου να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;
Οι γονείς μου δε μου έβαλαν φραγή σε καμία δραστηριότητα που ήθελα να κάνω. Πάντα ήταν θετικοί με τις επιλογές μου και με στηρίζουν ότι και να κάνω, ακόμα και σήμερα.

Ποιες είναι οι «απαιτήσεις» του καράτε και πως αντεπεξέρχεσαι σε αυτές;
Η προπόνηση είναι αρκετά απαιτητική. Έχω την τύχη να κάνω προπόνηση μόνο με άνδρες και αυτό με σκληραγωγεί ακόμα περισσότερο. Πέρα από την προπόνηση, όμως, το κομμάτι της φυσικής κατάστασης και το κομμάτι της δίαιτας είναι και αυτό αρκετά απαιτητικό. Όλα είναι απαιτητικά στο καράτε , αλλά έχουν ως στόχο τη βελτίωσή μου και αυτό μου δίνει ώθηση.

Τι έχεις στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια για χάρη του αθλητισμού; Υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή;
Διαλέγεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου… Δε θεωρώ ότι έχω στερηθεί κάτι. Ήταν δική μου απόφαση. Έχω “χάσει” τους φίλους μου, τις εξόδους μου, διότι είναι πολύ δύσκολο με τις προπονήσεις και τη δίαιτα, όμως γυρνάω σπίτι και είμαι ήρεμη. Ξέρω ότι αυτό είναι επιλογή μου και είμαι ευτυχισμένη με αυτό.

Ποιο είναι το επίπεδο του αθλήματος στη χώρα μας και πόσο διαφέρει με το εξωτερικό;
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα, τα οποία δυστυχώς χάνονται, διότι οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Πολλά παιδιά σταματάνε γιατί οι απαιτήσεις είναι πολλές. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και τα παιδιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις νεαρά άτομα που έχουν πολύ ταλέντο να μη μπορούν να αγωνιστούν. Παρόλα τα προβλήματα, όμως, όσα παιδιά μπορούν και συνεχίζουν να αγωνίζονται έχουν διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες. Αυτή την περίοδο είμαστε έξι αθλητές/τριες που διεκδικούμε διακρίσεις σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε πολύ καλούς αθλητές από το παρελθόν και αυτοί… ευθύνονται που ήμαστε σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι αυτός που σε προπονεί γνωρίζει το άθλημα και μπορεί να σε βοηθήσει.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου για την εφετινή σεζόν;
Ο πρώτος κύκλος τελείωσε. Σκοπός ήταν να μπω στης 30αδα και το κατάφερα. Τώρα επόμενος στόχος είναι ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό που θα γίνει στη Σερβία και στη συνέχεια το Παγκόσμιο, το οποίο θα κρίνει πολλές συμμετοχές για τους Ολυμπιακούς.

Πόσο δύσκολο είναι το κομμάτι της διατροφής;
Αποτελεί ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους τους αθλητές που αγωνίζονται στα χαμηλά κιλά. Είμαι συνέχεια σε διατροφή, παρόλα αυτά ξέρω ότι είναι και αυτό κομμάτι του αθλήματος και σε κάνει ακόμα καλύτερο ως αθλητή. Είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με το lipolysis, διότι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο κομμάτι της διατροφής.

Έχεις στο μυαλό σου Τόκιο ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάντα στο μυαλό των αθλητών. Δε ξέρω αν θα καταφέρω να πάω. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Αν δε βρεθεί κάποιος χορηγός δε θα μπορέσω να λάβω μέρος ακόμα και να μπορέσω να πάρω την πρόκριση.

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο επίτευγμα σου μέχρι σήμερα και ποια στιγμή στη καριέρα σου θα ήθελες να ξεχάσεις;
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μου ήταν η 5η θέση στο ευρωπαϊκό το 2014 και η 2η θέση πριν από λίγες ημέρες στο Ντουμπάι. Είναι πολλά τα πράγματα που θέλω να ξεχάσω, όμως όλα αυτά με βοήθησαν πολύ για να διαμορφώσω χαρακτήρα και να γίνω ακόμα καλύτερη ως αθλήτρια.

Μία συμβουλή στα νεότερα παιδιά που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα;
Το καράτε είναι ένα άθλημα πολύ τεχνικό. Θα τους συμβούλευα να έχουν πολύ υπομονή και επιμονή. Επίσης ως άθλημα θέλει πολύ θέληση. Δεν πρέπει να φοβάσαι να μπεις μέσα και να παίξεις “ξύλο” ή να ματώσεις, όμως το βασικότερο είναι να κυνηγάς πάντα τα όνειρά σου και να μην τα παρατάς ποτέ.

Ποιοι σε στήριξαν και σε στηρίζουν μέχρι και σήμερα;
Με στηρίζουν οι δύο προπονητές μου, ο Κώστας Παπάς και ο Γιώργος Μπαλομένος. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα, διότι με “αγκάλιασαν” από τη πρώτη στιγμή. Μεγάλο μου στήριγμα είναι και η οικογένεια μου που με βοηθάει από την ημέρα που ξεκίνησα. Θέλω να ευχαριστήσω το LIPOLYSIS, τους φυσικοθεραπευτές μου Αλεξάκη Γιώργο και Βλαντή Ζαχαρία και την εταιρεία Arawaza, που με βοηθάνε συνεχώς. Τέλος θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στις δύο κολλητές μου, Θεώνη και Αριλένα, που παρόλο που δεν τις βλέπω συχνά νοιάζονται και πιστεύουν πολύ σε εμένα.

 

photo credits: Βασίλης Κουτρουμάνος

error: Content is protected !!