Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Πρεμιέρα με νίκη για το παιδί-θαύμα (vid)

Πρεμιέρα με νίκη για το παιδί-θαύμα (vid)

Με τα φώτα της διεθνούς σκακιστικής κοινότητας στραμμένα στο Ηράκλειο και με το γνωστό πια σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!», διανύοντας την 8η συνεχή χρονιά του θεσμού, ξεκίνησε το 23ο Διεθνές Τουρνουά Ηρακλείου από τον «Ηράκλειο» ΟΑΑ, τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σκακιστικό Όμιλο Λέων Κάντια σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Παράλληλα, ξεκίνησαν τα δυο διεθνώς διάσημα «κλειστά» τουρνουά για την επίτευξη νόρμας διεθνούς μαιτρ και γκραν μαιτρ.

Σε αυτά συμμετέχει ο φημισμένος 12 χρονος Ινδός Praggnanandhaa –συνοδευόμενος από τη μητέρα του- με στόχο να κατακτήσει το τελευταίο κομμάτι για το τίτλο του γκραν μαιτρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατέχει το ρεκόρ του νεότερου διεθνή μαιτρ στην ιστορία του σκακιού, τίτλο τον οποίο κατέκτησε σε ηλικία 10 ετών και 8 μηνών και φυσικά είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις νεανικές κατηγορίες.

Η παρουσία του έφερε χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες που ακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την πρώτη του νίκη επί του Άγγλου φιντε μαιτρ Adam Taylor. Στο ίδιο κλειστό τουρνουά παίζει και ο αθλητής του «Ηράκλειο» ΟΑΑ και επικεφαλής προπονητής της ακαδημίας Κώστας  Αναγνωστόπουλος ο οποίος κατάφερε σε μια πολύ δύσκολη παρτίδα επί του ισχυρού Κώστα Μαρκίδη να πάρει τη νίκη. Ο Αναγνωστόπουλος δίνει τη δική του μάχη για να πετύχει νόρμα διεθνούς μαιτρ και χρειάζεται άλλους 4,5 βαθμούς στους επόμενους 8 αγώνες μετά τη χτεσινή του σημαντική νίκη. Νίκες πέτυχαν επίσης οι γκραν μαιτρ Νικολαϊδης (πρωταθλητής Ελλάδας) και Rozentalis επί των Γκούμα και Γεωργακόπουλου αντίστοιχα ενώ σπουδαία νίκη πέτυχε και ο Κουτουκίδης επί του Γερμανού διεθνούς μαιτρ Poetsch.

Αλλά και το 23ο Διεθνές Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ηρακλείου ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή σε δύο γκρουπ δυναμικότητας και ηλικιών. Μάλιστα δεν έλειψαν οι πρώτες μικροεκπλήξεις. Σημαντικότερη όλων η νίκη του Μανώλη Χατζηδάκη (1050) επί του Ολλανδού Burg De Man (1758) καθώς επίσης και η νίκη της Ρενάτας Μανουσάκη επί του Δημήτρη Δαγκωνάκη. Σημαντική και η ισοπαλία που σημείωσε η Ολγα Λαντζουράκη στην επανεμφάνισή της σε επίσημους αγώνες μετά από καιρό με τον έμπειρο Γεράσιμο Σπύρου.

Στην τελετή έναρξης τους αθλητές υποδέχτηκαν εκ μέρους των φορέων της πόλης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης. Οι δυο τους έπαιξαν συμβολικά την πρώτη κίνηση κάνοντας την έναρξη των κλειστών τουρνουά.