Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Σκληρή Ολυμπιακή τιμωρία στα κράτη – παραβάτες του ντόπινγκ στην άρση βαρών

Σκληρή Ολυμπιακή τιμωρία στα κράτη – παραβάτες του ντόπινγκ στην άρση βαρών

Συνεχίζει την προσπάθειά της για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (ή, μήπως, την ψηφοθηρική πολιτική της;) η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF). Οι χώρες με πολλά κρούσματα θα “πληρώσουν” στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, στο Τόκιο, τα σκληρά νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την διοίκησή της. Έτσι, ενώ τα κράτη χωρίς κρούσματα, ή με πολύ λίγα, θα μπορούν να εκπροσωπηθούν με έως οκτώ αθλητές – αθλήτριες (έως τέσσερις και τέσσερις), εκείνες με τις περισσότερες παραβάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ θα μπορούν να στείλουν μόνο δύο.

Τα κράτη, που θα χάσουν έξι Ολυμπιακές θέσεις, είναι οι Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία.

Άλλες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ιράν, Ινδία και Βουλγαρία, θα περιοριστούν σε ομάδες των τεσσάρων, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία πρόκρισης στο άθλημα για τους Ολυμπιακούς, η οποία εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Η Ινδία, που μόλις κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια στους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, δεν θα μπορέσει να στείλει όλους αυτούς τους νικητές στο Τόκιο, ακόμα και αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις πρόκρισης, λόγω των συνεχών παραβιάσεων του αντιντόπινγκ.

Το Ιράν, το οποίο πρώτευσε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών πέρυσι, μπορεί να στείλει μόνο δυο άνδρες και δύο γυναίκες. Βεβαίως, το Ιράν δεν μετέχει στις γυναίκες, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται γι’ αυτό.

Πλήρη ομάδα στο Τόκιο δεν μπορούν να έχουν και οι Ουκρανία, Βουλγαρία, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Αλβανία, Ρουμανία και Τουρκία.

Οι φίλοι της άρσης βαρών ελπίζουν να δουν στο Τόκιο την αθλήτρια – φαινόμενο, την Ρωσίδα, Τατιάνα Κασίρινα.

Με λίγο πάνω από δύο χρόνια ν’ απομένουν για να ολοκληρωθεί η περίοδος κατά την οποία λαμβάνονται υπόψη όλες οι παραβάσεις των κανονισμών αντιντόπινγκ, κοντά στην υπέρβαση του “ασφαλούς” ορίου βρίσκονται η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα. Αλλά και η Αίγυπτος θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα, διότι εξετάζεται μια σειρά από υποθέσεις από το Δεκέμβριο του 2016.

“Αυτή είναι μια απόφαση, που αλλάζει το παιχνίδι, ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός για την άρση βαρών”, δήλωσε ο Φιλ Άντριους, γενικός εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, οι οποίες είναι μία από τις πολλές χώρες που μπορούν να επωφεληθούν από τις αποφάσεις της IWF. Το ίδιο ισχύει για την Γερμανία και την Ισπανία.

Από τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος, εκείνες που, προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι η Κίνα και η Πολωνία, των οποίων το παρελθόν στο ντόπινγκ δεν είναι τόσο σοβαρό.

Το Καζαχστάν (η χώρα με τους περισσότερους παραβάτες), η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν έως σήμερα πάνω από κρούσματα 130 ντόπινγκ, ενώ εκκρεμούν περισσότερες από 20 υποθέσεις, κυρίως από τις επανεξετάσεις δειγμάτων από την ΔΟΕ.

Και οι πέντε έχουν αποκλεισθεί από τους αγώνες έως τον Οκτώβριο, επειδή είχαν τρία ή περισσότερα από θετικά αποτελέσματα σε Ολυμπιακούς αγώνες. Για τον ίδιο λόγο τιμωρήθηκαν με τον μονοετή αποκλεισμό και οι Ουκρανία, Μολδαβία, Τουρκία και Κίνα. Πάντως, όπως προαναφέραμε, για το Τόκιο η Κίνα φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει σοβαρά, διότι συνολικά έχει μόνο επτά παραβάσεις από το 2008.

Η Κίνα δεν φαίνεται, προς το παρόν, να κινδυνεύει να χάσει θέσεις στο Τόκιο.

Υπάρχει, φυσικά, ο κίνδυνος, κάποια χώρα να μη εκπροσωπηθεί στο Τόκιο στο άθλημα. Τούτο θα συμβεί, εάν έχει τρία θετικά αποτελέσματα κατά την περίοδο των 18 μηνών της προκριματικής διαδικασίας. Για το Ρίο ντε Ζανέιρο, το 2016, είχαν αποκλεισθεί η Ρωσία και η Βουλγαρία.

Η IWF απαιτεί, πλέον, από τους αθλητές, κατά την διάρκεια αυτών των 18 μηνών, να μετάσχουν σε συγκεκριμένο αριθμό (τουλάχιστον τρεις) διεθνών αγώνων, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς. Δεν θέλει, δηλαδή, να βλέπει περιπτώσεις όπως του περίφημου Καζάχου, Ιλιά Ιλίν (στην πάνω φωτογραφία, στο εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ των 246κ. στο επολέ ζετέ, στην κατηγορία των 105 κιλών), που, από το 2007 έως και το 2012 (δηλαδή, σε μια εξαετία) αγωνίσθηκε μόνο σε τέσσερις διεθνείς διοργανώσεις και κατέκτησε τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια του 2008 και του 2012, τα οποία το 2016 του αφαιρέθηκαν, έπειτα από την επανεξέταση των δειγμάτων ούρων, που είχε δώσει.