Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Βραβείο Fair Play από την Τουρκία στο Βαλέριο Λεωνίδη

Βραβείο Fair Play από την Τουρκία στο Βαλέριο Λεωνίδη

Ο Βαλέριος Λεωνίδης ήταν από τους μεγάλους αντιπάλους του θρύλου της άρσης βαρών, Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου. Οι μονομαχίες τους έγραψαν ιστορία. Ο Ολυμπιονίκης μας στην Άρση Βαρών ήταν από αυτούς που έσπευσαν να πουν το “τελευταίο αντίο” στον “Ηρακλή τσέπης” που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή. Μια κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας, αποφάσισε να του απονείμει το Μεγάλο Βραβείο, σε τελετή που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επίδειξης «ευ αγωνίζεσθαι», όπως επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Fair Play.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Βαλέριου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος που ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην ετήσια εκδήλωση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τουρκίας για την απονομή των βραβείων Fair Play του 2017.

Ο κ. Καπράλος μετά την παραλαβή του βραβείου από τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τουρκίας Ουγκούρ Ερντενέρ, επισήμανε την αξία του αθλητισμού ως μέσου για να φέρνει πιο κοντά λαούς και χώρες.

«Σε  μια εποχή παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμού, οι κοινωνίες σε όλη την υφήλιο αναζητούν κοινές αρχές και αξίες, που να ενώνουν και πάλι την ανθρωπότητα. Αρχές που μπορούν να φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους μεταξύ τους- είπε και συνέχισε:

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες το κατάφεραν. Αποτελούν ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο ενότητας των σύγχρονων κοινωνιών.

Οι αθλητές ξεχνούν τις διαφορές τους, αντιλαμβάνονται επακριβώς το λόγο παρουσίας τους στην Ολυμπιακή Πόλη, αποδέχονται όλους τους άλλους ως ίσους και δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση σε φυλετικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές. Συνειδητοποιούν ότι αυτές ακριβώς οι διαφορές είναι που τους ενώνουν.

Η πανανθρώπινη συναδέλφωση των λαών μέσα από τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό αποτελεί τη βάση για έναν δικαιότερο, πιο ειρηνικό και λιγότερο ανταγωνιστικό κόσμο. Αποτελεί τον καλύτερο και ιδανικότερο πρεσβευτή ειρήνης».