Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Κινέτα

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Κινέτα

Ο πύρινος εφιάλτης για μια ακόμα φορά δείχει το φρικτό πρόσωπο του.

Εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, στην Κινέτα.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Γαλήνη και σύμφωνα με πληροφορίες εκτείνεται μέχρι την Κακιά Σκάλα.

Την συνδρομή των ένοπλων δυνάμεων για την κατάσβεση της, διέταξε πριν λίγο ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο στρατός κινητοποίησε επτά πυροσβεστικά εναέρια μέσα – πέντε αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα – κι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για την μεταφορά πυροσβεστών. Κινητοποιούνται επίσης τρία μηχανήματα και υδροφόρες.

Στην ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημειώνει πως το στράτευμα είναι έτοιμο να διαθέσει περαιτέρω μέσα και επίγεια μηχανήματα εάν λάβει σχετικά αιτήματα από τις Αρχές.

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γ Γ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στα Γεράνεια Ορη, ενώ πρόσθεσε πως αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν, πριν από λίγο, η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ.

Επίσης, νωρίτερα εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής.

 

ΠΗΓΗ: AMNA, ΣΚΑΙ