Αρχική ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΦΘ: Η ΚΟΕ δε γνώριζε το όνομά μας

ΟΦΘ: Η ΚΟΕ δε γνώριζε το όνομά μας

Στον… έβδομο ουρανό βρίσκονται οι άνθρωποι του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης (ΟΦΘ) της Θεσσαλονίκης, καθώς, ύστερα από είκοσι χρόνια, η ανδρική ομάδα πόλο βρίσκεται και πάλι στα «σαλόνια» της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Μια συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης του ΟΦΘ, η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, απέδωσε… καρπούς. Πάρα την γλυκόπικρη γεύση που άφησαν τα γεγονότα του τελικού του πρωταθλήματος της Α2, με την ήττα της ομάδας από την ομάδα του Περιστερίου, η οποία την έφερε στη δεύτερη θέση, η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με την διοίκηση της ομάδας, «μαγική».

Για όλα αυτά -και όχι μόνο- μίλησε στο welovesports o πρόεδρος του ΟΦΘ, Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο οποίος μας… ταξιδεύει στην ιστορία του συλλόγου. 

«Η ιστορία της υδατοσφαίρισης του ομίλου ξεκινάει στις αρχές δεκαετίας ’80, τότε που συστάθηκε η πρώτη ομάδα πριν το 1985. Ανεβήκαμε στην Α1 και ήμασταν η μόνη ομάδα της Θεσσαλονίκης που παίζαμε τότε στην Α1. Είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να παίξω και εγώ  σε εκείνη την παρέα, η οποία αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην Α1. Μέχρι το 1999 ανεβοκατέβαινε κατηγορία. Κάποια στιγμή, πριν από εννέα χρόνια, διαλύθηκε και πριν από τρία χρόνια συστάθηκε ξανά υπό νέα διοίκηση  με πρωτοβουλία των παλαιμάχων αθλητών της παλιάς ομάδας του ομίλου. Έγινε τα τελευταία τρία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια και εφέτος δικαιωθήκαμε βγαίνοντας  δευτεραθλητές στη Α2 και εξασφαλίσαμε την άνοδο μας στην Α1.» 

 Ποιος παράγοντας που έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επάνοδο;

Το ό,τι τη διοίκηση της ομάδας την ανέλαβε μία παρέα παλαιών αθλητών με αγάπη προς το αθλητικό στοιχείο και γνώσεις του αθλήματος. Επίσης, οφείλω να σημειώσω ότι στη διοίκηση υπάρχουν και μέλη πρώην αθλητές και απά τα άλλα αθλήματα, όπως της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην γενικότερη άνοδο του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης. Πρόκειται για μία συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται εδώ και τρία χρόνια. 

Τι ήταν αυτό που συνέβη στον τελικό του Πρωταθλήματος; 

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δε θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα γιατί η κριτική σου χάνει και την ουσία της. Η απλή πραγματικότητα είναι πως στο φετινό πρωτάθλημα της Α2 υπήρχαν και οι ομάδες των Αθηνών, μεταξύ των οποίων και η πρωταθλήτρια της κατηγορίας, το Περιστέρι, η οποία, έτσι όπως η ομοσπονδία επέλεξε να κάνει τους αγώνες, είχε ένα σαφές πλεονέκτημα. Και τι εννοώ με αυτό: η ομάδα μας για να τελειώσει το πρωτάθλημα μετακινήθηκε  σε σύνολο οχτώ χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ η ομάδα του Περιστερίου ζήτημα να μετακινήθηκε πεντακόσια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όμιλος μας εξουθενώθηκε αγωνιστικά και οικονομικά ενώ η ομάδα του Περιστερίου την πορεία του, σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος, την έκανε πιο οικονομικά και πιο ξεκούραστα. Εμείς εγγράφως επισημάναμε το πρόβλημα των μετακινήσεων με δύο επιστολές προς την ομοσπονδία δεν πήραμε, όμως, καμία απάντηση. Απάντηση δεν πήραμε ακόμα και όταν διαμαρτυρηθήκαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν στην απονομή μας αποκάλεσαν… Όμιλο Φιλάλθων Θεσσαλονίκης… Για έμενα αυτό κάτι δείχνει… Αν δεν πάω να πάρω το μετάλλιο σημαίνει αυτομάτως ότι θα τιμωρηθώ γιατί δείχνω ασέβεια στο άθλημα και ορθώς έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν δικαιολογείται, όμως, η διοργανώτρια αρχή να μην γνωρίζει σωστά το όνομα σου… Όπως σεβόμαστε τους κανονισμούς του παιχνιδιού έτσι πρέπει να σεβόμαστε και την διαδικασία της απονομής. Αυτό είναι ο αθλητισμός, να δείχνεις σεβασμό στον απέναντι. 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Όταν ανεβαίνεις κατηγορία οι απαιτήσεις αυξάνονται γεωμετρικά και όχι αναλογικά. Ένας λογικός στόχος είναι η παραμονή της ομάδας στην Α1. Ο γενικότερος στόχος του ΟΦΘ είναι να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά στον όμιλο μας, και με περηφάνια μπορώ να πω πως, ήδη, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονέων και έχουμε την πλήρη στήριξη τους, δική μας ευθύνη είναι να ωθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό και να αναδείξουμε καινούργια ταλέντα.

Συνέντευξη στην Έλενα Παπουλίδου, φοιτήτρια δημοσιογραφίας.