Αρχική ΚΕΝΤΡΙΚΗ Η επιστροφή των “χρυσών” παιδιών (videos, pics)

Η επιστροφή των “χρυσών” παιδιών (videos, pics)

Αποθεωτική, όπως αρμόζει, η υποδοχή των “χρυσών” Εφήβων, των παγκόσμιων πρωταθλητών της υδατοσφαίρισης.

Από πλευράς της Πολιτείας βρέθηκε στην υποδοχή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, που τόνισε στους διεθνείς: «Ευχαριστούμε που πετύχατε μία σπουδαία νίκη για την Ελλάδα! Συνεχίσατε την παράδοση του αθλήματος. Να ξέρετε ότι έχετε πετύχει μια μεγάλη διάκριση! Τώρα θα πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθεια. Η αθλητική σταδιοδρομία σας δεν τελειώνει εδώ. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή γιατί εσείς αποτελείτε τη βάση της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Υπάρχει συνέχεια. Έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, καθώς και πολλές άλλες διοργανώσεις. Κι εσείς θα είστε αυτοί που θα αποτελέσετε τον κορμό των εθνικών ομάδων στο μέλλον».

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Κραβαρίτης τόνισε στις δικές του δηλώσεις: «Η δικαίωση είναι των αθλητών, των παιδιών γιατί αυτοί είναι κάθε μέρα στην πισίνα και μάχονται με αντίξοες συνθήκες και κάνουν προπόνηση πολλές ώρες. Χάνουν από την καθημερινότητά τους, χάνουν άλλα πράγματα για να κερδίσουν αυτά που κέρδισαν τώρα. Είναι μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό πόλο. Εύχομαι αυτά τα παιδιά, σίγουρα όλα δεν θα είναι, να επανδρώσουν την εθνική των ανδρών». Ο Κραβαρίτης επιβεβαίωσε την αναγνώριση που χαίρει το ελληνικό πόλο εκτός συνόρων λέγοντας: «Σίγουρα το ελληνικό πόλο χαίρει αναγνώρισης και αυτό το αποτυπώνω και από τους άλλους συναδέλφους προπονητές άλλων χωρών που ήμασταν έξω. Μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις “μικρές” εθνικές μας ομάδες και για την εθνική ανδρών. Εχει σταθεροποιηθεί στις 4-5 μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου».

Ο MVP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αρχηγός της Εθνικής, ο Νίκος Παπανικολάου, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του: «Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Δεν ξέρω! Ισως τις επόμενες ημέρες να συνειδητοποιήσω τι έχουμε κάνει. Θα μου πάρει λίγο χρόνο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθούμε, δουλεύουμε σκληρά για να ανεβάσουμε τη χώρα μας όσο πιο ψηλά μπορούμε! Το καταφέραμε!». Για την ανάδειξή του σε MVP, ο Παπανικολάου απάντησε:«Μια προσωπική επιτυχία. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Νιώθω ότι όλοι οι κόποι μου ανταμελιφθηκν και μου δίνει ένα κίνητρο να συνεχίσω να δουλεύω. Οσο για το που πίστευε ότι θα φτάσει αυτή η εθνική στην αρχή της διοργάνωσης, ο Νίκος Παπανικολάου δήλωσε: «Στην αρχή ο στόχος μας ήταν να βγούμε πρώτοι στον όμιλο, να βγούμε στην οκτάδα και μετά θα το… σκεφτόμασταν. Από τη στιγμή που μπήκαμε στην οκτάδα, αποφασίσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και τελικά τα καταφέραμε». Τι θα θυμάται περισσότερο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018; «Όλα τα παιχνίδια από το πρώτο με την Ουγγαρία μέχρι και τον τελικό με την Ισπανία. Όλα τα παιχνίδια είναι χαραγμένα στη μνήμη μου».

Ο «χρυσός» έφηβος Τάκης Δήμου δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμη τι πέτυχε αυτή η ομάδα: «Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι καταφέραμε και κάναμε. Σιγά σιγά αρχίζουμε και το συνειδητοποιούμε. Είναι η καλύτερη αθλητική μου στιγμή». Ερωτηθείς για το αν το ελληνικό πόλο έχει καλύψει την «ψαλίδα» της διαφοράς με το σερβικό, ο Τάκης Δήμου, απάντησε: «Πιστεύω ότι η διαφορά δυναμικότητας με τη Σερβία δεν είναι πια τόσο έντονη. Εχουμε αρχίσει να τους κερδίζουμε! Κι αυτό γιατί βγαίνουν καλές “φουρνιές” στο ελληνικό πόλο. Προσπαθούμε, δουλεύουμε και αμειβόμαστε!». Ποια στιγμή θα του μείνει ανεξίτηλη από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας; «Όταν τέλειωσε το παιχνίδι, όταν άκουσα την τελευταία κόρνα. Ο πρώτος άνθρωπος που πρόλαβα να αγκαλιάσω ήταν ο συμπαίκτης μου Νίκος Παπανικολάου. Κι όταν βγήκα έξω από την πισίνα, άρχισα να αγκαλιάζομαι με έναν έναν τους συμπαίκτες μου, με πολλούς εκ των οποίων είμαστε πολλά χρόνια συμπαίκτες. Αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές που μπορώ να επιλέξω».

Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ούγκο Πιοβάν υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για όλα όσα έγιναν. Τα παιδιά έπαιξαν καταπληκτικά, με βοήθησαν στην άμυνα, έκανα κι εγώ ό,τι έπρεπε και φτάσαμε στην πρώτη θέση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Αδιαμφισβήτητα το χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας ήταν η συνεργασία και η ομαδικότητα που επιδείξαμε. Και η χημεία! Το αποδείξαμε στο νερό. Κι αυτό φάνηκε στην επίθεση και στην άμυνα. Νικήσαμε πολύ μεγάλες ομάδες και βέβαια την Ισπανία στον τελικό. Είναι σίγουρο ότι το ελληνικό πόλο κέρδισε πόντους. Κι εμείς για να πετύχουμε κάνουμε θυσίες, αλλά η νίκη και η επιτυχία αποζημιώνει. Αγαπάμε την Ελλάδα, όλα αυτά τα κάναμε για την Ελλάδα. Όταν ακούμε τον εθνικό ύμνο, τα συναισθήματα είναι ανεκτίμητα».

Δείχνοντας το χρυσό μετάλλιο που ήταν κρεμασμένο στο στήθος του, ο υπερήφανος Ούγκο Πιοβάν εξήγησε: «Αυτό το χρυσό μετάλλιο είναι η ανταμοιβή των κόπων μας. Τα τελευταία τρία χρόνια προπονείται μαζί αυτή η ομάδα και κλείσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη θητεία μας στην Εθνική εφήβων».

Ο Σάκης Πλατανίτης, άμεσος συνεργάτης του Δημήτρη Κραβαρίτη, τόνισε: «Να σου πω την αλήθεια ούτε κι εμείς έχουμε καταλάβει ακόμη τι έχει γίνει. Πέρυσι, ήμασταν 8οι στο Ευρωπαϊκό, φέτος 1οι στο Παγκόσμιο. Κανείς δεν μας περίμενε από πέρυσι. Φέτος, ήμασταν σε ένα δύσκολο όμιλο, με Ρωσία, Ουγγαρία, Αργεντινή και Κίνα. Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε στο πρώτο παιχνίδι με την Ουγγαρία και να τους κερδίσουμε. Από εκεί και πέρα, η ομάδα αναθεώρησε και πηγαίναμε μετά παιχνίδι με το παιχνίδι. Ως ομάδα τα βλέπαμε τελείως διαφορετικά μετά τα πράγματα και καταφέραμε και φτάσαμε σε αυτό που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής πόλο της FINA, ήταν παρούσα στην απονομή στο Σομπατέλι, όταν η Εθνική Εφήβων ανέβαινε στην κορυφή του κόσμου: «Είμαι ενθουσιασμένη. Αισθάνομαι τυχερή που ήμουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είδα τις προσπάθειες των παιδιών από κοντά. Κρίμα που δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους δείξει και η ελληνική τηλεόραση. Τα παιδιά έπαιζαν το ένα παιχνίδι καλύτερα από το άλλο. Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν από την πρεμιέρα που νικήσαμε την Ουγγαρία και κατάλαβαν τα παιδιά ότι οι δυνατότητες είναι πολλές. Παιχνίδι με παιχνίδι η ψυχολογία ανέβαινε με αποκορύφωμα στον ημιτελικό, όταν καταφέραμε να αποκλείσουμε μία υπερδύναμη τη Σερβία. Τότε, καταλάβαμε ότι μπορούμε να πάμε και για το χρυσό μετάλλιο. Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι θα το πάρουμε. Και στον τελικό είδα μια άλλη ομάδα. Η ψυχολογία τους ήταν ανεβασμένη, έπαιζαν ελεύθερα».

«Εχουμε το πόλο στο αίμα μας. Είμαστε μία χώρα περιτριγυρισμένη από νερό κι αυτό φαίνεται. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλό τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό. Βλέπουμε πως ζητούν τους Έλληνες προπονητές στο εξωτερικό και θα συνεχίσει να γίνεται αυτό. Πλέον, είμαστε εδώ και χρόνια στις μεγάλες δυνάμεις του πόλο σε όλα τα επίπεδα:  στις γυναικες, στους άνδρες, σε όλες τις κατηγορίες. Πλέον, μας θεωρούν μεγάλη ομάδα. Αυτό δείχνει ότι οι επιτυχίες θα συνεχιστούν. Αυτά τα παιδιά θα στελεχώσουν τις μεγάλες εθνικές ομάδες. Κάποια αυτά θα είναι στο Τόκιο και κάποια θα συνεχίσουν και μετά. Προσωπικά, καθώς είμαι από 5 χρόνων στις πισίνες αισθάνομαι μέρος της υδατοσφαίρισης. Και επειδή συμμετείχα και στην απονομή ως μέλος της τεχνικής επιτροπής της FINA, αισθάνθηκα ότι είχα πάρει κι εγώ το μετάλλιο! Η χαρά και η συγκίνηση ήταν ίδια με αυτή του Ολυμπιακού μεταλλίου!».

Θυμίζουμε ότι οι 13 χρυσοί παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι οι: Ούγκο Πιοβάν, Σταύρος Μανθογιάννης (τερματοφύλακες), Θοδωρής Πάτερος, Νίκος Παπανικολάου, Αριστείδης Χαλυβόπουλος, Ιπποκράτης Χαλυβόπουλος, Διονύσης Μπραϊμης, Νίκος Κουρούβανης, Τάκης Δήμου, Στάθης Καλογερόπουλος, Αλέξανδρος Αλαμάνος, Αχιλλέας Γραμματικός, Γιάννης Κεχαλάρης.

ΠΗΓΗ:ΚΟΕ