Αρχική ΚΕΝΤΡΙΚΗ “Ο πρώτος σου Μαραθώνιος “

“Ο πρώτος σου Μαραθώνιος “

 

Για να το κάνεις το σκέφτηκες καλά.

Είσαι ο άνθρωπος που αποφασίζεις να μπεις και να δοκιμάσεις τα όρια σου και τις δυνάμεις σου σε ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι. Αυτό δεν είναι άλλο από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που είναι μια πρόκληση που απαιτεί τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό θάρρος.

Αφού πήρες μια τέτοια απόφαση τότε πρέπει να κάνεις την σωστή προετοιμασία, όπου χρειάζεται ώρα, χρόνο, μήνες. Και δεν εννοώ να πας να βγάλεις τον Μαραθώνιο σε χρόνο και να διακριθείς, δεν υπάρχει λόγος άλλωστε όταν πας να δοκιμάσεις αυτή την διαδρομή πρώτη φορά και τα 42,195 χιλιόμετρα. Έτσι και αλλιώς όλοι το ίδιο μετάλλιο παίρνουμε από τον ίδιο τερματισμό περνάμε και όλοι είμαστε μαραθωνοδρόμοι.

Αυτό που θέλω να σου πω για την προετοιμασία του και τι εννοώ.

Όταν λέω σωστή προετοιμασία είναι στο να μη δημιουργήσεις πρόβλημα στο σώμα σου, στην υγεία σου, να προσέξεις ώστε να μην τραυματιστείς. Πρέπει να σέβεσαι εσυ ο ίδιος τον εαυτό σου για να σε σέβεται και εκείνος.

Τι πρέπει να κανείς και τι να προσέξεις.

Ξεκινάς ήπια την άσκηση και φορτώνεις λίγα λίγα τα χιλιόμετρα 4 μήνες πριν, χτίζονται έτσι βδομάδα ανά βδομάδα τον τοίχο των χιλιομέτρων σου. Πολλές φορές θα πονέσεις, θα κουραστείς δεν θα πετύχεις αυτό που είπες ότι θα κάνεις στην προπόνηση σου και θα απογοητευτεις. Όχι όμως , δεν σε παίρνει από κάτω και εσυ συνεχίζεις να προπονείσαι σκληρά γι αυτό που επέλεξες να τρεξεις στις 11/11/ 2018 και η ανταμοιβή σου θα έρθει και θα σε ικανοποίησει με το παραπάνω , τόσο που εσύ ο ίδιος δεν θα το πιστεύεις και θα θες ξανά και ξανά να το κάνεις.

Το κομμάτι των προπονήσεων σου απευθύνεται σε long run, πρέπει να ξεκινήσεις τα long run από τα 12 χιλιόμετρα. Αυτό είναι καλό να γίνεται κάθε Σάββατο ή Κυριακή ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τον χρόνο που έχετε στη διάθεση σας. Αυξάνοντας δύο χιλιόμετρα σε κάθε επόμενη προπόνηση, με σκοπό ένα μήνα πριν από το Μαραθώνιο να έχεις κάνει τουλάχιστον ένα long run 30 χιλιομέτρων και να πάρεις μια γεύση για τον αγώνα στόχο και πως θα νιώθεις όταν φτάσεις μέχρι αυτό το σκαλί. Επίσης απαραίτητες είναι οι διαλειμματικές προπονήσεις σας που θα αναπτύξουν τη δύναμη σας, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά σας. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται μέχρι έναν μήνα πριν, μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και όλα αρχίζουν να μειώνονται, δλδ ο χιλιομετρικος όγκος σου λιγοστεύει. Φτάνοντας στις δύο τελευταίες εβδομάδες που είναι και η ώρα του φορμαρίσματος, όπου σ’ αυτό το διάστημα μειώνεις στο 60-70% τον όγκο των χιλιομετρικών αποστάσεων που κάλυπτες μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να μειώσεις την έντασή σου. Διατηρείς την ένταση που είχες στις προπονήσεις σου τις προηγούμενες εβδομάδες και, προσοχή, δεν αυξάνεις την έντασή τώρα! Αυτο θα είναι και αρνητικό για τον αγώνα σου. Στόχος σου είναι να πας στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου ξεκούραστος και φρέσκος, όχι όμως κουρασμένος και ταλαιπωρημένος από τις μέχρι σήμερα προπονήσεις σου.

Άλλο ένα κομμάτι που πρέπει να προσέξεις παρά πολύ που ισως σου φανεί ασήμαντο είναι ο σωστός ύπνος και η σωστή διατροφή για να περιορίσεις όσο γίνεται την κόπωση και τους τραυματισμούς και αυτά παίζουν ένα πολύ βασικό ρόλο στην πρόοδο και στο κατόρθωμα του στόχου σου.

-Το άρθρο είναι της Ράνιας Ρεμπούλη (από τη σελίδα της στο facebook), πρωταθλήτριας μεγάλων αποστάσεων που εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Το 2015 ήταν η καλύτερη Ελληνίδα που τερμάτισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, γνωρίζοντας την αποθέωση κατά την είσοδό της στο Παναθηναϊκό Στάδιο.