Αρχική ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Για μια ιδέα, για έναν βράχο, για έναν λόγο τιμής… 1500 χλμ....

Για μια ιδέα, για έναν βράχο, για έναν λόγο τιμής… 1500 χλμ. (vid)

«Για μια ιδέα, για ένα βράχο, για ένα λόγο τιμής, σ΄αυτή την πατρίδα πιστέψαμε εμείς», αναφέρει το ποίημα που εμπνεύστηκε ο Στέργιος Αράπογλου κατά τη διάρκεια της διαδρομής του από τον Έβρο στο Ταίναρο. Γι΄αυτά τα τρία, ο 45χρονος τρίτεκνος οικογενειάρχης, Ιατρός – Γενικός Χειρουργός της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Στέργιος Αράπογλου, διήνυσε 1519 χλμ σε 23 ημέρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και στον καθαρό αθλητισμό των νέων, χωρίς ουσίες και αναβολικά.

Ο υπερμαραθωνοδρόμος έφυγε από το Ορμένιο του Νομού Έβρου στις 10/9/2018 και τερμάτισε στο ακρωτήριο Ταίναρον της Μάνης στις 3/10/2018. Για να το πετύχει αυτό πέρασε από  300 πόλεις και χωριά, σε μία απόσταση, 1519 χιλιομέτρων. Ο άλλος λόγος που ο Στέργιος Αράπογλου έκανε αυτόν τον άθλο ήταν για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του ανθρώπου που τον μύησε στις υπεραποστάσεις του, όπως τον αποκαλεί, δασκάλου του, του Τάκη Σκουλή. Μάλιστα, ο 82χρονος βρέθηκε στο Ταίναρο για να δει τον μαθητή του να ολοκληρώνει τη διαδρομή, την οποία θέλησε να κάνει ο ίδιος το 1995 αλλά για λόγους ανωτέρας βίας δεν τα κατάφερε.   

Ο Τάκης Σκουλής είναι μια μεγάλη μορφή του δρομικού κινήματος, ο οποίος έτρεξε και τερμάτισε στις πρώτες πέντε διοργανώσεις του Σπαρτάθλου. Μάλιστα, το 1992 έγινε ο πρώτος στον κόσμο αναβιωτής του Φειδιππίδιου άθλου καθώς έτρεξε την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα. Λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό, στο Ταίναρο, φύτεψε στην άνυδρη γη της Μάνης το δέντρο κάραγατς, που μετάφερε από την Ορεστιάδα η ομάδα υποστήριξής του. 

Το συγκεκριμένο εγχείρημα του γιατρού Στέργιου Αράπογλου υποστηρίχθηκε από τη ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο Στέργιος Αράπογλου πέρασε και από τη Σπάρτη, όπου φωτογραφήθηκε μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα.

Στα τελευταία μέτρα της διαδρομής, στο ακρωτήριο των μύθων και της Μάνης, το Ταίναρο, ο υπερμαραθωνοδρόμος μετέφερε στα χέρια τον «δάσκαλό» του στις μεγάλες αποστάσεις, τον Τάκη Σκουλή.

Ο τερματισμός του υπεραθλητή στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδος, στο ακρωτήριο Ταίναρο 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του υπεραθλητή www.facebook.com/profile.php?id=100027678818066

Το ποίημα του Στέργιου Αράπογλου:

Αγαπημένε μου Δάσκαλε,

Για μια ιδέα, για ένα κομμάτι βράχο,
για έναν λόγο τιμής.
Σ’ αυτήν την πατρίδα πιστέψαμε εμείς.
Γη των Ηρώων και των Αγίων,
που μόνο λέφτερα ξέρει να ζει.
Μα πού είναι οι ηγέτες;
θαρρείς χαθήκανε όλοι μαζί…

Μα υπάρχει ελπίδα, δεν έχει σβήσει
μες στο καντήλι φεγγοβολά
Είναι τα νιάτα, που αυτή η Ελλάδα,
μέσα στον πόνο, ξαναγεννά!

Κι όπως σού είπα -λίγο πιο πάνω-
για όλα εκείνα, που ξέρουμε εμείς,
έτσι και τούτα -αυτά τα νιάτα-
γι’ αυτό παλεύουν

Για μια ιδέα – που είν’ πιο μεγάλη-
γι’ αυτόν το βράχο,
για το δικό τους λόγο τιμής…

Σε φιλώ,
από το Ακρωτήριο Ταίναρον
της Αδούλωτης Μάνης

Παντοτινός μαθητής σου
Στέργιος Αράπογλου