Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Επεισόδιο με Γαλιατσάτο στο Μπουένος Άιρες, η ΔΟΕ εξετάζει το θέμα (video)

Επεισόδιο με Γαλιατσάτο στο Μπουένος Άιρες, η ΔΟΕ εξετάζει το θέμα (video)

Με δυσάρεστο τρόπο, η Ελλάδα τράβηξε τα βλέμματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες στην Αρση Βαρών.

Ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος που αγωνίστηκε στα 85κ. ακυρώθηκε στο αρασέ, καθώς είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 150κ.. Ο Ελληνας αθλητής παραφέρθηκε, με αφορμή την 2η προσπάθεια που επιχείρησε. Παρά το γεγονός ότι σήκωσε τα κιλά και οι τρεις κριτές έδειξαν ότι είναι έγκυρη, η επιτροπή των ζουρί την έβγαλε άκυρη. Ο λόγος ήταν ότι άφησε την μπάρα πριν ανάψει το «πράσινο» φως, με αποτέλεσμα η επιτροπή των ζουρί να τη βγάλει ομόφωνα άκυρη.

Ο νεαρός αθλητής πάνω στην ένταση του αγώνα παραφέρθηκε και πήγε στην κερκίδα όπου ζήτησε από τον σωματειακό του προπονητή, που παρακολουθούσε τους αγώνες ως φίλαθλος, να κάνει ένσταση στην γραμματεία. Όπως είναι γνωστό δεν μπορούσε να γίνει ένσταση (σ.σ. δεν υπάρχει ένσταση στην Αρση Βαρών) και έτσι επικυρώθηκε η απόφαση και αποκλείστηκε ο αθλητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΟΕ θα εξετάσει το θέμα της συμπεριφοράς του αθλητή άμεσα για το αν θα του επιβληθούν κυρώσεις, ενώ ο Γαλιατσάτος φαίνεται να έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του.

Ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος παραχώρησε συνέντευξη στα kefalonitikanea, όπου τόνισε:

«Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από τον αγώνα, στο ζέσταμα. Μου είχαν υποσχεθεί ότι ο προσωπικός μου προπονητής Νίκος Γαλιατσάτος θα έμπαινε νόμιμα στο γήπεδο, ότι θα είχε δικό του ταμπελάκι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επιπλέον αντιμετώπισα κι άλλα προβλήματα, όπως το κρύο στον χώρο που έκανα ζέσταμα. Έτσι μπήκα στον αγώνα και έχασα την πρώτη προσπάθεια. Στη συνέχεια μίλησα με τον προπονητή μου, κατάλαβα κι εγώ τι έπρεπε να διορθώσω και μπήκα για τη δεύτερη προσπάθεια με μεγαλύτερη σιγουριά. Και πράγματι τα κατάφερα. Αυτό που έγινε μ’ εμένα δεν έχει ξαναγίνει. Και οι τρεις διαιτητές έδειξαν έγκυρο, έφυγα από εκείνο το σημείο και πήγα να ζητήσω στον προπονητή μου να πάμε στα 155. Τότε ο Πύρρος Δήμας μου είπε ότι η προσπάθεια βγήκε άκυρη».

Εκεί τρελάθηκα. Του εξήγησα ότι είδα με τα μάτια μου τα τρία λευκά φώτα (σ.σ. μας είπε μάλιστα, ότι αυτό υπάρχει και σε βίντεο), άφησα τα βάρη όταν πήρα το «οκ» από τους διαιτητές και του ζήτησα επίμονα να καταθέσουν ένσταση. Εκείνος μου ζήτησε να βγω για την τρίτη προσπάθεια. Στην τρίτη προσπάθεια και πάλι αδικήθηκα. Γλίστρησαν τα παπούτσια μου στο παρκέ και έπεσα με τα μούτρα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν είχαν σκουπίσει σωστά το παρκέ. Δεν είναι δική μου ευθύνη αυτό, έπρεπε να επαναληφθεί η προσπάθεια αφού ήταν ευθύνη των διοργανωτών η κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο».

Ο νεαρός πρωταθλητής μίλησε και για το επεισόδιο με τον Πύρρο Δήμα. 
«Μόλις τελείωσα την τρίτη προσπάθεια πήγα προς το μέρος του προπονητή μου (Νίκου Γαλιατσάτου) που βρισκόταν στις εξέδρες. Ήθελα να του ζητήσω να καταθέσει εκείνος την ένσταση (σ.σ. ο Νίκος Γαλιατσάτος επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του μικρού, προσθέτοντας ότι αυτό το έκανε επειδή δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους ομοσπονδιακούς προπονητές αλλά και επειδή ο ίδιος γνωρίζει Ισπανικά). Πριν προλάβω να φτάσω ήρθε ο Πύρρος Δήμας από πίσω μου και άρχισε να με τραβάει για να με εμποδίσει. Εγώ αντιστάθηκα και συνέχισα προς τον προπονητή μου. Του ζήτησα να κάνει εκείνος την ένσταση. Μετά από επίμονες προσπάθειες δικές μου τελικά κατέβηκε μαζί μου, παρότι δεν είχε το ειδικό ταμπελάκι (σ.σ. διαπίστευση). Κατάφερε να φτάσει μέχρι σε ένα σημείο, όμως μετά από λίγο τον περικύκλωσαν 10 άνθρωποι περίπου και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει. Τιμώ τον Πύρρο Δήμα ως αθλητή, είναι από τους σημαντικότερους που πέρασαν από την ελληνική άρση βαρών, αλλά επιμένω. Γιατί δεν έγινε ένσταση στη δεύτερη προσπάθεια που είχε βγει έγκυρη και από τους τρεις διαιτητές»;»
Ο Πύρρος Δήμας αποκάλυψε ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση, τόσο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία όσο και στην ΔΟΕ. «Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε, απλά ισχυρίζονται ότι ο αθλητής κατέβασε τα κιλά πριν ανάψει το πράσινο φως. Για τον επεισόδιο που δημιουργήθηκε, δεν δικαιολογείται ο αθλητής. Η Ολυμπιάδα Νέων είναι πιο πολύ εκπαιδευτική παρά έχει σχέση με μετάλλια και επιτυχίες. Μαθαίνει η νέα γενιά το Ολυμπιακό Πνεύμα», τόνισε.