Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ Αγώνας γεμάτος ρεκόρ η Μάλτα (pics)

Αγώνας γεμάτος ρεκόρ η Μάλτα (pics)

Αποστολή στη Βαλέτα: Πέγκυ Φιλίππου

Με ρεκόρ συμμετοχών γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του ο κορυφαίος ιστιοπλοϊκός αγώνας της Μεσογείου. Στη διοργάνωση “Rolex Middle Sea Race” αυτή τη χρονιά θα πάρουν μέρος 144 σκάφη από 33 χώρες. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν δύο ελληνικά πληρώματα το  “Yacana” του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και το “Optimum 3” του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου, την αποστολή του οποίου συντόνισε και υποστήριξε με πολλαπλούς τρόπους ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.).

Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου (11.00). Οι εκκινήσεις των κατηγοριών θα δίνονται ανά 10 λεπτά. Η εκκίνηση αναμένεται να είναι εντυπωσιακή καθώς τα κανόνια από το επιβλητικό φρούριο Σεν Έλμο της Βαλέτα θα δώσουν το σήμα για να φύγουν τα ιστιοφόρα σε αυτή την, χωρίς στάση, πλεύση των 607 ν.μ. Ο αγώνας είναι μεγάλης δυσκολίας και δεν είναι τυχαίο ότι διακεκριμένοι ιστιοπλόοι δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου ότι “μόνο οι γενναίοι κάνουν ιστιοπλοΐα. Οι αλλαγές του καιρού που συναντούν στις πλεύσεις τους κάνουν γενναίους“.

Όλοι οι παράγοντες της Μάλτας έχουν αγκαλιάσει αυτή τη διοργάνωση και τη χρησιμοποιούν ως τρόπο προβολής του μικρού νησιού τους. Γι΄αυτό τον λόγο έχουν επιλέξει ως σημείο εκκίνησης το λιμάνι μπροστά στο κάστρο ώστε οι εικόνες που θα “ταξιδέψουν” σε όλο τον κόσμο να προβάλλουν τα ιστορικά μνημεία του τόπου τους.

Την παράσταση “κλέβει” το εντυπωσιακό “Nikata” από τη Μεγάλη Βρετανία που έχει μήκος 115 πόδια. Δεύτερο μεγαλύτερο σκάφος είναι το αμερικάνικο “Rambler” (80 πόδια), το οποίο είναι πολυνίκης της διοργάνωσης (2015, 2016, 2017). Η Μάλτα παίρνει μέρος με εννέα σκάφη. Για ακόμη μια χρονιά το ρεκόρ συμμετοχών το έχει η Ιταλία (27 συμμετοχές).

Οι δύο ελληνικές συμμετοχές στη Μάλτα, με έμπειρους και καταξιωμένους στο τρίγωνο και την ανοικτή θάλασσα ιστιοπλόους, έχουν ως πρώτιστο στόχο να προβάλλουν την αρχέγονη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα. Εξάλλου, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερους ιστιοπλοϊκούς στίβους στον κόσμο και οι Έλληνες ιστιοπλόοι φημίζονται για τη ναυτοσύνη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις κορυφαίες διοργανώσεις του ολυμπιακού τριγώνου, σε κάποιες κατηγορίες, η ελληνική σημαία βρίσκεται σχεδόν πάντα στο βάθρο των νικητών.

Τα τρόπαια του αγώνα

Το πλήρωμα του “Optimum 3” που συμμετείχε στη μεταφορά του σκάφους προς τη Μάλτα. To σκάφος θα πάρει μέρος για 7η φορά στην αγώνα. Το 2004 είχε νικήσει και στις δύο κατηγορίες handicap IRC ORCi.

Το πανέμορφο “Yacana”, μήκους 68 ποδιών, θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Μάλτας. 

Η Πέγκυ Φιλίππου είναι communicatons expert & sailor.