Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Βίντεο και τάραφλεξ, Τώρα

Βίντεο και τάραφλεξ, Τώρα

Ο Νόντας Γεροθόδωρος είναι, αναμφισβήτητα, ο πλέον έμπειρος Έλληνας διαιτητής του βόλεϊ και από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Ένα λάθος του, όσο σημαντικό και αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση ενός αγώνα κι αν είναι, δεν μπορεί ν’ αλλάξει αυτή την διαπίστωση. Τέτοιο ήταν το χθεσινό λάθος, ν’ αποδεχθεί την υπόδειξη του επόπτη, που “είδε” άουτ στο ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ μέσα σέρβις του Ράπτη, και μετέτρεψε το 13-11 υπέρ του Παναθηναϊκού σε 12-12 στο τάι μπρέικ. Οχι σε οποιοδήποτε σετ, που λήγει στους 25 πόντους. Αλλά, επαναλαμβάνω, στο τάι μπρέικ των 15 πόντων.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε την σύγχυση των παικτών του ΠΑΟ και επικράτησε με 15-13 και με 3-2 σετ, αφήνοντας άπαντες στον Παναθηναϊκό με την ικανοποίηση μεν, για την σπουδαία εμφάνισή τους, αλλά και με την πίκρα για την ήττα. Κυρίως δε, για τον τρόπο με τον οποίον αυτή σημειώθηκε.

Θα μείνω με πολλές απορίες, απόρροια της συγκεκριμένης φάση; Θ’ αρχίσω από τις απλούστερες:

-Πώς ο επόπτης δεν είδες την κατάληξη της μπάλας; Μπερδεύτηκε από τις γραμμές; Αυτό σημαίνει ότι στεκόταν σε λάθος σημείο…

 επόπτης δεν είδε. Ο κ. Γεροθόδωρος, όμως; Μιλάμε για ξεκάθαρη φάση. Τι έπαθε;

Πάμε και στις πιο σημαντικές:

-Γιατί στην προκήρυξη του πρωταθλήματος δεν προβλέπεται η χρήση του βίντεο, παρά μόνο στους τελικούς; Κι αν ακόμη η προμήθεια των σχετικών ειδικών μηχανημάτων είναι δαπανηρή -που δεν είναι και τόσο, συγκριτικά με τ’ αντίστοιχα του ποδοσφαίρου- γιατί δεν προβλέπεται η χρήση του βίντεο της ΕΡΤ σε όσους αγώνες υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση; Τουλάχιστον για τις φάσεις, που είναι ξεκάθαρες όπως η προαναφερθείσα. Δεν συζητούμε για το αν η μπάλα άγγιξε τ’ ακροδάχτυλα στο μπλοκ και βγήκε έξω χωρίς ν’ αλλάξει πορεία.

-κ. Γ. Βασιλειάδη, υφυπουργέ αρμόδιε για τον Αθλητισμό, λέτε ότι αγαπάτε το βόλεϊ -και τ’ άλλα αθλήματα. Στα λόγια ή με πράξεις; Αν ισχύει το δεύτερο… απόδειξη τώρα.  Αποφασίστε να γίνει προμήθεια των μηχανημάτων. Οχι τα πάντα για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

-Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του τάραφλεξ στα γήπεδα, όπου διεξάγονται οι αγώνες του βόλεϊ; Είναι πιθανότατο ότι, με το ειδικό επίστρωμα του δαπέδου, τούτο το λάθος δεν θα γινόταν. Εκτός κι αν ήταν εσκεμμένο. Πράγμα, που δεν θέλω να το πιστέψω…

Κι άλλες απορίες μπορώ να εκφράσω, σχετικά με το εφετινό πρωτάθλημα της Α1 ανδρών (το οποίο, σημειωτέον, με την ενίσχυση του ΠΑΟ και την επάνοδο της ΑΕΚ, προβλέπεται να είναι συναρπαστικό), όπως το πώς νοείται διοργάνωση με 10 ομάδες, να έχει… 22 αγωνιστικές. Και γιατί γίνεται αυτό. Αλλά τούτο είναι άλλη υπόθεση. Ας μείνουμε στα της επικαιρότητας και ας κλείσω με ευχές:

Να μη ξαναδούμε τέτοιο λάθος έως και την λήξη του τελευταίου αγώνα… Και όλοι να έχουν πάντα την στάση που κράτησαν χθες οι παίκτες και να δείχνουν την ωριμότητα, που επέδειξαν οι δύο έφηβοι του Παναθηναϊκού, ο ούτε 18 ετών, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος και ο κατά ένα έτος μεγαλύτερός του, Αλέξανδρος Ράπτης…