Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Δύο αδελφοί «αντίπαλοι» στην ίδια με άλλη χώρα

Δύο αδελφοί «αντίπαλοι» στην ίδια με άλλη χώρα

«Κράμερ εναντίον Κράμερ»; Όχι. Ούτε «Δύο ξένοι στην ίδια πόλη». Είναι «Φίλοι κι αδέλφια», που βρέθηκαν «αντίπαλοι» στην ίδια χώρα με… άλλη χώρα. Κι αν σας μπερδέψαμε, ευθύς αμέσως να σας… ξεμπερδέψουμε.

Ψάχνοντας τ’ αποτελέσματα του πρόσφατου παγκόσμιου πρωταθλήματος πάλης, για να βρω τί έκαναν οι Έλληνες, «έπεσα» πάνω σ’ έναν Σουηδό παλαιστή, ονόματι Αλέξανδρος Κεσίδης. Γνωρίζοντας τον Έλληνα, Λαοκράτη – Λέοντα Κεσίδη, μου γεννήθηκε η απορία: έχουν συγγένεια; Έψαξα και βρήκα τον Λέοντα.

«Είναι ο αδελφός μου», μού είπε. Και μου εξήγησε:

Ο Λέων – Λαοκράτης στο εφετινό πρωτάθλημα κόσμου.

«Ο πατέρας μας, ο Ιωάννης, είναι Έλληνας. Η μητέρας μας, Σουηδέζα. Όταν ήμουν 16 ετών, επέλεξα την Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος προτίμησε τη Σουηδία. Προερχόμαστε από παλαιστική οικογένεια. Ο παππούς μου, Λαοκράτης, το 1963 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος. Εγώ το πέτυχα πρώτη φορά 50 χρόνια μετά, το 2013. Ο πατέρας μου είχε αναδειχθεί 4ος στη Σουηδία και ο θείος μου, Χρήστος 2ος, επίσης στη Σουηδία».

Εδώ, πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι, αρχικά, και ο Αλέξανδρος αγωνίσθηκε για την Ελλάδα. Μάλιστα, το 2010 κατέκτησε την… αγαπημένη του 5η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων. Το 2011, όμως, πήρε… μεταγραφή για την πατρίδα της μητέρας του.

Ο Λέων και ο Αλέξανδρος δεν είναι μόνο αδέλφια. Είναι και φίλοι. Και μη σας φαίνεται παράξενο αυτό που γράφω. Πόσα και πόσα δεν έχουμε ακούσει, διαβάσει, πληροφορηθεί γι’ αδέλφια, που ήταν εχθροί;

Αντίπαλοι, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στα ταπί. Και τούτο, διότι ο Αλέξανδρος παλεύει στην κατηγορία των 77 κιλών και ο Λέων, που στην Ελλάδα αγωνίζεται για τον ΠΑΟΚ, παλεύει στων 97.

Και οι δύο έχουν διεθνείς επιτυχίες. Περισσότερες ο «Σουηδός». Ο γεννημένος το 1995, Αλέξανδρος, λοιπόν, ήταν 5ος στο εφετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, όπως και το 2017, αλλά και στο παγκόσμιο εφηβικό του 2015. Η 5η θέση τον συνόδευσε και στο πρωτάθλημα Ευρώπης του 2018, στους νέους (κάτω των 23), όμως, αναδείχθηκε πρωταθλητής της ηπείρου μας πέρσι και 2ος το 2016.

Έχει και ο, κατά έξι χρόνια μεγαλύτερος και ιδιοκτήτης εταιρείας «σεκιούριτι», Λέων, 5η θέση στην Ευρώπη. Και αυτός εφέτος. Το 2013 είχε καταταγεί 9ος. Την ίδια θέση κατέλαβε εφέτος στον κόσμο, ενώ ήταν 10ος πέρσι.

Και κάτι τελευταίο και εντυπωσιακό: Κι εφέτος και πέρσι τα δύο αδέλφια ήταν οι μόνοι αθλητές από τις εθνικές ομάδες των χώρας τους, που μπήκαν στην δεκάδα και τους έδωσαν βαθμούς…