Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ Ύψιστη τιμή για Έλληνα ιστιοπλόο στην Αμερική

Ύψιστη τιμή για Έλληνα ιστιοπλόο στην Αμερική

Ο Αμερικανικός ιστιοπλοϊκός “τοίχος της δόξας” από προχθές έχει και έναν Έλληνα, τον σπουδαίο ιστιοπλόο και μέλος του Ναυτικού Ομίλου ΕλλάδοςΓιώργο Κουμάνταρο!

Ο Ελληνοαμερικανός “έφυγε” από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, με το έργο του να είναι τεράστιο και τους Αμερικανούς συναδέλφους του να τον τιμούν γι’ αυτό. Ο Κουμάνταρος ήταν ένας άνθρωπος που πάντα έψαχνε να βρει κίνητρο και παράλληλα ήταν ένας βετεράνος του αθλήματος.

Μετά το πέρασμά του το 1955, σε ηλικία 35 ετών, από τον Ναυτικό Όμιλο της Νέας Υόρκης έφτιαξε πέντε σκάφη με τα τρία να λέγονται Boomerang και τα δύο Baccara.

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας του ήταν το ρεκόρ κούρσας το 1996 στον αγώνα των Βερμούδων. “Κυνηγούσε” τη νίκη αυτή για 40 έτη! Ο συγγραφέας Τζον Ρουσμανιέρε ανέφερε πως κατά την Τελετή Απονομής ο Κουμάνταρος είπε πως “Είμαστε σαν τον Ιάσονα που κυνηγούσε το Χρυσόμαλλο Δέρας.”

Είχε ένα πιστό πλήρωμα που τον ακολουθούσε πολλά χρόνια, από την εποχή που ακόμη ήταν ερασιτέχνες. Ο Τζεφ Νόιμπερθ είπε: “Ο Γιώργος ήταν εξαιρετικός πλοηγός. Φρόντιζε πάντα να περνά χρόνο με όλο το πλήρωμα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πάντα ήθελε να ξέρει τι συνέβαινε με τις ζωές του πληρώματός του. Ένα από τα δυνατά του “χαρτιά” ήταν η εξαιρετική προετοιμασία του.”

Παρά το αγωνιστικό του ιστορικό, ο Κουμάνταρος ήταν ένας γενναιόδωρος υποστηρικτής πολλών ιστιοπλοϊκών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος της Αμερικανικής Ολυμπιακής ομάδας, πολλών καμπανιών των Αμερικανικών Κυπέλλων, την ιστιοπλοΐα για παιδιά και την ασφάλεια εντός και εκτός σκάφους. Η κληρονομιά που αφήνει είναι σίγουρο πως θα μνημονεύεται και θα βοηθά αθλητές για πολλά χρόνια ακόμα.

“Είμαστε σαν τον Ιάσονα που “κυνηγά” το Χρυσόμαλλο Δέρας… Θα ήθελα να δώσω σε όλους όσοι συμμετείχαν στον αγώνα των Βερμούδων μια συμβουλή: “Μην απελπίζεστε, συνεχίστε να προσπαθείτε και αν δεν το κερδίσετε μέχρι τα 75, αποσυρθείτε.” – Γεώργιος Κουμάνταρος μετά τη νίκη του στον αγώνα των Βερμούδων το 1996 στην 23η του προσπάθεια στην ηλικία των 72 ετών!