Αρχική ΚΕΝΤΡΙΚΗ “Φοβήθηκα ότι δε θα ξαναπερπατήσω!”

“Φοβήθηκα ότι δε θα ξαναπερπατήσω!”

Κάποτε έτρεχε τα 200 μ. σε 19.32, τώρα χρειάστηκε 15 λεπτά…!!! Ο λόγος για τον Μάικλ Τζόνσον που αναρρώνει από το εγκεφαλικό που έπαθε στο τέλος του καλοκαιριού και μίλησε για πρώτη φορά για την περιπέτεια που πέρασε στη Βρετανική Telegraph.

Οι νεότεροι μπορεί να μην τον θυμούνται, καθώς ο Γιουσέιν Μπολτ έχει αφήσει ανεξίτηλα γραμμένο το όνομά του στον παγκόσμιο στίβο, ωστόσο πριν από εκείνον ιστορία είχε γράψει, μεταξύ άλλων, και ο σπουδαίος Μάικλ Τζόνσον. Ο, όπως τον αποκαλούσαν, «πάπιας» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα είχε τρέξει τα 200 μ. σε 19.32 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό διατηρήθηκε 13 χρόνια.

“Τώρα, χρειάστηκα 15 λεπτά για να διανύσω το διάδρομο του νοσοκομείου που είναι 200 μέτρα!” ομολόγησε ο, κάποτε, «αστέρας» των σπριντ. “Ήμουν ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη στη συγκεκριμένη απόσταση, αλλά ήμουν αποθαρρυμένος, Μπήκα στο δωμάτιο και είπα στη γυναίκα μου πως θα αναρρώσω ταχύτερα από ότι έχει καταφέρει ποτέ να κάνει κανένας!”, δήλωσε ο παλαιός πρωταθλητής.

Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από δύο μήνες μετά το εγκεφαλικό και πραγματικά ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που περίμεναν όλοι να του συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Αμερικανός μπορεί να είχε αποσυρθεί χρόνια από τα σπριντ, ωστόσο αυτό που τον έκανε ίνδαλμα στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν το γεγονός πως συνέχιζε να αθλείται και να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής και μετά το πέρασμά του από τα κουλουάρ.

Με αθλητισμό ξεκίνησε και εκείνη η μοιραία ημέρα. Η ημέρα ήταν ιδανική για προπόνηση και ο Τζόνσον πέρασε αρκετή ώρα στο γυμναστήριο του σπιτιού του. Λίγο μετά ξεκίνησαν οι ενοχλήσεις. Δεν ήταν πόνοι, αλλά μία ασυνήθιστη αίσθηση στην αριστερή του πλευρά. Για έναν άνθρωπο που έχει περάσει όλη τη ζωή του βασισμένη στην… ένταση ήξερε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το αριστερό πόδι του.

Στην αρχή έκανε ότι θα έκανε κάποιος μοντέρνος άνθρωπος. Μπήκε στο ίντερνετ για απαντήσεις. Μετά κάλεσε κάποιον συνάδελφο του και η σύζυγος του αποφάσισε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εντόπισαν αμέσως το πρόβλημα, με το πόδι του να είναι μουδιασμένο και την αριστερή του πλευρά να ξεκινά να δυσλειτουργεί. Μετά τη μαγνητική όλα έδειχναν πως πρόκειται για ένα γερό εγκεφαλικό, με τον σούπερ σταρ να μη μπορεί να κουνήσει σχεδόν καθόλου την αριστερή του πλευρά.

“Η πρώτη ερώτηση που είχα ήταν εάν θα καταφέρω να αναρρώσω. Θα μπορώ να περπατήσω ξανά; Θα μπορώ να σταθώ; Το πιο τρομακτικό ήταν την ώρα που γιατρός μου είπε δεν έχει ακόμα απάντηση! Ξεκινάς να σκέφτεσαι τους αγαπημένους σου, με χιλιάδες ερωτήματα να “πλημμυρίζουν” το μυαλό σου», υπογράμμισε ο αθλητής στην Telegraph.

Ο “πάπιας” αναφέρθηκε και στον τρόπο ζωής που έχει ως τώρα τονίζοντας ότι δεν καπνίζει και γενικώς δεν έχει βλαβερές συνήθειες για την υγεία του. “Ήμουν θυμωμένος γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω πως, ενώ έκανα τα πάντα σωστά, έπαθα κάτι τέτοιο. Είμαι 50 ετών και έπαθα εγκεφαλικό. Ε και; Ήμουν πολύ αναστατωμένος στην αρχή, ωστόσο μόλις ξεκίνησα φυσικοθεραπείες, ήξερα πως και το μυαλό μου θα γίνει καλύτερα”.

Τότε άρχισε και η μεγαλύτερη κούρσα της ζωής του! Ξεκίνησε από μηδενική βάση να μαθαίνει να περπατά και τρεις ημέρες μετά στάθηκε αποφασισμένος σε ένα διάδρομο 200 μέτρων για να περπατήσει. “Ήταν ξεκάθαρο πως το μόνο που έμπαινε εμπόδιο ανάμεσα σε εμένα και τον στόχο μου ήταν η δυσκολία της συγκέντρωσης εν μέσω πόνου. Τότε ήταν που αφοσιώθηκα μόνο σε αυτό! Κάθε ημέρα υπήρχε πάντα μόνο ένας στόχος. Να περπατήσω ξανά και για να το κάνω αυτό έπρεπε να σκεφτώ πως προετοιμάζομαι για να συμμετάσχω σε Ολυμπιακούς Αγώνες!”

Ένας πρωταθλητής μένει πάντα πρωταθλητής. Και ο Μάικλ Τζόνσον τα κατάφερε! Στάθηκε στα πόδια του και η πρώτη «κούρσα» που έκανε ήταν τα αγαπημένα του 200 μ. Χρειάστηκε 15 λεπτά και τώρα γνωρίζει ότι τίποτα δεν θα τον σταματήσει από το να βελτιωθεί περισσότερο.

Photo Credits: telegraph/DAN CALLISTER/MIKE POWELL