Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ Στις θάλασσες του Παραδείσου «ταξίδεψε» και ο Γ. Χαραμής

Στις θάλασσες του Παραδείσου «ταξίδεψε» και ο Γ. Χαραμής

Αποφράδα χρονιά το 2018 για την ελληνική ιστιοπλοΐα. Ο Γεώργιος Χαραμής, ένας άνθρωπος που είχε προσφέρει τόσα στον χώρο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Μέλος και γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος δεν ήταν από τους παράγοντες που αγκαλιάζουν την προεδρική καρέκλα και «γνωρίζουν» την ιστιοπλοΐα από φωτογραφίες και διηγήσεις. Πάντα δίπλα στον Όμιλο και στους αθλητές του μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του έκανε ιστιοπλοΐα. Μάλιστα, αρχές Νοεμβρίου αγωνίστηκε στο Sailing Marathon και επειδή είχε πολύ κίνηση από το σπίτι του μέχρι τον Όμιλο κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προλάβει την εκκίνηση. 

Με καταγωγή από τη Μάνη, κάτι που το τόνιζε σε κάθε συζήτηση, απέκτησε το πρώτο του σκάφος (Lightning) σε ηλικία 16 ετών. Στη συνέχεια πήγε στην κατηγορία Soling και όταν αναβίωσε στην Ελλάδα η κατηγορία Dragon αγόρασε ένα σκάφος που του έδωσε λακωνικό όνομα και το βάφτισε «Ταϋγέτη».

Από το 1978 ήταν μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και από το 2006 εξελέγη στο ΔΣ και ήταν Γενικός Γραμματέας του Ομίλου, μία θέση που την υπηρέτησε μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Το βιογραφικό του από το who is who:

Απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιώς. Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ Επιστημών Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διατριβή: “Συμβολή εις την Μεθοδολογίαν Αναλύσεως και Σχεδιασμού Συστημάτων”, Ph.D. Computer Science, Pacific Western University, Bell – Air / L.A. (U.S.A.). Dissertation: Management Information Systems Development

Εργάσθηκε από το 1965 έως το 1992 εις την Ολυμπιακή Αεροπορία, ως Διευθυντής Αναπτύξεως Συστημάτων. Το διάστημα 1975-81 υπήρξε Ειδικός Επιστήμων για τα Μαθήματα Η / Υ στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών, το διάστημα 1987-96 Καθηγητής Αναλύσεως Σχεδιασμού Συστημάτων στο Αμερικανικό Κολέγιο Deree College. Το 1991 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 1995 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΣ, και το 2000 εξελέγη Καθηγητής. Από το 2004 διδάσκει εις το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Οργάνωση – Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων” του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Είχε γράψει 6 βιβλία και 70 εργασίες (εκ των οποίων 45 αυτοδύναμες) σχετικά με την Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και την Διοικητική Πληροφοριακών Συστημάτων. Είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια σχετικά με την Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και την Διοικητική Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το έργο του και η προσφορά του είχαν τιμηθεί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που του απένειμε δις το Αργυρό και Χρυσό Μετάλλιο όπως επίσης και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Επίσης είχε λάβει το Διάσημα του Ιππότου, του Ταξιάρχη “Commander”, του Ανώτερου Ταξιάρχη “Grand Officer” και του Μεγαλόσταυρου “Grand Cross” του Διεθνούς Βυζαντινού Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Άρχων του Τάγματος. Σταυρός του Ευαγγελιστού Μάρκου Β’ Τάξεως, Α’ Τάξεως και Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μέγας Άρχων Δομέστικος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Δίπλωμα και Αναμνηστική Πλακέτα του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών και Αναπήρων Πολέμου. Χρυσός Σταυρός του Αγίου Όλαφ (Σουηδία).

Φωτογραφίες: Δ. Κουμαράς