Αρχική ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Το σκάκι τόπους και ηλικίες δεν… κοιτά

Το σκάκι τόπους και ηλικίες δεν… κοιτά

Το σκάκι, όπως ο έρωτας και η μουσική, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους” Siegbert Tarrasch.
Xμ! Και τα δύο, έρωτας και μουσική βρίσκονται στο dna των Ανωγειανών. Από το 2012 έχει μπει στη ζωή τους και το σκάκι.

Ναι, καλά διαβάζετε. Σκάκι στα Ανώγεια. Στην αίθουσα του Σκακιστικού Ομίλου αλλά και στα καφενεία. Εκτός από το ποδόσφαιρο, καλλιεργείται και το σκάκι με την κοινωνία να το αγκαλιάζει θερμά.

Εξού και τα 7 διεθνή τουρνουά που έχουν διοργανωθεί ενώ αυτές τις μέρες διεξάγεται το 6ο πρωτάθλημα Ανωγείων το οποίο διοργανώνουν οι δύο σύλλογοι του χωριού, Σκακιστικός Όμιλος και ο Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος “Ιδαίοι Ανωγείων”.

“Η κοινωνία των Ανωγείων έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει ο Σκακιστικός Σύλλογός μας. Και εμείς ως Δήμος με ό,τι δυνάμεις έχουμε τους στηρίζουμε, όπως και η Περιφέρεια. Προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους για τη νεολαία μας” δηλώνει ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στα Ανώγεια με στόχο την εισαγωγή και διάδοση του πνευματικού αθλήματος και της φιλοσοφίας που το συνοδεύει στην περιοχή μας.

Από τότε μια διαρκώς ανοδική πορεία χαρακτήρισε το σωματείο, με πολλές δράσεις, την ένταξη όλων και περισσότερων παιδιών, αλλά και πολλές και σπουδαίες διοργανώσεις.

“Πάρα πολλά παιδιά, χωρίς να αποκλείονται οι ενήλικες, έχουν περάσει τις πόρτες του σωματείου και έχουν μάθει σκάκι.

Η πρώτη προσπάθεια είχε γίνει τη δεκαετία του ‘80 και ιδρύθηκε ένα τμήμα στον αθλητικό όμιλο Αετού Ανωγείων.

Η προσπάθεια αυτή για διάφορους λόγους διακόπηκε και 20 χρόνια μετά, κάποια από τα τότε παιδιά, που είχαν πια μεγαλώσει, αποφάσισαν να φέρουν ξανά το σκάκι στο χωριό μας.

Έτσι το 2012 δημιουργήθηκε ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων”, εξηγεί ο πρόεδρος του Σ.Ο.Α. Μανόλης Νταγιαντάς που ήταν ένας από τους αθλητές το 1980. Τώρα υπηρετεί το άθλημα από άλλο πόστο και χαίρεται να βλέπει όλο και περισσότερα παιδιά να ασχολούνται με το σκάκι και να παίζουν στην αίθουσα του ακινήτου που δώρισε στον σύλλογο ο Γιώργος Σαλούστρος.

“Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν. Το σωματείο καλύπτει τα έξοδα. Προσπαθούμε παράλληλα το σωματείο να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον κόσμο. Κάνουμε διάφορες δράσεις για να είναι ζωντανός ο χώρος για τα παιδιά, με επίκεντρο το σκάκι”, τονίζει ο κ. Νταγιαντάς.

Ακόμα και σε καφενεία βλέπει κανείς Ανωγειανούς να παίζουν σκάκι αντί τάβλι. Ιδιαίτερα οι ενήλικες.

“Σκάκι παίζουν πολλοί στο χωριό. Στα καφενεία υπάρχει σκακιέρα κι αυτό είναι αποτέλεσμα του Σκακιστικού Ομίλου μας, που έφερε το άθλημα στην καθημερινότητα των Ανωγειανών”, σημειώνει ο Γιώργος Καλλέργης, αντιπρόεδρος Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Ιδιαίον”.

Και συνεχίζει: “Οι κάτοικοι των Ανωγείων είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το σκάκι. Αυτό οφείλεται στην ίδρυση του ομίλου από το 2012 και επίσης η ζήτηση, η όρεξη να μάθουν σκάκι οδήγησε στην ίδρυση του δεύτερου σωματείου το οποίο έχει κι ένα ευρύ καταστατικό, πέρα του σκακιστικού”.

Το σκάκι πλέον έχει γίνει στα Ανώγεια μια καθημερινή συνήθεια. Πέρα από τα εσωτερικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται, γίνονται Παγκρήτια (κάθε Νοέμβριο γρήγορο σκάκι), κλειστά διεθνή τουρνουά νόρμας, διεθνή όπως αυτό (7ο) που έγινε τον Αύγουστο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: patris.gr