Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Δ.Ο.Ε. -Ε.Ο.Ε. Ολυμπιακή «συμμαχία» Ελλάδος – Γαλλίας

Ολυμπιακή «συμμαχία» Ελλάδος – Γαλλίας

Με στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», των αξιών του Ολυμπισμού και της γαλλικής ως ολυμπιακής γλώσσας το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Πρεσβεία της Γαλλίας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία ανακοίνωσαν το πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού». Έλληνες και Γάλλοι Ολυμπιονίκες του 2004 μίλησαν για τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, τις οποίες θα κληθούν να μεταλαμπαδεύσουν στη γενιά του 2024. 

«Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τα νέα παιδιά που γεννήθηκαν το 2004 και εμείς θα τους μυήσουμε στο πως το ζήσαμε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προάγουν τις αξίες του αθλητισμού. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλα αυτά τα παιδιά», δήλωσε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των καταδύσεων Θωμάς Μπίμης: «Θα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τις εμπειρίες μας από το 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διδάσκουν αξίες».

Για τους «δικούς» του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μίλησε ο Γιάννης Κωστάκης, «χάλκινος» στους Παραολυμπιακούς της κολύμβησης το 2004: «Αυτές οι στιγμές θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό μου. Οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι δυνατές και χαίρομαι που θα τις μεταδώσουμε στη νέα γενιά». 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Σεμπαστιάν Βιεγεντάν, Γάλλος «χρυσός» Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας το 2004. «Όταν έφτασα πριν από λίγες ώρες στην Ελλάδα τα συναισθήματά μου ήταν έντονα. Η Ελλάδα και η Αθήνα θα έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για πάντα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλω να μεταφέρω αξίες στα παιδιά», υπογράμμισε. 

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, κάθε χρόνο, τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιείται μία συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών που θα διαρκεί τέσσερις ημέρες. Η πρώτη θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 10 Μαΐου 2019. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» θα πραγματοποιείται ένα Ολυμπιακό πρωινό ενώ θα σχεδιαστεί και μία εκστρατεία για την προώθηση της γαλλικής ως Ολυμπιακής γλώσσας. 

Στις 9 και 10 Μαΐου 2019 θα διοργανωθούν ολυμπιακές ημερίδες και αθλητικές εκδηλώσεις, παρουσία Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών.

Κατά τη χρονική περίοδο 2019-2024 προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ενεργό δίκτυο 1800 μαθητών και φοιτητών γεννημένων το 2004, μίας δίγλωσσης «γενιάς 2004» που θα μπορέσει να διαδώσει στον κοινωνικό ιστό το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και της γαλλικής γλώσσας.