Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ «Μποναμάς» για πέντε αρσιβαρίστες από την Δ.Ο.Ε.

«Μποναμάς» για πέντε αρσιβαρίστες από την Δ.Ο.Ε.

Εορταστικό… «μποναμά» επεφύλαξαν η ΔΟΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF) σε τέσσερις πρωταθλητές (οι δύο με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, ένας με χάλκινο) και μία πρωταθλήτρια. Κατά την διάρκεια των εορταστικών ημερών ανακοίνωσαν, ότι, κατά τον επανέλεγχο των δειγμάτων ούρων, που είχαν ληφθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, το… 2012 («πέρσι κάηκε, φέτος μύρισε», αλλά αυτοί είναι οι κανονισμοί, οι αθλητές και άπαντες τούς γνωρίζουν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους), σε αυτά βρέθηκαν απαγορευμένες αναβολικές ουσίες. Οι αθλητές, που πληροφορήθηκαν το… δώρο τους, είναι οι Αλεξέι Τορόχτι (Ουκρανία) 1ος στα 105κ., Βαλεντίν Χρίστοφ (Αζερμπαϊτζάν) 3ος στα 56κ., Ρουσλάν Νουρουντίνοφ (Ουζμπεκιστάν) 4ος στα 105κ., Νικολάι Νόβικοφ (Λευκορωσία) 7ος στα 85κ., και η Αρμένισσα, Μελινέ Νταλουζιάν (69κ.), που ακυρώθηκε στο επολέ ζετέ, ενώ ήταν 4η μετά το αρασέ. Ο Νουρουντίνοφ τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Ρίο ντε Ζανέιρο (Βραζιλία), αναδείχθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Μένει, σε μερικά χρόνια, να δούμε αν θα διατηρήσει στην κατοχή του αυτό το μετάλλιο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αλεξέι Τορόχτι (επάνω) και ο Ρουσλάν Νουρουντίνοφ, που αγωνιά και για το 2016.

Σε όλους ανιχνεύθηκε η ουσία, διϋδροχλορομεθυλτεστοστερόν. Στην Νταλουζιάν βρέθηκε και η, επίσης, αναβολική ουσία (ίσως η πιο διάσημη του είδους, λόγω της υπόθεσης του περίφημου Καναδού σπρίντερ, Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς του 1988), στανοζολόλ.

Η IWF δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες ανακοινώσεις έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει. Φυσικά, έως τότε, οι αθλητές έχουν τεθεί σε προσωρινή αγωνιστική διαθεσιμότητα.

Ο κατ’ εξακολούθηση «άτακτος», Βαλεντίν Χρίστοφ. Κάτω η Νταλουζιάν και ο Νόβικοφ.

Εάν οριστικοποιηθούν τα ευρήματα, φυσιολογικά θα μεταβληθούν και τ’ αποτελέσματα των Ολυμπιακών αγώνων του 2012, ως εξής, σχετικά με τις θέσεις του βάθρου των νικητών:

Στα 105κ. το χρυσό μετάλλιο θα πάει στον Ιρανό, Ναβάμπ Νασιρσελάλ, το ασημένιο στον Πολωνό, Μπαρτλομιέι Μπονκ και το χάλκινο στον Ουζμπέκο, Ιβάν Γεφρέμοφ, που ήταν 5ος.

Στα 56κ. 3ος θ’ ανεβεί ο Βιετναμέζος, Τραν Λε Κοκ Τοάν.

Να επισημάνουμε ότι ο Βούλγαρος στην καταγωγή, Χρίστοφ, που αθλητικά πολιτογραφήθηκε Αζέρος το 2011, εμπλέκεται για τρίτη φορά σε υπόθεση ντόπινγκ. Αρχικά, βρέθηκε θετικός το 2013, στο πρωτάθλημα Ευρώπης, στο οποίο είχε πρωτεύσει, και τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, έως τον Απρίλιο του 2015. Επανήλθε τότε και αναδείχθηκε πάλι 1ος στην Ευρώπη. Αυτόν τον τίτλο τον διατήρησε. Όμως, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους «συλλαμβάνεται» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα να «κλέπτει οπώρας» ξανά και τιμωρείται με οκταετή αποκλεισμό, έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023, ενώ, βεβαίως, χάνει και το ασημένιο μετάλλιο, που είχε πάρει. Ο Δεκέμβριος, ως φαίνεται, δεν ταιριάζει στον Χρίστοφ…