Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Δ.Ο.Ε. -Ε.Ο.Ε. «Ντροπή η Ελλάδα να μην έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ»

«Ντροπή η Ελλάδα να μην έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ»

«Ντροπή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών το γεγονός να μην έχει εκπρόσωπο η χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο Γιάνες Κοτσιγιάντσιτς παρέστη στην Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τόνισε ότι αυτό το θέμα είναι ντροπή. Ο Σλοβένος «αθάνατος» βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο αλλά και τον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σε αυτή τη λαμπρή γιορτή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαίρομαι που βρίσκομαι στο λίκνο του Ολυμπισμού. Πάντως δεν είναι όλα ιδανικά καθώς στη σύγχρονη εποχή οι εμπορικές ιδέες πιέζουν τα ιδανικά του αθλητισμού και πρέπει όλοι ενωμένοι να παλέψουμε για την ηθική του αθλητισμού, για τα ιδανικά του αθλητισμού. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια που η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ, γεγονός που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ντροπή και ελπίζω ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Κοντσιγιάντσιτς. 

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν μαζί με τους προπονητές τους, όσοι πήραν χρυσά μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2018 και ήταν οι Λευτέρης Πετρούνιας, Αννα Κορακάκη, Ελένη Χατζηλιάδου, Κατερίνα Στεφανίδη, Μίλτος Τεντόγλου, Βούλα Παπαχρήστου.

Επίσης βραβεύτηκαν όσοι κατέκτησαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Μπουένος Άιρες 2018, που ήταν οι Ελίνα Τζένγκο, Μαρία Μπούρμου και Χριστίνα Κυρίδου, ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης, ο Σάββας Θώμογλου, η Φανή Τζέλη, η Ολγα Φιάσκα και η Αντωνία Σακελλαρίδου.

Τιμήθηκαν και οι Άννα Κορακάκη, Βύρωνας Κοκκαλάνης, Μαρία Μπόζη-Ραφαηλίνα Κλωναρίδου και Βασιλεία Καραχάλιου που έξασφάλισαν προκρίσεις για την Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Tokyo 2020.

Το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής IOC Trophy 2018 με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» απονεμήθηκε στον Δρ. Στέφανο Χανδακά, ο οποίος μερίμνησε για το ιατρικό πρόγραμμα υποστήριξης των αθλητών, για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

Το βραβείο Αριστείας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Δημήτριος Βικέλας» πήραν η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ και Αρχηγός της ελληνικής αποστολής σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέλος, απονεμήθηκε τιμητικό έπαθλο στην πρωταθλήτρια της γυμναστικής Βασιλική Μιλλούση που αποχώρησε το 2018 από την ενεργό αθλητική δράση.

Η ομιλία του κ. Σπύρου Καπράλου: 

Αποχαιρετήσαμε το 2018 με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και με περισσή υπερηφάνεια, καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε για τη χώρα μας με 125 μετάλλια στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, τρανή απόδειξη ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες μας, αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας. Και αναφέρομαι σε αθλητές του επιπέδου του Λευτέρη Πετρούνια, της Άννας Κορακάκη και της Κατερίνας Στεφανίδη που δύο χρόνια μετά το θρίαμβό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν, μαζί με άλλα σπουδαία παιδιά, όπως η Βούλα Παπαχρήστου, ο Μίλτος Τεντόγλου και η Έλενα Χατζηλιάδου, που βραβεύονται σήμερα αλλά και πολλούς άλλους εξαίρετους αθλητές μας. 

Ήδη με την Άννα Κορακάκη, τον Βύρωνα Κοκκαλάνη, τη Μαρία Μπόζη, τη Ραφαηλίνα Κλωναρίδου και τη Βασιλεία Καραχάλιου, η Ελλάδα εξασφάλισε μέσα στο 2018, τις τέσσερις πρώτες προκρίσεις για το Τόκυο.

Εμείς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα τους αθλητές, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, να παραμερίσουμε εμπόδια και να ξεπεράσουμε δυσκολίες, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα αυτά τα παιδιά, την προετοιμασία τους για το μεγάλο όνειρο, που δεν είναι άλλο, από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά λοιπόν το Ρίο, ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια και το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα είναι η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους ιδιώτες, τις εταιρείες και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και να καλέσω ακόμα περισσότερους να το στηρίξουν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι με την παρουσία των αθλητών μας στην ιαπωνική πρωτεύουσα, θα νιώσουν υπερήφανοι για τη βοήθεια που τους προσέφεραν.

Έχουμε σήμερα την τιμή να είναι μαζί μας, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, κ. Janez KOCIJANCIC,  και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Raffaele Pagnozzi. Η ΔΟΕ και οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές ευαισθητοποιήθηκαν λόγω της τραγωδίας που έπληξε το περασμένο καλοκαίρι την Ελλάδα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και πρόσφεραν 150.000 δολάρια  σε αθλητές και αθλήτριες που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα αλλά και σε αθλητικούς χώρους στις πυρόπληκτες περιοχές. Θέλω μέσα από την καρδιά μου, να τους ευχαριστήσω για την πράξη αυτή που δείχνει την αλληλεγγύη τους προς την χώρα μας και προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ιδιαίτερα όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μας κάνει για μία ακόμα φορά την τιμή να είναι μαζί μας, αποδεικνύοντας τη μεγάλη του αγάπη για την αθλητική νεολαία της χώρας, την οποία σήμερα τιμούμε».

Η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη:

“Αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη για τον ελληνικό αθλητισμό. Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, νιώθουμε όλοι μας τη βεβαιότητα ότι ήταν η καλύτερη χρονιά μέχρι την επόμενη.

Δεν ήταν μόνο οι μεγάλες επιτυχίες των κορυφαίων αθλητών μας, των βαριών χαρτιών της ελληνικής αθλητικής βιομηχανίας. Ήταν κυριότερα οι τεράστιες επιτυχίες στο σύνολο των αθλημάτων, των νέων παιδιών μας. Της νέας γενιάς, η οποία έρχεται δειλά – δειλά στο προσκήνιο για να μας δείξει ότι μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον. Κορυφαία βέβαια, στιγμή της χρονιάς αποτελεί η παρουσία μας στην Ολυμπιάδα Νέων, όπου όχι μόνον είχαμε τη μεγαλύτερη αποστολή από ποτέ, αλλά είχαμε και σπουδαίες εμφανίσεις.

Για αυτά τα παιδιά, που καλούνται σε δύσκολες συνθήκες να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας από φέτος προχωράμε ένα βήμα παραπάνω για να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Ήδη μεταβιβάστηκε προς την Ε.Ο.Ε. το ποσό των 273.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 65 υποτροφίες των 4.200 ευρώ το χρόνο και αφορούν νέους αθλητές και αθλήτριες έως 22 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη χορηγική βοήθεια.

Και μιλώ για πρώτο βήμα, καθώς, βγαίνοντας από τη μνημονιακή καταχνιά, σε ένα ξέφωτο αισιοδοξίας, τα επόμενα χρόνια θα οργανώσουμε από την αρχή, σε νέες βάσεις, το σύνολο του αθλητικού οικοδομήματος.

Την ίδια στιγμή που αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά κατά την οποία εξοφλήσαμε το σύνολο των κρατικών υποχρεώσεων προς τους αθλητές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες, αλλά δίνουμε καθημερινές μάχες για αυτούς και τις ανάγκες τους.

Με 211 παρεμβάσεις που τρέχουν στις αθλητικές υποδομές της χώρας ύψους 30 εκ. ευρώ και στις οποίες έρχεται να προστεθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 50 εκ. ευρώ, δίνουμε αγώνα για τον διαρκή εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.

Ενώ αύριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκκινούν οι διαδικασίες για τον διορισμό των διακριθέντων αθλητών του 2009, αποκαθιστώντας σιγά-σιγά, χρόνο με το χρόνο, τις αδικίες του παρελθόντος. Αποτέλεσμα της αποκατάστασης της λογικής μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση στο Δημόσιο, κόντρα στις καταστροφικές και ισοπεδωτικές λογικές του 1 προς 5.

Ακριβώς την ίδια προσπάθεια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση καταβάλλαμε και για την οικονομική στήριξη της βασικής δομής του ελληνικού αθλητισμού, των ομοσπονδιών μας. Με μια σταθερά αυξανόμενη χρηματοδοτική ροή, με έγκαιρες εκταμιεύσεις ώστε να βοηθηθεί ο ορθός προγραμματισμός.

Για δε το 2019, στις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες και εφέτος θα ανακοινωθούν νωρίς, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 10%, χωρίς σε αυτές να υπολογίζουμε το όφελος που θα προκύψει από την αλλαγή του πλαισίου για το ντόπινγκ, του οποίου το κόστος του ελέγχου θα βαρύνει αποκλειστικά το ΕΣΚΑΝ.

Στα πλαίσια αυτά, εάν συνυπολογιστεί και το πολλαπλό όφελος από τις σταθερά αυξανόμενες θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών και τη θέσπιση, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, του μεταφορικού ισοδύναμου για τους αθλητές των ατομικών αθλημάτων, συνθέτουν ένα νέο, πιο ευοίωνο περιβάλλον για το αύριο του ελληνικού αθλητισμού.

Θα ήθελα να κλείσω με μία παραίνεση. Θυμάμαι την περσινή πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του προέδρου της ΕΟΕ σχετικά με τις αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της ΕΟΕ. Δυστυχώς, το τελικό κείμενο, το οποίο το επόμενο διάστημα καλούμαι να νομοθετήσω, και παρά τις προσπάθειες του προέδρου, πόρρω απέχει απ’ τις οραματικές εξαγγελίες. Σας καλώ να τις ξανασκεφτείτε το λίγο χρόνο που απομένει, μέχρι την τελική νομοθέτηση.

Όσο δε αφορά την κριτική που δέχτηκαν οι προτάσεις μου για τις ομοσπονδίες στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, έχω να πω το εξής: Έχω αποδείξει πως ξέρω να ακούω. Μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Για ένα πράγμα δεν υπάρχει περίπτωση: να αλλάξει η θέση μου για υποχρέωση ρύθμισης των μέτρων προστασίας της μειοψηφίας μέσω του εκλογικού συστήματος, πραγματικής και αδιαμεσολάβητης εκπροσώπησης και διασφάλισης εκπροσώπησης φύλου.

Και αυτό είναι επιβεβλημένο καθήκον για τη λογοδοσία της Πολιτείας έναντι των Πολιτών, θεσπίζοντας διάφανους κανόνες σε κάθε νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου”.