Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ «Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος ακοντιστής, Χρήστος Πιερράκος

«Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος ακοντιστής, Χρήστος Πιερράκος

Ο αθλητής, που άλλαξε τον ρου του ακοντισμού στην Ελλάδα, ο Χρήστος Πιερράκος, δεν βρίσκεται, πια, μαζί μας. «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, σήμερα το πρωί, νικημένος από την καρδιά του, η οποία έπασχε εδώ και πολλά χρόνια. Αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής Ελλάδος, μία 1ος Βαλκανιονίκης, αγωνίσθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων του 1964, στο Τόκιο (Ιαπωνία), όπου κατετάγη 10ος, ενώ κατέρριψε τρεις φορές το ελληνικό ρεκόρ. Διακρίθηκε και ως βετεράνος – διαχρονικός αθλητής, κατακτώντας ένα χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο κι ένα ασημένιο ευρωπαϊκό.

Γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας στις 25 Ιανουαρίου 1940. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Ζούσε στη Σκάλα έως και τα 18 του. Το 1958 άρχισε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Η πρώτη του επιτυχία σημειώθηκε στο… άλμα εις ύψος. Αναδείχθηκε 3ος στους Παμπελοποννησιακούς σχολικούς αγώνες.

Το επόμενο έτος έρχεται στην Αθήνα, εντάσσεται στον ιστορικό Εθνικό Γ.Σ. και αρχίζει την ενασχόληση με τον ακοντισμό. Τον ίδιο χρόνο αναδεικνύεται πρωταθλητής εφήβων. Αρχίζει, έτσι, μια σειρά σημαντικών επιτυχιών, εσωτερικών, αλλά και διεθνών, με βάση τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού εκείνης της εποχής.

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος ανδρών έξι φορές (1962-1966, 1968), 1ος Βαλκανιονίκης στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), το 1964, με 77,30μ. επίδοση, που αποτελεί το ατομικό του ρεκόρ, και 2ος το 1965, στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», με 76,75μ., έναντι 76,89μ. του Ρουμάνου, Γκεόργκε Ποπέσκου.

Το 1964 πήγε στο Τόκιο, όπου στάθηκε πολύ άτυχος. Στον προκριματικό των Ολυμπιακών αγώνων κατετάγη 9ος, στους 25 αθλητές, με 72,91μ. Στον τελικό, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του στον προκριματικό στο πόδι, έριξε -μολονότι οι γιατροί συμβούλευαν το αντίθετο- σχεδόν εν στάσει 72,65μ.(!) και κατέλαβε την 10η θέση. Οι ξένοι ειδικοί και δημοσιογράφοι έμειναν κατάπληκτοι από το γεγονός αυτό και έλεγαν ότι η επίδοση αποτελούσε, ανεπίσημα, βεβαίως, παγκόσμιο ρεκόρ για ρίψη ακοντίου χωρίς φόρα.

Κατέρριψε τρεις φορές το ελληνικό ρεκόρ: 74,25μ. το 1961, 75,16μ. το 1962 και 77,30μ. το 1964.

Ως βετεράνος – διαχρονικός αθλητής (μάστερς αποκαλούνται διεθνώς), κατέκτησε ένα χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο κι ένα ασημένιο ευρωπαϊκό. Δυστυχώς, τα προβλήματα με την καρδιά του, δεν του επέτρεψαν ν’ ασχοληθεί πολλά χρόνια πιο σοβαρά με τον διαχρονικό αθλητισμό.

Ψηφίσθηκε κορυφαίος Έλληνας αθλητής από τους αθλητικούς συντάκτες το 1964.

Το 1968 είχε την τιμή να παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων της Πόλης του Μεξικού.

Ο Πιερράκος είχε ασχοληθεί και με την προπονητική.

Προς τιμήν τού σπουδαίου ακοντιστή διεξάγονται, στο Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη, οι αγώνες στίβου παίδων-κορασίδων και παμπαίδων-παγκορασίδων, «Πιερράκεια». Τους διοργανώνει ο Γ.Α.Σ. Σκάλας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ευρώτα.

Η κηδεία του Χρήστου Πιερράκου θα γίνει το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στον Ι.Ν. Άγιοι Θεόδωροι Γέρακα.

*Η αγωνιστική φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Λεωνίδα Στρατάκου, «90 χρόνια Ελληνικού Κλασσικού Αθλητισμού, 1896-1986».