Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Ένας έφηβος… 94 ετών

Ένας έφηβος… 94 ετών

Στην ταβέρνα του Μοίρα, ένα βραδάκι, στις 10 Μαρτίου του 1925, Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) ή εν συντομία Ολυμπιακός Πειραιώς, είναι ελληνικός πολυαθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πειραιά. Ο σύλλογος γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 10 Μαρτ

Στην ταβέρνα του Μοίρα, ένα βραδάκι της 10ης Μαρτίου του 1925 μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του Ολυμπιακού. Και μπορεί όλοι να τον γνωρίζουμε για τις μεγάλες ομάδες με τους πολλούς τίτλους σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αλλά η παρουσία του και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα Ολυμπιακά Αθλήματα είναι εξίσου μεγάλη και αποτελεί βασικό τροφοδότη των εθνικών ομάδων σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

Δύο μικρότεροι τοπικοί σύλλογοι του Πειραιά, ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς και ο Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την « ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής». Την ίδρυση του νέου συλλόγου εμπνεύστηκαν τα «θρυλικά» αδέλφια, οι «Ανδριανόπουλοι» και ο Νότης Καμπέρος. Ως έμβλημα επιλέχθηκε ένας νεαρός δαφνοστεφανωμένος Ολυμπιονίκης και για χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Το κόκκινο της φωτιάς για να συμβολίζει το πάθος για τον θρίαμβο και το λευκό της ηθικής, της αγνότητας και της καθαρότητας. Νονός ήταν ο Νότης Καμπέρος.

Ο Ολυμπιακός σε πανελλήνιο επίπεδο έχει κατακτήσει εκατοντάδες ομαδικούς τίτλους, όντας ο πολυνίκης -στο σύνολο των εγχώριων διοργανώσεων ανά άθλημα- σε πολλά απ’ αυτά, όπως το Ποδόσφαιρο ανδρών, το Πόλο ανδρών, το Βόλεϊ ανδρών, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση γυναικών και η Κολύμβηση ανδρών-γυναικών, στην οποία μάλιστα έχει τις περισσότερες σε αριθμό κατακτήσεις τροπαίων σε μια συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση (59 στο Πρωτάθλημα Ελλάδας) από τo σύνολο των υπαρχόντων εγχώριων, με το ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων στην όλη διάρκεια του θεσμού να το έχει επίσης ο Ολυμπιακός (23 συνεχόμενα: 1996-2018) και το οποίο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πανελλήνιο ρεκόρ στα αθλήματα μετά από τα 35 συνεχόμενα του ΝΟΒ στο Εθνικό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι και τα 26 συνεχόμενα του Άτλαντα Καλλιθέας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης.

Είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα νταμπλ (πρωτάθλημα-κύπελλο): 72 στο σύνολο, 62 στα ομαδικά σπορ (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Πόλο, Χάντμπολ) και 10 στα ατομικά (όλα στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση).

Έχει αναδείξει δεκάδες Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες, περισσότερους από κάθε άλλο Ελληνικό σύλλογο, και εκατοντάδες Πανελληνιονίκες στο πέρασμα των χρόνων. Με τα χρώματά του έχουν αγωνιστεί κορυφαίοι αθλητές του στίβου όπως ο Κώστας Κεντέρης, η Κατερίνα Θάνου κλπ.

Παράλληλα έχει την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς διακρίσεις, έχοντας τους περισσότερους διεθνείς τίτλους από κάθε άλλο ελληνικό σύλλογο (15), όντας ταυτόχρονα και ο μοναδικός σύλλογος της Ελλάδας που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους σε περισσότερα από ένα αθλήματα. Πιο συγκεκριμένα έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκούς τίτλους στο Πόλο (τρείς με το ανδρικό του τμήμα και τρεις με το γυναικείο), τρεις στο Μπάσκετ ανδρών, τρεις στο βόλεϊ (δύο με το ανδρικό του τμήμα και ένα με το γυναικείο) και ένα στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη ανδρών,καθώς και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο Μπάσκετ ανδρών και το Βαλκανικό κύπελλο στο Ποδόσφαιρο ανδρών (η πρώτη κατάκτηση διεθνούς τροπαίου από ελληνικό σωματείο σε όλα τα καλλιεργούμενα εν Ελλάδι αθλήματα).

Οι κατακτήσεις αυτές συνοδεύονται ορισμένες φορές και από κάποια μοναδικά επιτεύγματα. Το 1997 η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα δημιουργώντας τρεμπλ σε κάποιο σπορ, πρώτη φορά αυτή χρονολογικώς, από το σύνολο των αγωνιστικών τμημάτων όλων των ελληνικών αθλητικών συλλόγων.

Το 2002 η ομάδα Πόλο ανδρών έγινε η πρώτη στην ιστορία του ευρωπαϊκού πόλο που κατέκτησε σε μια χρονιά Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Πρωτάθλημα Ευρώπης και Σούπερ Καπ Ευρώπης, ενώ επανέλαβε το τετραπλό στέμμα το 2018 με την κατάκτηση του ελληνικού σούπερ καπ. Το 2015 το γυναικείο τμήμα πόλο του συλλόγου, κατέκτησε Πρωτάθλημα, Πρωτάθλημα Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Σούπερ καπ, και το 2018 το γυναικείο τμήμα βόλει κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Κύπελλο Ευρώπης, καθιστώντας έτσι τον Ολυμπιακό το μοναδικό ελληνικό σύλλογο που έχει κατακτήσει το τρεμπλ σε τρία διαφορετικά ομαδικά αθλήματα με τέσσερα διαφορετικά τμήματα.

Είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει δυο συνεχόμενες χρονιές το Πρωτάθλημα Ευρώπης σε ανδρικό ομαδικό άθλημα (back to back Πρωταθλητής Ευρώπης στο Μπάσκετ ανδρών: 2012 και 2013).

Τέλος, ρεκόρ για ελληνικό αθλητικό σύλλογο αποτελούν και οι 36 συμμετοχές σε τελικούς διεθνών διοργανώσεων των τμημάτων του.

Τιτλοι

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: 44 πρωταθλήματα Ελλάδος, 27 κύπελλα Ελλάδος, 4 σούπερ καπ, 1 βαλκανικό

ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ 12 πρωταθλήματα Ελλάδος, 9 κύπελλα Ελλάδος, 3 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 διηπειρωτικό κύπελλο.

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ 28 πρωταθλήματα Ελλάδος, 17 κύπελλα Ελλάδος, 6 λιγκ καπ Ελλάδος, 1 CEV Cup winners Cup, 1CEV Top team Cup, 1 σούπερ καπ Ελλάδος,

ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: 32 πρωταθλήματα Ελλάδος, 20 κύπελλα Ελλάδος, 3 σούπερ καπ Ελλάδος, 2 LEN Champion League, 1 LEN Super Cup

ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 9 πρωταθλήματα Ελλάδος 1 κύπελλο Ελλάδος, 1 LEN Euroleague, 1 LEN trophy, 1 EN Super CUP,

ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 6 πρωταθλήματα Ελλάδος, 8 κύπελλα Ελλάδος, 1 CEV Challenge Cup,

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 3 πρωταθλήματα Ελλάδος, 3 κύπελλα Ελλάδος

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ: 1 πρωτάθλημα Ελλάδος, 1 κύπελλο Ελλάδος

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 59 πρωταθλήματα Ελλάδος ΟΠΕΝ, 4 πρωταθλήματα Ελλάδος ανοιχτής θάλασσας, 1 Σούπερ καπ Ελλάδος, 4 Διασυλλογικά κύπελλα Ελλάδος, 1 πανελλήνιο πρωτάθλημα Masters,

ΕΠ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: 14 πρωταθλήματα Ελλάδος ανδρών, 6 κύπελλα Ελλάδος ανδρών, 18 πρωταθλήματα Ελλάδος γυναικών, 11 κύπελλα Ελλάδος γυναικών,

ΣΤΙΒΟΣ: 11 πρωταθλήματα Ελλάδος ανοιχτού στίβου, 8 πρωταθλήματα Ελλάδος κλειστού στίβου, 12 πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου, 1 πανελλήνιο διασυλλογικό πρωτάθλημα

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: 1 πρωτάθλημα Ελλάδος Ομαδικής Βαθμολογίας,

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: 2 πρωταθλήματα Ελλάδος σπάθης ανδρών, 1 κύπελλο Ελλάδος σπάθης ανδρών, 1 πρωτάθλημα Ελλάδος σπάθης γυναικών, 1 κύπελλο Ελλάδος σπάθης γυναικών

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: 1 πρωτάθλημα Ελλάδος

ΠΑΛΗ: 2 πρωταθλήματα Ελλάδος Ελληνορωμαϊκής Πάλης, 1 κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (CELA CUP)