Πέθανε ο θρυλικός Ζιστ Φοντέν – Το ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα

Την απώλεια ενός θρύλου, θρηνεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ζιστ Φοντέν.

Ο Γάλλος επιθετικός έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών την 1η Μαρτίου στην Τουλούζη.

Ο Φοντέν παραμένει μέχρι σήμερα ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε μια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συγκεκριμένα, είχε σημειώσει 13 τέρματα σε 6 αγώνες στο Μουντιάλ του 1958.

Ήταν γεννημένος τον Αύγουστο του 1933 στο Μαρακές από Γάλλο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Μεγάλωσε στην Καζαμπλάνκα, όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομάδα.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νις, με την οποία μέτρησε 44 γκολ σε τρεις σεζόν, για να πάρει στη συνέχεια μεταγραφή για την κορυφαία ομάδα της χώρας εκείνη την εποχή, Ρεμς, στην οποία έπαιξε μαζί με τον Ρεϊμόν Κοπά.

Ο Φοντέν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 27 ετών, λόγω τραυματισμών. Έγινε προπονητής, αλλά δεν είχε την ίδια επιτυχία, ενώ το 1970, η FIFA τον συμπεριέλαβε στους 125 κορυφαίους εν ζωή παίκτες στον κόσμο.

Σε συνέντευξη του, είχε πει ότι: «Δεν ήμουν ο ταχύτερος ή ο καλύτερος παίκτης, αλλά ήμουν τυχερός. Έπαιζα μπάσκετ στα νιάτα μου και δεν υπήρχε κάτι καλύτερο για να ξεχωρίσω. Μόνο ξέρεις το ρεκόρ μου στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα το είχα ανταλλάξει με ένα πράγμα: να παίζω περισσότερο γιατί το ποδόσφαιρο ήταν το πάθος μου. Δυστυχώς, αναγκάστηκα να σταματήσω εξαιτίας ενός κατάγματος διπλής περόνης της κνήμης».