Αρχική ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ο ιππότης Μο Φάρα

Ο ιππότης Μο Φάρα

 

Τι συνδέει ένα φτωχό αγόρι από το Τζιμπουτί της Σομαλίας με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τον τίτλο του Σερ; Ο αθλητισμός… Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 5.000 και των 10.000 μ., Μο Φάρα, χρίστηκε ιππότης από τα χέρια της Βασίλισσας Ελισάβετ.  

«Είμαι πολύ χαρούμενος που τιμήθηκα με αυτόν τον τρόπο από τη χώρα που αποτελεί το σπίτι  μου από τότε που έφτασε εδώ, σε ηλικία οκτώ ετών», δήλωσε ο «βασιλιάς των μεσαίων αποστάσεων» και, πλέον, Σερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αμέσως μετά την Τελετή φωτογραφήθηκε με τη σύζυγό του Τάνια, η οποία έλαμπε από ευτυχία.

Ο Μο Φάρα μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία το 1991 προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα του και ήξερε μόνο μία λέξη αγγλικά. Οι γονείς του είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια διακοπών. Το όνειρο του μικρού ήταν να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων ή ποδοσφαιριστής. Τελικά, κατάφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Έγινε «θρύλος» και σύμβολο του στίβου. Στη συλλογή του, γεννημένου στη Σομαλία, Βρετανού υπάρχουν τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (5.000 και 10.000 μ., σε Λονδίνο και Ρίο), πρωτιές σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αμέτρητες βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις. Μετά το παγκόσμιο του Καλοκαιριού δήλωσε ότι θα κρεμάσει τα παπούτσια των μεσαίων αποστάσεων και θα ασχοληθεί με τον μαραθώνιο.