Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Δ.Ο.Ε. -Ε.Ο.Ε. Το αθλητικό κίνημα “απαντάει” στο ΣτΕ…

Το αθλητικό κίνημα “απαντάει” στο ΣτΕ…

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών. Όπως αποκάλυψε χθες η “Καθημερινή” η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, η ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

 

ΕΟΕ: “Η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τους νέους μακριά από τον αθλητισμό”

Θέση πήρε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που αναφέρει στην ανακοίνωση της:

“Με μεγάλη έκπληξη η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πληροφορήθηκε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Η απόφαση αυτή καταργεί το μοναδικό κίνητρο που είχε απομείνει στους μαθητές και στις μαθήτριες να συνεχίσουν τον αθλητισμό, παράλληλα με τις σπουδές τους και ουσιαστικά γκρεμίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι διακριθέντες αθλητές που εξασφάλιζαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Μορφωτικά Ιδρύματα της χώρας, το έκαναν καθ΄υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, κάτι που σημαίνει ότι δεν στερούσαν από άλλο φοιτητή τη θέση του, ενώ δεν επιβάρυναν τα δημόσια έξοδα.

Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ουσιαστικά οδηγεί τoυς νέους και τις νέες της χώρας μακριά από τον αθλητισμό, καταργώντας στην πράξη το περίφημο ρητό των προγόνων μας «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η Πολιτεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να διορθωθεί μία μεγάλη αδικία προς την αθλητική νεολαία της χώρας μας”.

Η αθλητική κοινότητα δηλώνει μέσω των εκατοντάδων μελών του ΣΕΕΔΑ ότι θα σταθεί σύσσωμη απέναντι σε κάθε απειλή προς τα αναφαίρετα νομοθετημένα δικαιώματα που έχουν κατοχυρώσει οι αθλητές εδώ και δυο δεκαετίες και τάσσεται στο πλευρό του  Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη που δήλωσε πως θα προστατέψει τον Ελληνικό αθλητισμό και του ΓΓΑ κ. Συναδινού  που άμεσα τοποθετήθηκε δημόσια κατά της απόφασης του ΣτΕ”.

ΓΓΑ:”Επιτακτική μια νέα νομοθετική ρύθμιση”

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, με ανάρτησή του στο Facebook αποδοκίμασε την απόφαση του ΣτΕ και εκτίμησε ότι είναι επιτακτική μία νέα νομοθετική ρύθμιση. Εγραψε συγκεκριμένα:

“Μετά από δεκαετίες το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στα ΑΕΙ, αδιαφορώντας ότι είναι επιπλέον των εισαγομένων και δεν καταλαμβάνουν θέσεις αυτών. Ένα κίνητρο είχαν τα παιδιά με σαφείς παιδαγωγικούς σκοπούς και το καταργεί η δικαστική εξουσία! Άμεση ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης. Ως ΓΓΑ, που εκ της αρμοδιότητας μου έχω την υποχρέωση να εργάζομαι για τον αθλητισμό και τα δικαιώματα των αθλητών, δηλώνω τα παρακάτω:
Πρώτον, οι άνθρωποι του αθλητισμού καταθέτουν στην πλειοψηφία τους ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.
Δεύτερον, μη ξαναπατήσει κανείς εκτός των εκπροσώπων του αθλητισμού και της ΓΓΑ στις υποδοχές στα αεροδρόμια.
Τρίτον, επειδή κάποιοι στο Υπουργείο Παιδείας συστηματικά “ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΝΟΥΝ” τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής, να προσέξουν. Για να το δηλώνει πλέον δημόσια ο ΓΓΑ, ο κόμπος έφτασε στο χτένι…”.

Με επόμενη ανάρτηση του προανήγγειλε πως “Από Δευτέρα θα μάθουμε πότε έγινε η προσφυγή, με αφορμή το παιδί (που δεν μπήκε στο πανεπιστήμιο, αλλά που δεν του πήρε τη θέση αθλητής) και κάποια αλλά δεδομένα με ενδιαφέρον. Όπως είναι γνωστό το ΣτΕ δεν εκδικάζει μέσα σε λίγες μέρες. Σιγά μην το αφήσουμε έτσι.
Από Δευτέρα να μπούμε και σε σοβαρή συζήτηση για την αναγκαία βαθιά μεταρρύθμιση της Φυσικής Αγωγής και τη θέση που πρέπει να έχει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας”.

Παναγόπουλος: “Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση”

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος με δήλωση του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και την αντίθεση του και κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δυναμιτίζει τα θεμέλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Αγνοώντας το γεγονός ότι η εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών γίνεται καθ΄υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, συνεπώς δε στερεί από κανέναν άλλο τη θέση του, καταργεί το μοναδικό κίνητρο που έχει απομείνει προκειμένου να συνεχίσουν στον αθλητισμό και πολύ περισσότερο στον πρωταθλητισμό οι νέοι αθλητές και οι νέες αθλήτριες.

Η απόφαση έφτασε μέχρι το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, με την πρόεδρο Βούλα Κοζομπόλη να δίνει και εκείνη τη δική της απάντηση μέσω του Facebook λέγοντας:

Ειναι λυπηρό στη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και η Ολυμπιακή παιδεία κάποιοι…. να θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον Ελληνικό αθλητισμό.
Με την οργή και την αγανάκτηση που με διακατέχει αυτή την στιγμή, όντας μητέρα δύο παιδιών και αθλήτρια για πάρα πολλά χρονιά θα ήθελα να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα:

1) ποιό είναι το πρόβλημα αφού οι αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις μπαίνουν καθ υπέρβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και άρα δεν παίρνουν την θέση κανένος άλλου παιδιού;

2)θέλουμε τα παιδιά μας μόνο αθλητές, αλλά αμόρφωτους; ή δεν θέλουμε καθόλου αθλητές;;; γιατί η απόφαση του ΣΤΕ οδηγεί εκεί με μαθηματική ακρίβεια;

3) πότε θα σταματήσουμε να καταστρέφουμε ότι καλό μας συμβαίνει ή οτι καλό υπάρχει στη χώρα μας;;;

Προφανώς η απόφαση αυτή πάρθηκε από κάποιους που δυστυχώς δεν έχουν ίχνος Ολυμπιακής και αθλητικής παιδείας και καμία σχέση με τον αθλητισμό και τα οφέλη του τόσο στον άνθρωπο αλλά και στην κοινωνία.
ΥΓ.
άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την διόρθωση της κατάφωρης αδικίας εις βάρος των αθλητών και ένταξη του μαθήματος της Ολυμπιακής παιδείας στα σχολεία μας, μήπως και υπάρξει ελπίδα σ αυτή τη χώρα…

 

Θέση για το θέμα πήρε και ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών που “θεωρεί πως η απόφαση αποτελεί κατάφορη αδικία σε βάρος των αθλητών και αθλητριών που προσφέρουν στη χώρα μας διακρίσεις με τις εθνικές μας ομάδες όλων των αθλημάτων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιθυμεί να δώσει τη χαριστική βολή στον Ελληνικό Αθλητισμό που ψάχνει τρόπο να κρατήσει τη νεολαία στα στάδια και τα προπονητήρια. Μια τέτοια απόφαση φανερώνει ένα κράτος που δεν επιθυμεί Ελληνικό Πρωταθλητισμό ή με μια άλλη ερμηνεία θέλει τους Ελληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες αμόρφωτους χωρίς δικαίωμα στη μόρφωση παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα και χωρίς δικαίωμα επαγγελματικής αποκατάστασης μετά τη λήξη της.

Άμεσα αντέδρασε η Κατερίνα Στεφανίδη. Η κορυφαία πρωταθλήτρια του Στίβου  με ανάρτησή της στο twitter κατέκρινε την απόφαση κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης».

Η ανάρτηση της Κατερίνας Στεφανίδη έχει ως εξής: 

«Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατείας που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης».

Αντίδραση υπήρξε και από την χάλκινη Ολυμπιονίκη του Λονδίνου το 2012, στο άθλημα της κωπηλασίας, Χριστίνα Γιαζιτζίδου: Σε μια χώρα που προσπαθεί να βυθίσει οτιδήποτε παλεύει να κρατηθεί στην επιφάνεια..
Αντισυνταγματική κρίνετε η εισαγωγή παγκόσμιων πρωταθλητών στα ΑΕΙ ΤΕΙ της χώρας μας. Ενώ την ιδια στιγμή τα πανεπιστήμια του εξωτερικού “απλώνουν τα δίχτυα τους”.