Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ Πάσχα πριν από την Ανάσταση για τον ελληνικό αθλητισμό με αυξήσεις των...

Πάσχα πριν από την Ανάσταση για τον ελληνικό αθλητισμό με αυξήσεις των επιχορηγήσεων

Ανάσταση πριν από την Ανάσταση του Κυρίου θα κάνει ο ελληνικός αθλητισμός. Εντός της εβδομάδος, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον αθλητισμό, Γιώργος Βασιλειάδης και ο ΓΓΑ, Ιούλιος Συναδινός θ’ ανακοινώσουν, σαν άλλοι… Άι Βασίληδες, σε συνέντευξη Τύπου, τα δώρα προς τον αθλητισμό της χώρας: την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τις ομοσπονδίες. Η αύξηση αποφασίσθηκε με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και, πλέον, “λεφτά υπάρχουν”. Όχι, βεβαίως, όπως τα προ κρίσης έτη, αλλά, πάντως, περισσότερα από ό,τι προ τριετίας. Άλλωστε, οι τεράστιοι φόροι έχουν προκαλέσει ανακατανομή του “πλούτου”, που έχει μεταφερθεί από τους ιδιώτες -ειδικά την μεσαία τάξη, η οποία έχει “στραγγαλιστεί”- στο κράτος. Αποφασίσθηκε, λοιπόν, μέρος του κρατικού “πλούτου” -άγνωστο, πάντως, είναι αν συναινούν οι δανειστές μας, οι “θεσμοί”- να επιστραφεί στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού, αναγνωρίζοντας ότι ο κοινωνικός ρόλος αυτού είναι πολυσήμαντος. Και για την διεθνή προβολή της χώρας (με τον πρωταθλητισμό) και για την υγεία των ανθρώπων, με τις άλλες μορφές του αθλητισμού. Οπως δε, γνωρίζουμε, αν έχουμε υγιή λαό, μειώνονται και οι δαπάνες, που διατίθενται για την υγεία (φαρμακευτικές, νοσηλευτικές κ.α.). Οπότε, τα χρήματα που διατίθενται για τον αθλητισμό, επιστρέφουν εμμέσως στο κράτος, ώστε να δοθούν για άλλους κοινωνικούς σκοπούς.

Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια. Θα κυμανθεί από 10% έως 30%, αναλόγως των συνολικών επιτυχιών των αθλημάτων. Όχι μεμονωμένων. Αν, δηλαδή, μια ομοσπονδία διαθέτει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή και τίποτ΄ άλλο σε υψηλό επίπεδο, δεν θα ενταχθεί στο 30%. Επί παραδείγματι, ο ΣΕΓΑΣ (στίβος, στην φωτογραφία στην κορυφή, η “χρυσή” Ολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη) και η ΚΟΕ (αθλήματα κολυμβητηρίου) θα βρίσκονται στην ανώτατη κατηγορία. Αντιθέτως, η άρση βαρών (ΕΟΑΒ) θα περιληφθεί στο 10%. Η γυμναστική (ΕΓΟ), λόγω Λευτέρη Πετρούνια (επάνω, στους κρίκους) κυρίως, αλλά και της εθνικής ανσάμπλ, θα πάρει 25%, μολονότι οι άνθρωποί της ήλπιζαν σε κάτι περισσότερο, και η σκοποβολή (ΣΚΟΕ), χάρη στην Άννα Κορακάκη, 20%, αφού οι άλλες επιτυχίες είναι μικρής εμβέλειας. Τόση θα είναι η αύξηση και για την πάλη (ΕΛΟΠ) εξ αιτίας των σημαντικών παγκόσμιων διακρίσεων της Μαρίας Πρεβολαράκη (κάτω φωτογραφία, με το κύπελλο) και του Γιώργου Πηλίδη.

Εντύπωση προκαλεί η μικρή αύξηση (10%) που θα δοθεί στο πιγκ πογκ (ΕΦΟΕΠΑ), παρά τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας (πρόσφατα προκρίθηκε ξανά για να μετάσχει στην ανώτατη κατηγορία του πρωταθλήματος Ευρώπης) και του Γιάννη Σγουρόπουλου, και στην ποδηλασία(ΕΟΠ), στην οποία πρωταγωνιστεί ο Χρήστος Βολικάκης. Αναμένονται αντιδράσεις, κυρίως από το πιγκ πογκ. Ήδη, ο πρόεδρος της ΕΦΟΕΠΑ, Μανώλης Κολυμπάδης ετοιμάζει επιστολή διαμαρτυρίας και ανακοίνωση προς τον Τύπο. Αν δε, δεν αυξηθεί η… αύξηση της επιχορήγησης, προτίθεται να διοργανώσει και συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα κάνει σημαντικές αποκαλύψεις. Για πολλούς και πολλά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι αναφορές του δεν θα σχετίζονται μόνο με την επιχορήγηση, που, ούτως ή άλλως, είναι εξ αρχής μικρή για το άθλημα, το οποίο έχει χιλιάδες παιδιά, οι γονείς των οποίων υποχρεώνονται να δίνουν πολλά χρήματα για τη συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες.

Αυξήσεις θα δοθούν και στις ομοσπονδίες αναπήρων (ΑΜΕΑ) και, γενικά, του ειδικού αθλητισμού (νεφροπαθείς, κωφοί κ.λπ.), ενώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, πολύ μεγαλύτερα θα είναι τα κονδύλια, που θα διατεθούν και για τον σχολικό αθλητισμό, με στόχο, αυτός να μη περιορίζεται μόνο στην τέλεση των πρωταθλημάτων, αλλά να καταστεί ουσιαστικός.

Εννοείται, ότι αυξήσεις θα γίνουν και στα δαπάνες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. ‘Ηδη, τον χειμώνα εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στον κλειστό προπονητήριο του στίβου, στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Προγραμματίζονται δε, επισκευές του ταρτάν στον ανοικτό στίβο του κέντρου, εν όψει των διασυλλογικών πρωταθλημάτων και άλλων αγώνων, που θα διεξαχθούν εκεί μετά το Πάσχα και τους επόμενους μήνες. Ανάλογα έργα θα γίνουν σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, ώστε, εκτός του υψηλού αθλητισμού, να προαχθούν ο μαζικός – λαϊκός, ο σχολικός, ο στρατιωτικός, ακόμη και ο άγνωστος, στην Ελλάδα, εργασιακός.

Ελπίζουμε, πάντως, όλ’ αυτά να υλοποιηθούν και να μη μείνουν “ασκήσεις επί χάρτου”, όπως τόσες φορές έχει συμβεί με ανάλογες εξαγγελίες στο παρελθόν.