Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ RUNNING Δυστυχώς, ήταν Πρωταπριλιά…

Δυστυχώς, ήταν Πρωταπριλιά…

Ήθελαν να το πιστέψουν. Και πίστεψαν ότι το ελληνικό κράτος θ’ αντιμετωπίσει τον αθλητισμό όπως του αρμόζει. Ότι θ’ αναγνωρίσει τον κοινωνικό του ρόλο. Ότι θ’ αντιληφθεί πως ο αθλητισμός είναι κάτι πέρα από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τα μετάλλια.

Θέλησαν πολλοί αναγνώστες της ιστοσελίδας μας να πιστέψουν, ότι το κράτος μας θα στηρίξει εμπράκτως, ουσιαστικά, όχι με τα λόγια, τον αθλητισμό. Σωματειακό, μαζικό – λαϊκό, σχολικό, στρατιωτικό, και θα θεσπίσει ακόμη και τον εργασιακό. Δεν είναι τόσο αφελείς. Αντιθέτως, είναι έξυπνοι. Έστω και για μια στιγμή, όμως, θέλησαν, αυτά που ονειρεύονται να θεωρήσουν πως μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Να ζήσουν μέσα σε μια ψευδαίσθηση. Γιατί, τι άλλο είναι όσα ανέφερα χθες στο “αποκλειστικό” ρεπορτάζ με τίτλο “Πάσχα πριν από την Ανάσταση για τον ελληνικό αθλητισμό με αυξήσεις των επιχορηγήσεων”;

Υπήρξαν, όμως, κι εκείνοι που θυμήθηκαν πως χθες το ημερολόγιο έγραφε “1η Απριλίου”. Και, επειδή γνωρίζουν την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού, σχολίασαν αμέσως, “Πρωταπριλιά”.

Το γράφω χρόνια: Μη συγχέετε τα μετάλλια, τις επιτυχίες εθνικών ομάδων, αθλητών, σωματείων, με τον αθλητισμό. Άλλο ο πρωταθλητισμός, άλλο ο αθλητισμός. 

Ιδού, λοιπόν, μόνο μερικά από όσα συνθέτουν την πραγματικότητα του αθλητισμού της Ελλάδος:

*Αντιγράφω από την ιστοσελίδα “zarpanews.gr”, από την οποία προέρχεται και η φωτογραφία:

“Μεγάλες ζημιές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός, σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας στα Χανιά, όταν τμήμα της οροφής στα αποδυτήρια των κοριτσιών κατέρρευσε”.

Μπορεί οι ζημιές να μη ήταν πράγματι μεγάλες, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Σκεφθείτε δε, ότι στα Χανιά υπάρχει καινούργιο κολυμβητήριο, που δεν λειτουργεί!

ΣΕΓΑΣ θ’ απαιτεί, πλέον, χρήματα για κάθε δελτίο αθλητή, που θα εγγράφεται σε σωματείο ή θα μεταγράφεται. Η ΚΟΕ από εφέτος ζητεί 13 ευρώ (αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι, προφανώς επειδή αυξήθηκαν αναλόγως οι μισθοί και οι συντάξεις…) για κάθε αθλητή, που μετέχει σε αγώνες, ενώ τα τελευταία χρόνια απαιτεί χρήματα και για κάθε ανανέωση δελτίου. Η ΕΟΑΒ (άρση βαρών) εισπράττει 3 ευρώ για τη συμμετοχή σε αγώνες αθλητών 13-17 ετών, 10 για τους έως και 35 και 15 για τους μεγαλύτερους. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα, μόνο, γιατί πληροφορούμαι ότι ανάλογα ισχύουν και σε πολλές άλλες ομοσπονδίες. Σε όλα τ’ αθλήματα γονείς και σωματεία (κυρίως οι πρώτοι, διότι σε αυτούς μετακυλίονται τα έξοδα των συλλόγων) επιβαρύνονται πολλά χρήματα, για να μπορούν ν’ αθλούνται τα παιδιά.

ΣΕΓΑΣ, με ρατσιστικές αποφάσεις, δεν εγγράφει αθλητές άνω των 35 ετών. Δυστυχώς, είχε προηγηθεί, προ ετών, η ΕΟΑΒ, με αφορμή μια και μόνο ειδική περίπτωση, ενός σχεδόν 80χρονου, τότε, Ελληνοαυστραλού, του Χριστόφορου Πίτση, ο οποίος, μολονότι κάτοικος Αυστραλίας, στα παγκόσμια πρωταθλήματα βετεράνων εκπροσωπούσε την Ελλάδα και νικούσε, καταρρίπτοντας ενίοτε και ρεκόρ κόσμου και κάποια στιγμή θέλησε να εγγραφεί σ’ ελληνικό σωματείο. Κανονικά η ΕΟΑΒ έπρεπε, τιμητικά, να τον εγγράψει… Ο ΣΕΓΑΣ, πάντως, προχώρησε έτι περισσότερο τον ρατσισμό, δυσκολεύοντας ακόμη και την μεταγραφή αθλητή άνω των 35 χρόνων. Σε λίγο θα πάρουν απόφαση να τους… στήνουν στα έξι μέτρα…

σχολικός μας αθλητισμός είναι τα σχολικά πρωταθλήματα. Άλλωστε, σε ποιες σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις θ’ αναπτυχθεί αυτός; Στις ανύπαρκτες;

στρατιωτικός αθλητισμός περιορίζεται στα πρωταθλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

*”Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;”. Ε, τέτοιος είναι ο όρος “εργασιακός αθλητισμός” στην Ελλάδα.

*Το ΟΑΚΑ ζητεί από τους συλλόγους χρήματα για κάθε αθλητή τους που προπονείται εκεί.

Ο κατάλογος μπορεί να γίνει τόσο μακρύς, ώστε η ανάγνωσή του να καταστεί κουραστική. Σταματώ εδώ.

Θα γράψω, μόνο, ότι το Πρωταπριλιάτικο θέμα περιείχε και μια αλήθεια. Στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, όντως έγιναν εργασίες επισκευής στο κλειστό προπονητήριο του στίβου και όντως θα γίνουν τέτοιες και στο ταρτάν του ανοικτού στίβου. Άλλωστε, το ΕΑΚΝΑΚ (στην φωτογραφία, στιγμιότυπο από λαϊκό αγώνα δρόμου, που διεξήχθη με αφετηρία και τερματισμό το Κέντρο) είναι το μόνο μεγάλο αθλητικό κέντρο, στο οποίο ο μαζικός – λαϊκός αθλητισμός ασκείται δωρεάν. Και είναι τεράστια η συμβολή του στο τομέα αυτόν, εδώ και δεκαετίες. Από τότε, που ιδρύθηκε, δηλαδή.

Ελπίζω, πάντως, ν’ αποδειχθώ “μετά Χριστόν προφήτης”, και το εφετινό Πρωταπριλιάτικο ψέμα, να γίνει κάποτε πραγματικότητα. Όπως συνέβη μ’ εκείνο που είχα γράψει στην “Καθημερινή” το 2003 και ένα χρόνο μετά αποδείχθηκε προφητικό!…