Αρχική H ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι δικαίωμα όλων μας

Η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι δικαίωμα όλων μας

Του Δημήτρη Πετρούνια *

Ο αθλητισμός, ως ατομική και συλλογική δραστηριότητα, πάντοτε ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί σημαντικότατη επιρροή στην κοινωνία. Αυτό συμβαίνει διότι ο αθλητισμός, αφενός παραπέμπει στην ποιότητα ζωής των κοινωνιών κι αφετέρου αποτελεί ο ίδιος, έναν πολύ έγκυρο δείκτη της.

Ο αναθεωρητικός νομοθέτης του 1975, διαμορφώνοντας το νέο Σύνταγμα και αποδεχόμενος την θετικότατη κοινωνική επιρροή του αθλητισμού, τον ανήγαγε σε ζήτημα συνταγματικής περιωπής, τον έθεσε υπό κρατική προστασία και όρισε την επιχορήγηση των υποκειμένων του ως κρατική εποπτεία (άρθρο 16§ 9 Συντάγματος)

Σύμφωνα με τη διατύπωση του άρθρου 16 §9 του Συντάγματος, θα μπορούσε να γίνει ίσως ευκολότερα αποδεκτή η κατάταξη του αθλητισμού στα έννομα αγαθά που προστατεύονται από το Σύνταγμα ως κοινωνικά δικαιώματα, ήτοι ως αγαθά για τα οποία υπάρχει αξίωση του πολίτη για την θετική ενέργεια του κράτους με σκοπό τη θεσμική και οικονομική τους στήριξη, την προστασία, ανάπτυξη και προαγωγή τους. Συνταγματικά μπορεί να υφίσταται η άθληση ως κοινωνικό δικαίωμα όμως εκτός των πολύπλευρων οφελών της στο γενικό σύνολο υπάρχουν και από την άλλη τα αναρίθμητα προβλήματα που συναντούν τα άτομα με αναπηρία.

Κοινωνοί των πλεονεκτημάτων αλλά και των δύσκολων συνθηκών δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους αθλητές με αναπηρία που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναδεικνύουν περίτρανα με την στάση τους την σημαντικότητα της άθλησης στην ζωή μας αλλά και να φωτίζουν την αναλγησία του κράτους ως προς την στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Η νουθέτηση πως όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων είναι ο στόχος αυτού του άρθρου σήμερα. Η συνθήκη που πρέπει να διέπει την ζωή μας εναρμονίζεται πλήρως με την ρήση του Νίκου Καζαντζάκη «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ» και είναι καθημερινή μας «υποχρέωση» να πρωτοστατούμε για το καλύτερο αύριο όλων μας…

Υγ 1 : Προχθές είχαμε την επίδειξη μόδας του συλλόγου της κα Αντώναρου «Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι Με Ειδικές Ανάγκες Μόνο Άνθρωποι» με συμμετοχή Παραολυμπιονικών και Παγκόσμιων πρωταθλητών δίπλα σε αθλητές και μοντέλα με διεθνή καριέρα. Όρθιοι και καθιστοί απέδειξαν με τον πιο εμβληματικό τρόπο πως το να είσαι καλύτερος δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι και «ψηλότερος»

Υγ 2 : Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων & Στήριξης ΑΜΕΑ, Αγάπη για Ζωή, διοργανώνει την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και ώρα 20:30 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μουσική εκδήλωση για τη στήριξη της αθλήτριας Μαρίζας Μετούση, η οποία μετά από αθλητικό ατύχημα καθηλώθηκε σε αμαξίδιο. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν, ώστε να αγοραστεί το ειδικού τύπου αμαξίδιο της Μαρίζας. Θα είμαστε όλοι εκεί να αποδείξουμε έμπρακτα πως όταν δίνεις καλοσύνη δημιουργείς αγάπη για ζωή . . .

  • Πετρούνιας Δημήτριος

Ψυχολόγος

Εκπαιδευτικός

Κάτοχος πιστοποίησης προπονητικής ποδοσφαίρου Uefa C