30 ώρες στην «ουρά» για μια γεύση από το ιερό γρασίδι του Wimbledon

Είναι κοντά στα μεσάνυχτα όταν δύο εικοσάρηδες ανεβαίνουν στο σκοτεινό πεζοδρόμιο στο Wimbledon Park με ένα βαγόνι γεμάτο εξοπλισμό κατασκήνωσης. Η τρίτη μέρα του γκραν σλαμ τουρνουά τελείωσε και η πλειοψηφία των οπαδών του τένις έχει ήδη πάει σπίτι της. Αλλά αυτοί οι δύο νεαροί θαυμαστές είναι νωρίς.

Σε ένα τεράστιο γκαζόν κοντά στο πάρκο του τένις, όπου έχουν ήδη στηθεί περίπου εξήντα σκηνές, ενώνονται με την πίσω σκηνή. Τι έρχονται να κάνουν; Περάστε τη νύχτα για να μπείτε στην ουρά όσο το δυνατόν νωρίτερα το επόμενο πρωί για εισιτήρια για το Centre Court στο Wimbledon.

Γιατί αν θέλεις εισιτήρια για το πιο διάσημο γήπεδο τένις στον κόσμο, μερικές φορές πρέπει να περιμένεις 30 ώρες για τη σειρά σου. Στην ‘ουρά’, η σειρά, ένα φαινόμενο του τένις από μόνο του.

10.000 άτομα

Το επόμενο πρωί στις 09:00 είναι ήδη μαύρο με κόσμο στο γήπεδο της σειράς. Οι οπαδοί περιμένουν ήσυχα σε διαφορετικά τμήματα μέχρι να τους επιτραπεί να προχωρήσουν. «Υπάρχουν περίπου 10.000 άνθρωποι εδώ τώρα», λέει ένας από τους πολλούς αεροσυνοδούς που τηρούν την τάξη. Και αυτό πηγαίνει χωρίς υπερβολική προσπάθεια, γιατί όλοι οι λάτρεις του τένις που είναι παρόντες αγκαλιάζουν την ουρά.

Υπάρχει φεστιβαλική ατμόσφαιρα, αλλά στο πλαίσιο του αρχοντικού Wimbledon. Χωρίς δυνατή μουσική, χωρίς μπάρμπεκιου ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όποιος δεν συμμορφώνεται με αυτό, παρακαλείται να αποχωρήσει. Σπάνια προκύπτουν διαφωνίες.

Ο Ράντι από τη Νέα Υόρκη βρίσκεται στην ουρά με τον αδερφό και τη θεία του για ένατη φορά και θυμάται εκείνον τον ένα χρόνο όταν μπήκε αυθόρμητα σε ένα μπάτσελορ πάρτι. “Ήταν το 2018. Ήταν τέσσερις άνδρες και κάναμε κλικ τόσο καλά που μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε. Περάσαμε μια φανταστική μέρα γεμάτη τένις και κάναμε νέους φίλους.”

Το Queue είναι ένας κόσμος από μόνος του. Οι άνθρωποι παίζουν χαρτιά, κοιμούνται, διαβάζουν ένα βιβλίο ή παίζουν ποδόσφαιρο. Μερικοί θαυμαστές παίρνουν ακόμη και το μωρό τους μαζί τους και μετά περνάει ένα καρότσι σε ένα πλακόστρωτο μέρος του γκαζόν.

«Ο μικρός ξύπνησε στις 4 το πρωί, οπότε πήγαμε κατευθείαν εδώ μετά», λέει ο Clifford, ο οποίος ζει κοντά στο Wimbledon και τώρα περπατά στην ουρά με την κόρη του.

Μικρά παιδιά

Ο Steward Tom, ο οποίος είναι είκοσι χρόνια στο Wimbledon, το έχει δει ακόμα πιο τρελό. “Κάποτε είχαμε μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες που δούλευε ως νταντά εδώ. Στεκόταν στην ουρά με δύο μικρά παιδιά, ενώ η μαμά και ο μπαμπάς ήταν στη δουλειά.”

«Ήταν πρόθεση η νταντά και τα παιδιά να καταλάβουν τη θέση της «μαμάς και του μπαμπά» στην ουρά, αλλά αυτό το σχέδιο απέτυχε. Καλέσαμε τους γονείς και ρωτήσαμε ευγενικά αν θα έρθουν να πάρουν τη νταντά και τα παιδιά τους. “

  • NOS

    Κατασκηνωτές στην ουρά
  • NOS

    Οι σερβιτόροι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την ουρά μόνο για τριάντα λεπτά

Σύμφωνα με τον Tom, κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την υποχρέωση της ουράς. “Υπήρξαν άνθρωποι που έστησαν τη σκηνή τους εδώ και μετά πήγαν για ύπνο σε ένα ξενοδοχείο, τους πετάξαμε έξω. Πρέπει να είσαι πάντα εδώ. Μπορεί να φύγεις για μισή ώρα για να κάνεις κάποια ψώνια, αλλά όχι περισσότερο.”

Έτσι λειτουργεί η ουρά

Κατά την άφιξή τους στο μεγάλο γήπεδο, οι φίλοι του τένις λαμβάνουν ένα κάρτα ουράς με έναν αριθμό που υποδεικνύει τη θέση σας στην ουρά. Οι σερβιτόροι χωρίζονται στο Wimbledon Park, απέναντι από το συγκρότημα τένις, και υπάρχουν περιστασιακές μεταφορές.

Είναι καλύτερο να μπείτε στην ουρά μιάμιση μέρα νωρίτερα για ένα εισιτήριο Κέντρου. Για ένα πάσο εδάφους η ουρά γύρω στις 5 το πρωί είναι αρκετή.

Μόλις πουληθούν όλα τα εισιτήρια, όσοι είναι ακόμα στη σειρά θα πρέπει να ελπίζουν στους επισκέπτες που θα φύγουν νωρίς την ίδια μέρα. Τότε μπορούν ακόμα να μπουν μέσα. Οι θαυμαστές επιλέγουν τακτικά να περιμένουν στην ουρά για μια επιπλέον νύχτα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι.

Η ουρά είναι μεγαλύτερη από ποτέ φέτος. Για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα υπήρχαν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι που ήθελαν να πάρουν εισιτήριο για το Wimbledon την πρώτη μέρα.

Τα πλήθη προκάλεσαν επίσης απογοήτευση, καθώς η ροή ήταν αργή λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας μετά την ανακοίνωση των διαδηλώσεων της Just Stop Oil. Παρεμπιπτόντως, η ομάδα δράσης κατάφερε ακόμα να κάνει γνωστό το μήνυμά της στο Wimbledon.

Για όσους περιμένουν στην ουρά, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πάρτι τένις, αλλά αυτό δεν ισχύει για ορισμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν ενοχληθεί όλο και περισσότερο με τα χρόνια από την ενόχληση που προκαλεί η ανάπτυξη του τουρνουά και η ουρά.

Οι οπαδοί συνήθιζαν να κάνουν ουρές στους δρόμους της περιοχής Wimbledon, αλλά η ουρά έχει πλέον μετακομίσει στο πάρκο.

“Γίνεται πολύ μεγάλο”

Η Βιβ, μια 77χρονη κάτοικος της περιοχής, βλέπει με λύπη όλες τις σκηνές και τις γραμμές των ανθρώπων ενώ βγάζει βόλτα τον σκύλο της. “Λατρεύω το τένις, αλλά η γειτονιά κυριολεκτικά καταλαμβάνεται για δύο εβδομάδες. Όλοι οι δρόμοι γύρω από το πάρκο είναι κλειστοί. Όλα γίνονται πολύ μεγάλα.”

Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία υπογραφής για να σταματήσει το επόμενο έργο του All England Club. Η οργάνωση έχει σχέδια να χτίσει στο Wimbledon Park στο κοντινό συγκρότημα γκολφ. Τα μέλη του γκολφ κλαμπ έχουν ήδη εξαγοραστεί από το All England Club.

Σύμφωνα με τη Sun, ένα έργο βρίσκεται στο τραπέζι για την ανάπτυξη ενός νέου γηπέδου τένις για 8.000 θεατές σε ένα συγκρότημα με 38 γήπεδα με γρασίδι.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το προκριματικό τουρνουά, που παίζεται τώρα δεκαπέντε λεπτά μακριά στα γήπεδα του Roehampton, μπορεί επίσης να παιχτεί στο Wimbledon στο μέλλον.

“Θα το παλεύουμε αυτό για πολύ καιρό. Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει εδώ”, λέει μαχητικά η Viv, καθώς προχωρά προσεκτικά με το σκούτερ της.

Όσοι περιμένουν στην Ουρά δεν νιώθουν να τους παρακολουθούν τα καχύποπτα μάτια της Viv και κυρίως σκέφτονται αν θα δουν τους Novak Djokovic, Iga Swiatek και Carlos Alcaraz σε δράση την Παρασκευή. Προς το παρόν ανακατεύονται υπομονετικά.