Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Όταν ακούς συγγνώμη από τα… λάθος άτομα

Όταν ακούς συγγνώμη από τα… λάθος άτομα

Του Δημήτρη Πετρούνια*

Συγγνώμη. Μια λέξη βαρόμετρο συνείδησης και ανδρείας. Θα περίμενε κανείς σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που βίωσε η χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο να αναλάβουν οι όποιοι ιθύνοντες το βάρος των ευθυνών τους και να ζητήσουν ειλικρινή συγγνώμη για την καθολική ανυπαρξία τους. Η ανάληψη άλλωστε της ευθύνης και η εκφορά δημόσιας συγγνώμης συνδέεται με το αίσθημα της δύναμης και της ανδρείας κι όπως γνωρίζουμε σε όλα τα συναισθήματα έτσι και σε αυτό της μετάνοιας αποκαλύπτεται η ποιότητα του χαρακτήρα. Κατά αυτό τον τρόπο με την έλλειψη ευθιξίας των αρχών η ανασφάλεια πια στην πατρίδα μας απέκτησε ξεκάθαρη μορφή και ονόματα.

Από την άλλη το μεγαλείο του αθλητισμού για ακόμα μια φορά λειτούργησε ως φορέας ελπίδας στην πολύπαθη πατρίδα μας. Αποδείχθηκε περίτρανα πως ο αθλητισμός δεν αποτελεί μόνο μέσο ψυχαγωγίας για το κοινό, αλλά λειτουργεί κι ως «εργαλείο» της κοινωνίας για ψυχική ανάταση και ευημερία. Αυτό ακριβώς κατάφεραν τα κορίτσια του πόλο που ως δευτεραθλήτριες πια Ευρώπης μας χάρισαν στιγμές συγκίνησης και χαράς για την εκπληκτική παρουσία τους εντός κι εκτός πισίνας. Εκτός της κατάκτησης του αργυρού μεταλλίου τα όσα δήλωσαν μετά οι αθλήτριες μας προκαλούν ρίγος αλλά και ευτυχία που ο ελληνικός αθλητισμός με τις πράξεις και τα λεγόμενά των πρωταγωνιστών του είναι οι μόνοι υπερήφανοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε η Ελευθερία Πλευρίτου :

«Τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν αν βοηθάμε όλοι μαζί ,όπως και κάνουμε τις τελευταίες μέρες !! Όμως να θυμάστε το ατσάλι όσο το χτυπάς γίνεται πιο δυνατό !!! Αυτή η ομάδα έχει μέλλον και θα προσπαθούμε να το δείχνουμε συνεχώς !! Αυτή η χώρα και αυτός ο λαός έχουν μάθει να αναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους…

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ!!!
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018″»

Ευτυχώς υπάρχει και αυτή η Ελλάδα…

  • Δημήτριος Πετρούνιας

Ψυχολόγος στον Παναθηναικό Α. Ο

Υπεύθυνος ψυχολογικής προετοιμασίας πρωταθλητών της Παραολυμπιακής ομάδας