Αρχική H ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Χαμηλή και συχνά σεξιστική η κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού

Χαμηλή και συχνά σεξιστική η κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού

Στην Αρχαία Ολυμπία και στην “‘έδρα” της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ολοκληρώνεται σήμερα το 5ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ.

Μια από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν ήταν του συναδέλφου, Παναγιώτη Σπηλιόπουλου, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την απεικόνιση των γυναικών αθλητριών σε ελληνικά ΜΜΕ. Τα πορίσματα επιβεβαίωσαν τη χαμηλή κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού και στα Μέσα της Ελλάδας, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί με έρευνες διεθνώς.

Ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος ο οποίος είναι και διδάσκων στο ίδιο τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εξήγησε αρχικά, πως υπάρχει σχέση συμβίωσης και αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ΜΜΕ και τον αθλητισμό, η οποία έχει τεκμηριωθεί διεθνώς. Εν συνεχεία, έδωσε έμφαση στις θεωρίες που υπήρχαν στο παρελθόν για την κατωτερότητα των γυναικών, θεωρίες πως οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να τεκνοποιήσουν αν ασχολούνταν με τον αθλητισμό και πως δεν θα ήταν καλό για την υγεία τους.

Τόνισε πως οι γυναίκες στον αθλητισμό αντιμετωπίζονται με βάση τη σεξουαλικότητά τους, την εξωτερική εμφάνισή τους και όχι με βάση τις αθλητικές επιδόσεις τους. «Οι δημοσιογράφοι τονίζουν την ομορφιά τους και οι γυναίκες αθλήτριες μετατρέπονται σε σεξουαλικά αντικείμενα. Η προβολή του γυναικείου αθλητισμού από τα ΜΜΕ δε, περιορίζεται σε αθλήματα ουδέτερα και «κοινωνικά αποδεκτά» για τις γυναίκες, όπως η κολύμβηση, οι καταδύσεις και η γυμναστική. Τα νύχια, το ωραίο σώμα, αν η αθλήτρια είναι δημιούργημα του πατέρα προπονητή ή του άνδρα προπονητή, η αναφορά με το μικρό τους όνομα αποτελούν τη συχνότερη προσέγγιση από πλευράς δημοσιογράφων», επισήμανε ο κ. Σπηλιόπουλος που εν συνεχεία παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από έρευνες στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά, μόνο το 5% των κειμένων αφορούσε γυναικείο αθλητισμό, όπως προέκυψε από έρευνα του Packer στη Μεγάλη Βρετανία το 2015. Αυξημένη κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού παρουσιάζεται πάντως κατά τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχει η πεποίθηση πως ο γυναικείος αθλητισμός δεν είναι αξιοπρόσεκτος γι’ αυτό και δεν τον προβάλλουν τα ΜΜΕ διεθνώς. Βάσει έρευνας του Sports Illustrated, o γυναικείος αθλητισμός δεν έχει επίσης κυρίαρχο ρόλο στα πρωτοσέλιδα (έρευνα του Sports Illustrated (5-9%). Ακόμη χαμηλότερη αποδείχτηκε η κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτης 2018 υπήρξε μόλις μία αναφορά σε γυναικείο αθλητισμό στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος» και «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στα συμπεράσματα, τονίστηκε ανάμεσα σε άλλα πως οι γυναίκες πρέπει να εισχωρήσουν σε τομείς που κυριαρχούνται από τους άνδρες.