Αρχική H ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ «Γυναίκα και Άθληση», με την Ελένη Αυλωνίτου

«Γυναίκα και Άθληση», με την Ελένη Αυλωνίτου

Η γυναικεία φύση έχει ιδιαιτερότητες, οι οποίες, βεβαίως, εμφανίζονται και στον αγωνιστικό αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό. Οι “άπιστοι Θωμάδες”, ρωτήστε προπονητές, που έχουν εργασθεί και με άνδρες και με γυναίκες, να σας πουν πόσες περισσότερες δυσκολίες αντιμετώπισαν με το αποκαλούμενο “ασθενές φύλο”.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές παίζουν ρόλο και στην απλή άθληση της γυναίκας, η οποία είναι αναγκαία και πρέπει να την συνοδεύει σε όλη τη ζωή της, ίσως δε, περισσότερο μετά την εμμηνόπαυση.

Η Ελένη Αυλωνίτου θα παρουσιάσει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου την δεύτερη έκδοση του βιβλίου της, “Γυναίκα και Άθληση”, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993. Τώρα επανεκδίδεται συμπληρωμένο και ανανεωμένο. Σημειώνει γι’ αυτό η παλαιά σπουδαία κολυμβήτρια και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σκοπός του βιβλίου αυτού, το οποίο αποτελεί μοναδικό σύγγραμμα για το θέμα του στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία, είναι να δώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ζητήματα, που άπτονται των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας φύσης, σε σχέση με την άθληση σε όλα τα επίπεδα. Όταν εκδόθηκε το 1993, το θέμα του καλύφθηκε για πρώτη φορά αυτοδύναμα στην ελληνική βιβλιογραφία.

Ελένη Αυλωνίτου (αριστερά), Γιώργος Μπίας, Μαίρη Ιωαννίδου, στο Μόναχο, το 1972.

Συνδέοντας την βιωματική μου εμπειρία, ως πρωταθλήτρια κολύμβησης και την επιστημονική γνώση ως διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας, αναζητώ απαντήσεις σ’ ένα πλήθος εσφαλμένων αντιλήψεων, ταμπού και μύθων, που σχετίζονται με τη συμμετοχή της γυναίκας στην άθληση. Παρουσιάζω δε, επιστημονική τεκμηρίωση σ’ ένα πλήθος ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με την υγεία και την εν γένει ασφαλή άθληση γυναίκας.

Μετά την εμφάνιση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, περίμενα ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θ’ ασχολούνταν ακόμη περισσότερο με θέματα, που άπτονται της συμμετοχής της γυναίκας στην άθληση τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε ψυχα­γωγικό επίπεδο. Μετά πολλά χρόνια, διαπίστωσα ότι το θέμα της ιδιαιτερότητας της γυναικείας φύσης σε σχέση με την άθληση, κράτησε μεν έντονο το ερευνητικό ενδιαφέρον, όμως το ενδιαφέρον αυτό υπήρξε αποσπασματικό.

Έτσι, η ανάγκη της δημιουργίας μιας νέας και ανανεωμένης έκδοσης του βιβλίου έγινε επιτακτική, με αποτέλεσμα η δεύτερη έκδοσή του, εμπλουτισμέ­νη με νέα δεδομένα, τουλάχιστον σε ορισμένα κεφάλαια, να είναι έτοιμη.

Το βιβλίο περιέχει 16 κεφάλαια κι εμπλουτίζει την αθλητική βιβλιογραφία, δίνοντας απαντήσεις στους ανθρώπους που τις χρειάζονται. Στις αθλήτριες, στους γονείς τους, στους προπονητές, γυμναστές και φοιτητές της αθλητικής επιστήμης, που ζητούν ενημέρωση για εξειδικευμένα αθλητικά θέματα, αλλά και σε κάθε αθλούμενη γυναίκα. Άλλωστε, μέχρι την εξάντληση της πρώτης έκδοσής του, το βιβλίο αυτό υπήρξε πανεπιστημιακό μάθημα επιλογής στα διάφορα ΤΕΦΑΑ της χώρας.

Τα θέματα, που πραγματεύεται το βιβλίο “Γυναίκα και Αθληση” αφορούν την εν γένει ασφαλή ενασχόληση της γυναίκας με την άθληση, το ποσοστό βελτίωσης των αθλητικών της ικανοτήτων, την επίδραση του περιοδικού κύκλου και της χρήσης αντισυλληπτικού στην αθλητική απόδοση, τους προβληματισμούς για τη συμμετοχή της γυναίκας στα σπορ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των “κρίσιμων” ημερών της εμμηνόρροιας, τις επιδράσεις της συστηματικής άθλησης στον περιοδικό κύκλο και τις τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις στην ικανότητα της γυναίκας για αναπαραγωγή, τις προπονητικές εντάσεις και τις λειτουργικές προσαρμογές της άσκησης στη γυναικεία φύση, τα φυσιολογικά όρια της γυναίκας για άσκηση σε προχωρημένη ηλικία, την κατάλληλη διατροφή για αθλητική απόδοση και προετοιμασία για αγώνες καθώς και την προφύλαξη από αθλητικούς τραυματισμούς που σχετίζονται με την γυναικεία φύση».

Διακεκριμένοι επιστήμονες (Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Μαυρωτάς, που, συν τοις άλλοις, έχει πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες με την εθνική ομάδα πόλο, και Καλυψώ Μπαρμπάτη) θα μιλήσουν για το βιβλίο, όπως και ο δημοσιογράφος, Ευτύχης Παλλήκαρης.

Η Ελένη Αυλωνίτου συστήθηκε στο ελληνικό κοινό πολλά χρόνια πριν να γίνει βουλευτής. Υπήρξε η κολυμβήτρια, που έδωσε ώθηση και ξεχωριστή οντότητα στην ελληνική κολύμβηση, με τις επιτυχίες της σε βαλκανικό επίπεδο. Από δέκα ετών βρέθηκε στο κολυμβητήριο, ως αθλήτρια του ιστορικού Εθνικού Γ.Σ. (Εθνικός Αθηνών), του οποίου τώρα είναι πρόεδρος. Στην δεκαετία, που έκανε πρωταθλητισμό, κατόρθωσε να:

*Μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, στο Μόναχο (Γερμανία) στα 400 και 800μ. ελευθέρως και στα 200 και 400μ. μικτής.

*Ν’ αναδειχθεί:

-12 φορές βαλκανιονίκης Γυναικών.

-15 φορές βαλκανιονίκης Νεανίδων.

-1 φορά 3η σε Μεσογειακούς αγώνες.

-25 φορές πανελληνιονίκης Γυναικών.

-9 φορές πανελληνιονίκης Νεανίδων.

*Να καταρρίψει βαλκανικά ρεκόρ σε τέσσερα ατομικά αγωνίσματα (400, 800μ. ελευθέρως και 200, 400μ. μικτής).

*Να καταρρίψει πανελλήνια ρεκόρ σ’ επτά ατομικά αγωνίσματα (100, 200, 400, 800μ. ελευθέρως, 200, 400μ. μικτής, 100μ. υπτίως)

*Να μετάσχει, εκτός των Ολυμπιακών αγώνων, σ’ ένα πρωτάθλημα Κόσμου (1973), σε δύο Ευρώπης (1970, 1974), στους Μεσογειακούς του 1971, του 1975 και του 1979, στις Πανεπιστημιάδες του 1977 και του 1979 και σε δέκα συνεχείς Βαλκανικούς αγώνες.

Για όλα αυτά ψηφίστηκε από τους αθλητικούς συντάκτες ως η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς το 1972 και το 1973.

Σπούδασε Φυσική Αγωγή στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (ανώτατη σχολή, τετραετούς φοίτησης, που μετεξελίχθηκε στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δηλαδή τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., των Πανεπιστημίων) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (ΗΠΑ), με υποτροφία του ελληνικού κράτους. Είναι κάτοχος διπλώματος Master of Science (1983) και διδακτορικού διπλώματος (1988), με πρώτη ειδικότητα την Εργοφυσιολογία και δεύτερη την Ενδοκρινολογία και Βιοχημεία της Άσκησης.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ανέλαβε ερευνητική θέση στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του ΟΑΚΑ, όπου εργάστηκε 25 χρόνια, φτάνοντας στο βαθμό της Ερευνήτριας Β’. Διετέλεσε δε, Λέκτορας στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης (1990 – 1992). Ήταν Επιστημονική Σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (1989-1995), ενώ εξελέγη στην πενταμελή Ιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης για το διάστημα 1994 – 1998.

Εκτός από το “Γυναίκα και Άθληση” έχει συγγράψει και το βιβλίο,“Αθλητικές Επιδόσεις στην Κολύμβηση” (1991, 2000).

Για την επιστημονική της προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό βραβεύτηκε το 1995 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την πολιτική, με την τοπική αυτοδιοίκηση (ως δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου), αλλά και με την δημοσιογραφία. Ήταν μέλος του Συνασπισμού, αρχικά, και του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 αναδείχτηκε πρώτη επιλαχούσα του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας και τον Μάρτιο 2014, μετά από την παραίτηση της Ρένας Δούρου, η οποία θα διεκδικούσε την Περιφέρεια Αττικής, ορκίστηκε βουλευτής. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015.

Από το 2001 ως το 2008 διατηρούσε την εβδομαδιαία αθλητική στήλη «Η Ματιά της Ελένης», στην εφημερίδα, «Η Αυγή». Επιπροσθέτως, το 2001 και 2002 παρουσίαζε την εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή «Αθλητισμός με την Ελένη» στο τοπικό κανάλι της Αθήνας, «Seven».

Όμως, η ίδια θεωρεί ότι το κυριότερο επίτευγμα της ζωής της είναι η κόρη της, Δανάη.