Αρχική ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Βαλκανικά ρεκόρ και κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη από τον Βασίλη Μαγγανά

Βαλκανικά ρεκόρ και κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη από τον Βασίλη Μαγγανά

Δύο Βαλκανικά ρεκόρ, που αποτελούν τις κορυφαίες, έως τώρα, εφετινές επιδόσεις στην Ευρώπη και τις δεύτερες στον κόσμο, σημείωσε ο Βασίλης Μαγγανάς (επάνω φωτογραφία) στους αγώνες του τριάθλου ρίψεων για διαχρονικούς (βετεράνους ή μάστερς, όπως αποκαλούνται διεθνώς) αθλητές, το οποίο διεξήχθη στην Παλλήνη. Ο 65χρονος πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης έριξε 14,39μ. στην σφαιροβολία (όργανο 5κ.) και 19,13μ. στο βαρύ όργανο (βαριά σφύρα, εν προκειμένω 9,08κ., με κοντή αλυσίδα). Βελτίωσε, έτσι, τα ρεκόρ Βαλκανίων της κατηγορίας ηλικίας 65-69 ετών, τα οποία κατείχαν από το 2009, αντιστοίχως, ο Σέρβος, Μιλουντίν Γέγκντιτς με 14,01μ. και ο Σλοβένος, Άντι Βίντμαγερ με 16,15μ. Έδειξε δε, ότι θα είναι το φαβορί για την κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων, πιθανότατα χρυσών, σε αυτά τ’ αγωνίσματα και σε σφυροβολία και πένταθλο ρίψεων, στο εφετινό πρωτάθλημα Ευρώπης των μάστερς, που θα τελεσθεί στη Βενετία (Ιταλία), τον Σεπτέμβριο.

Δεκαέξι αθλητές πήραν μέρος στους αγώνες, που διοργάνωσε ο ΑΣΕΔΑΣ εις μνήμη του μεγάλου ακοντιστή μας (φιναλίστ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964), Χρήστου Πιερράκου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα, στις 10 Ιανουαρίου, από κοντά μας. Από αυτούς, πέραν του Μαγγανά, ξεχώρισαν οι παλαιοί πρωταθλητές της σφυροβολίας (ατομικό ρεκόρ 80,08μ., 6ος σε πρωτάθλημα κόσμου ανδρών), Χρήστος Πολυχρονίου (45-49, αριστερά) και της σφαιροβολίας, Γιάννης Βασιλόπουλος (40-44 ετών, κάτω), που έριξαν 14,91μ. στο βαρύ (15,88κ.) και 14,32μ. στην σφαιροβολία (7,26κ.), αντιστοίχως. Ο Βασιλόπουλος και ο Μαγγανάς σημείωσαν, βάσει της διεθνούς βαθμολογίας, και τις καλύτερες επιδόσεις στην ελληνική δισκοβολία, με 29,78μ. (δίσκος 2κ.) και 28,25μ (ένα κιλό), αντίστοιχα. Εξαιρετική ήταν και η επίδοση του παλαιού καλού σφυροβόλου, Απόστολου Βότση (50-54, κάτω) στο βαρύ όργανο (11,34κ.): 15,53μ.

Ο Μαγγανάς έριξε και τρεις βολές με το υπέρ-βαρύ όργανο 44,3 lb (λίμπρες), το οποίο αντιστοιχεί σε 20,01κ., με καλύτερη στα 10,96μ.

Ο… έφηβος των αγώνων ήταν ο ηλικίας 79 ετών και 15 ημερών (την ημέρα του αγώνα), Σπύρος Τουρκομανώλης (κατηγορία 75-79), που εντυπωσίασε στην δισκοβολία (1κ.) με 21,02μ., αφήνοντας πίσω του κάποιους νεότερους, βάσει ταυτότητας… Καλά να είναι, ν’ αγωνίζεται για χρόνια, δίνοντας μαθήματα και κουράγιο στους νέους.

Για να τιμήσουν τη μνήμη του Πιερράκου έριξαν δίσκο οι θρυλικοί βαδιστές του παρελθόντος, τ’ αδέλφια, Χρήστος και Άρης Καραγεώργος. Η επίδοσή τους δεν έχει την παραμικρή σημασία. Πάντως, στην οικογενειακή μονομαχία επικράτησε ο Χρήστος, με 13,21, έναντι 12,51μ., με δίσκο 1κ., κερδίζοντας, έτσι, το στοίχημα.

Εκτός συναγωνισμού αγωνίσθηκε στο βαρύ όργανο ο 15χρονος ταλαντούχος σφυροβόλος, Άγγελος Μαντζουράνης, που έριξε 20,18μ. με τα 7,26κ.

Στους αγώνες παρέστησαν πολλοί παλαιοί πρωταθλητές του στίβου (Σπύρος Ανδριόπουλος, Δημήτρης Κουτσούκης, Σταύρος Μουταφτσίδης, Δημήτρης Βούρος, Καλλιόπη Γαβαλάκη, Νίκος Γεντέκος), ο Βαλκανιονίκης της πυγμαχίας, Μάκης Κολέθρας και γνωστοί δημοσιογράφοι, πρωτοστατούντος του πρύτανη της δημοσιογραφίας και ιστορικού του αθλητισμού, του 94χρονου αειθαλούς, Πέτρου Λινάρδου. Παρόντες ήταν και ο αλυτάρχης του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Τάσος Τασούλας, ο στατιστικολόγος του στίβου και εκφωνητής στους αγώνες του ΣΕΓΑΣ, Νίκος Κριεζής, άλλοι φίλοι του αθλητισμού και, βεβαίως, οι στενοί συγγενείς του αείμνηστου Χρήστου Πιερράκου.