Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ Ξεχωρίζουν οι Έλληνες στην Κροατία (pics)

Ξεχωρίζουν οι Έλληνες στην Κροατία (pics)

Τον καλύτερό τους εαυτό προσπαθούν να δώσουν οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ORC, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σίμπενικ της Κροατίας. Σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων στην Αδριατική Θάλασσα όπου παίρνουν μέρος αθλητές και αθλήτριες με διακρίσεις στο ολυμπιακό τρίγωνο και στην ανοικτή θάλασσα, οι πρωταθλητές μας με τις εμφανίσεις τους δείχνουν ότι δίκαια η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες, ιστιοπλοϊκά, χώρες του κόσμου.

Σήμερα διεξήχθησαν δύο ιστιοδρομίες όρτσα πρίμα και, ήδη, ένα ελληνικό πλήρωμα θα ανέβει στο βάθρο. Στην Α΄κατηγορία (13 συμμετοχές), το «Ex Officio» με κυβερνήτη τον Γιώργο Πετρόχειλο ξεχώρισε και αφού έφερε δύο τρίτες θέσεις, σε συνδυασμό με την εμφάνισή του στον offshore αγώνα της πρώτης ημέρας «φιγουράρει» στη δεύτερη θέση στα overall. Το κυπριακό «IronFX», στο οποίο βρίσκονται και ιστιοπλόοι από την Ελλάδα, είναι 12 στη γενική (12, 11).

Ιστιοδρομίες με δυνατό ανταγωνισμό διεξήχθησαν και στη δεύτερη κατηγορία όπου δύο «γαλανόλευκα» σκάφη είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα. Το χιώτικο «Code Zero – Mastiha Shop» με τον Μιχάλη Μπελέγρη στο τιμόνι του, και πρωταθλητές τριγώνου (όπως ο Γιάννης Μιτάκης, και ο Στέλιος Σωτηρίου) και ανοικτής θαλάσσης στο πλήρωμα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης, ανάμεσα σε 46 σκάφη. Σήμερα πλασαρίστηκε 5ο και 12ο. «Έγιναν δύο ιστιοδρομίες όρτσα – πρίμα. Για ακόμα μία φορά διαπιστώσαμε τον έντονο ανταγωνισμό. Οι ομάδες βρίσκονται σε άκρως επαγγελματικό επίπεδο. Όλες οι ελληνικές ομάδες έχουν κάνει υπέρβαση ακόμα και με την παρουσία τους εδώ. Πιστεύω ότι στο τέλος της διοργάνωσης, όλη η ελληνική αποστολή και στις τρεις κατηγορίες θα έχει καταφέρει για ακόμα μία φορά να αντιπαραβάλει στους διαθέσιμους πόρους των ξένων ομάδων, την αγάπη της για τη θάλασσα και το μεράκι της ναυτοσύνης», δήλωσε στο welovesports ο Μιχάλης Μπελέγρης.

Στην ίδια κατηγορία παίρνει μέρος και το «γαλανόλευκο» Velos των Ολυμπιονικών μας Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, στο οποίο, μεταξύ άλλων, βρίσκονται ο πρωταθλητής των Nacra 17 Μιχάλης Πατενιώτης, ο παλαιός πρωταθλητής 420 και 470 και νυν προπονητής Μιχάλης Μηλαίος κ.α. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο αγώνα που παίρνει μέρος το συγκεκριμένο σκάφος με αυτή τη σύνθεση. Ε’ιναι 7ο στη γενική (7, 8). Η νέα άφιξη για τον ελληνικό στόλο το «Pete» με κυβερνήτη τον Ολυμπιονίκη Λεωνίδα Πελεκανάκη είναι 18 στη γενική καθώς πλασαρίστηκε 17ο και 19ο. «Ο αέρας ήταν καλός (15-18 μίλια). Οι Κροάτες έχουν στήσει πολύ καλά τον στίβο, και διεξήχθησαν ανταγωνιστικές ιστιοδρομίες. Στην κατηγορία μας υπερέχουν τα τρία ιταλικά Swan 42 αλλά πολύ καλά έχουν πάει και τα ελληνικά, το «Code Zero» και το «Velos», δήλωσε στο welovesports o ταμίας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και μέλος του πληρώματος Χριστόφορος Στράτος.

Στην τρίτη κατηγορία (50 σκάφη), τα ελληνικά σκάφη βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής μεταξύ τους. Το «Anax – Victoria» (Νίκος Αναγνώστου) είναι 25ο (31, 33), το καλαματιανό «Blue Line» (Γιώργος Δρακόπουλος) 27ο (12, 12) και το Tamumm από τη Θεσσαλονίκη (Α. Αναγνωστόπουλος) 28ο (27 και 35). Οι αγώνες Στο Σίμπενικ της Κροατίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.