Ένα χρόνο πριν από την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 9 αθλήματα συνεχίζουν να αναστέλλονται από τη Ρωσία

Σε μια σαφή ένδειξη διχασμού, εννέα από τις 32 διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες που εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού εξακολουθούν να αποκλείουν τους Ρώσους αθλητές από τους αγώνες, αποκάλυψε την Τρίτη έρευνα του WeLoveSports News.

Περισσότερες από 20 ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει να αφήσουν τους Ρώσους να αγωνιστούν “ως ουδέτεροι αθλητές”, όπως συμβούλευσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον Μάρτιο, ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να το πράξουν, καθώς η αντίστροφη μέτρηση ενός έτους για τους Αγώνες αρχίζει την Τετάρτη, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ συμμετέχει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ στη Λωζάνη τον Μάρτιο του 2023. (Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της ΔΟΕ)( WeLoveSports)

Οι εννέα ομοσπονδίες που συνεχίζουν να αναστέλλουν τους Ρώσους είναι αυτές που διέπουν τον στίβο, το μπάσκετ, την ιππασία, το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, το χόκεϊ, το σέρφινγκ, το ράγκμπι και το βόλεϊ.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται στην αποδοχή Ρώσων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ενώ η Ουκρανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αν επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους να αγωνιστούν.

Η ΔΟΕ δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με την αποδοχή των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ενώ η εσωτερική της έρευνα υποδηλώνει ότι περίπου 50 χώρες θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένων του τζούντο, της ξιφασκίας και του ταεκβοντό, υποστήριξαν τη θέση της ΔΟΕ κατά του αποκλεισμού αθλητών με βάση το διαβατήριό τους.

Η Ουκρανία μποϊκοτάρισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούντο τον Μάιο, όπου Ρώσοι αγωνίστηκαν ως ουδέτεροι αθλητές.

Ρώσοι και Λευκορώσοι αγωνίστηκαν σε τουρνουά τένις χωρίς εθνικά σύμβολα, αλλά οι παίκτες από άλλες χώρες συχνά αρνούνταν να δώσουν το χέρι.