ΑΝΑΛΥΣΗ: Ράγκμπι: Η Ιαπωνία αφήνει τη Γαλλία με πολλά “τι θα γινόταν αν

Ο αποκλεισμός της Ιαπωνίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι θα οδηγήσει αναμφίβολα σε αρκετά “τι θα γινόταν αν” ερωτήματα.

“Ο εξτρέμ Κοτάρο Ματσουσίμα απάντησε σε αυτό το ερώτημα αμέσως μετά την ήττα με 39-27 από την Πούμας στο Stade de la Beaujoire.

Ο Ιάπωνας ακραίος επιθετικός Kotaro Matsushima υπογράφει αυτόγραφα μετά την ήττα της ομάδας του από την Αργεντινή κατά τη διάρκεια του αγώνα του Pool D του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι στο Stade de la Beaujoire στη Νάντη της Γαλλίας στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Δεν είχαμε κακή απόδοση, αλλά σε αρκετά σημεία τους επιτρέψαμε να πετύχουν εύκολες προσπάθειες”, δήλωσε. “Υπήρχαν δύο ή τρεις εύκολες προσπάθειες γι’ αυτούς, κάτι που δεν ήταν καλό για εμάς.

“Συνεχίσαμε να επανερχόμαστε, πετύχαμε μερικές καλές προσπάθειες και πλησιάσαμε την Αργεντινή σε απόσταση μερικών πόντων. Κρατήσαμε το παιχνίδι σφιχτό. Αλλά στα τελευταία 20 λεπτά, αφήσαμε το παιχνίδι να ξεφύγει.

Η ήττα των Brave Blossoms από την Αγγλία στον Δ’ όμιλο οφειλόταν επίσης στην έλλειψη εμπειρίας σε μεγάλα παιχνίδια.

“Έχουμε ακόμα πολλές καλές μέρες μπροστά μας, αλλά αν θέλουμε να παλέψουμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, χρειαζόμαστε περισσότερους αγώνες”, δήλωσε η Ματσουσίμα.

Όπως τόνισε ο αρχηγός Καζούκι Χιμένο μετά την ήττα από την Αργεντινή, “είχαμε ένα σχέδιο παιχνιδιού, αλλά σε αυτό το επίπεδο ράγκμπι, δεν αντιδράσαμε όπως θέλαμε”.

Ο αρχηγός της Ιαπωνίας Καζούκι Χιμένο μετά την ήττα από την Αργεντινή κατά τη διάρκεια του αγώνα για το Rugby World Cup Pool D στο Stade de la Beaujoire στη Νάντη της Γαλλίας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Αυτή η ικανότητα αντίδρασης μπορεί να ήταν διαφορετική αν είχαν επιλεγεί άλλοι παίκτες στην 33μελή ομάδα.

Ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι σημαδεύτηκε από πολλές καινοτομίες – ο Ναότο Σάιτο και ο Γιουτάκα Ναγκάρε έκαναν αμφότεροι λακτίσματα πάνω από τον ώμο που θα συζητιούνται για αρκετό καιρό – ένα σχέδιο Β μερικές φορές έλειπε.

Οι δύο pivots της ομάδας έπαιζαν πολύ παρόμοια και δεν αποτελούσαν την επιθετική απειλή ενός γρήγορου νούμερο 10 όπως ο Takuya Yamasawa. Τούτου λεχθέντος, ο Rikiya Matsuda έδειξε μια υποδειγματική ματιά στο γκολ καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά.

Ωστόσο, η Ιαπωνία σπατάλησε πάρα πολλές μπάλες, μερικές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Και απέναντι στην Αργεντινή, η Ιαπωνία ήταν εντελώς κατώτερη των περιστάσεων στον αέρα. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα πήγαινε ο Ryuji Noguchi, τόσο κυνηγώντας τις στημένες φάσεις των Brave Blossoms όσο και υπερασπιζόμενος τις αντίστοιχες της Pumas.

Αλλά όπως λέει και το ρητό, η εκ των υστέρων γνώση είναι 20/20. Είναι πάντα εύκολο να έχεις αμφιβολίες μετά το γεγονός.

Ενώ ορισμένοι επικριτές μπορεί να απορρίψουν εντελώς τις προσπάθειες της Ιαπωνίας, υπήρχαν και θετικά στοιχεία σε αυτό το τουρνουά.

Ο Jack Cornelsen και ο Amato Fakatava συνδυάστηκαν υπέροχα στη δεύτερη σειρά, με τον Cornelsen να κάνει αθέατη σκληρή δουλειά και τον Fakatava να τελειώνει με τρεις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης μίας εναντίον των Pumas που πρέπει να θεωρηθεί ως το καλύτερο σκορ του τουρνουά.

Ο Χιμένο δούλεψε ακούραστα, όπως και ο παλιός πολεμοχαρής Μάικλ Λιτς, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον 24ο παίκτη της Ιαπωνίας, τους φιλάθλους, που δεν σταμάτησαν να ζητωκραυγάζουν.

“Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να δώσουμε σε όλους ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος, αλλά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους για την υποστήριξή τους”, δήλωσε ο Leitch.

“Έτσι θα σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για την επόμενη φάση του ράγκμπι και θα σκεφτούμε θετικά”.

Ο Ιάπωνας Jack Cornelsen (C) διασπά την άμυνα της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι Pool D στο Stade de la Beaujoire στη Νάντη της Γαλλίας στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Αυτή η επόμενη φάση θα πραγματοποιηθεί προφανώς με νέο προπονητή μετά την απόφαση του Τζόζεφ να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία.

“Πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε για το 2027”, δήλωσε ο Ματσουσίμα. “Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο προπονητής μας, θα το δούμε. Μερικοί παίκτες μπορεί να αποσυρθούν, αλλά κανείς δεν έχει πει κάτι γι’ αυτό. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε μέρος της ομάδας, όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο νέος προπονητής.

Ο Fumiaki Tanaka, ο οποίος έπαιξε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα για την Ιαπωνία, επέκρινε τον Joseph και την τακτική του σε συνέντευξή του στην L’Equipe, λέγοντας ότι το παραδοσιακό ιαπωνικό παιχνίδι που βασίζεται στην κατοχή, την αντοχή και την ταχύτητα έχει εξαφανιστεί υπέρ ενός παιχνιδιού που εξαρτάται από τη δύναμη και την άμυνα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Τανάκα είχε δηλώσει τον Αύγουστο: “Οι ικανότητες κάθε Ιάπωνα παίκτη είναι υψηλότερες από ό,τι το 2019. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να φτάσουν στις τέσσερις τελευταίες θέσεις”.

Αλλά ίσως το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο του Σαββατοκύριακου ήρθε από τον Ayumu Goromaru, έναν από τους ήρωες της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2015, όταν κέρδισαν τη Νότια Αφρική.

“Αυτό το τουρνουά με έκανε να συνειδητοποιήσω για άλλη μια φορά ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες των παικτών, των προπονητών και του προσωπικού από μόνες τους δεν μπορούν να φτάσουν σε ορισμένα όρια”, έγραψε στο X, πρώην Twitter.

“Αν δεν υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στον κόσμο του ιαπωνικού ράγκμπι”.