ΑΝΑΛΥΣΗ: Το ιαπωνικό ράγκμπι φαίνεται να βρίσκεται σε στασιμότητα ενόψει του RWC2023

Η ομάδα ράγκμπι της Ιαπωνίας φεύγει από το Σαπόρο γνωρίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι. Φεύγουν επίσης γνωρίζοντας ότι η ήττα τους με 24-22 από τη Σαμόα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Η απώλεια του τοπικού ήρωα Michael Leitch με κόκκινη κάρτα στο 30ο λεπτό δεν βοήθησε τα πράγματα. Αλλά η ιαπωνική επίθεση υψηλής ταχύτητας που τόσο είχε ικανοποιήσει τους οπαδούς στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα δεν έκανε την εμφάνισή της.

Ο Amato Fakatava (μπροστά) σκοράρει μια προσπάθεια κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του δοκιμαστικού αγώνα της Ιαπωνίας με τη Σαμόα στο Sapporo Dome στις 22 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά με τον Amato Fakatava να σημειώνει μια προσπάθεια και στη συνέχεια να κάνει μια ισχυρή κούρσα στο γήπεδο, καθώς ο Dylan Riley πίεζε τους φιλοξενούμενους με καλά τοποθετημένα λακτίσματα.

Και προς το τέλος, καθώς η κατάσταση έγινε απελπιστική, η έγχυση νέου αίματος από τον πάγκο δημιούργησε κάποιες επιθετικές επιλογές.

Αλλά στο ενδιάμεσο, δεν υπήρχαν πολλά για να ενθουσιαστεί κανείς, και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ιαπωνική επίθεση ήταν πολύ προβλέψιμη.

Ο Lee Seung Sin και ο Rikiya Matsuda είναι και οι δύο καλοί νούμερο 10, αλλά τους λείπει το X-factor του Takuya Yamasawa, ο οποίος έμεινε εκτός.

Ο Michael Leitch (μπροστά δεξιά) τρέχει με την μπάλα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα τεστ της Ιαπωνίας με τη Σαμόα στο Sapporo Dome στις 22 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Shogo Nakano αμύνθηκε καλά, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι διεθνής εσωτερικός σέντερ, δεδομένης της ανικανότητάς του να κλωτσήσει, και πρέπει επίσης να ανησυχείτε για την ευκολία με την οποία ο Tumua Manu γύρισε τον Kotaro Matsushima για να πετύχει την τρίτη προσπάθεια της Σαμόα.

Ο προπονητής Τζέιμι Τζόζεφ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν “δύσκολες συνθήκες για τους Λι και Ματσούντα, οπότε είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω τις επιδόσεις τους”.

Ούτε για τα μπακ αναφέρθηκε, κάτι που είναι αρκετά χαρακτηριστικό.

“Νομίζω ότι οι επιθετικοί μας μας κράτησαν στο παιχνίδι”, είπε. “Αμύνθηκαν πολύ καλά απέναντι σε μια πολύ άμεση και φυσική ομάδα. Τους πιέσαμε στην επίθεση, γεγονός που σταμάτησε τη ροή τους και μας κράτησε στο παιχνίδι.

Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία ήταν υπεράριθμη για 50 λεπτά, είχε 53% κατοχή μπάλας. Αλλά για άλλη μια φορά, τα λάθη χειρισμού (12 συνολικά) δεν βοήθησαν την υπόθεσή τους.

“Οι νεαροί συμπεριφέρθηκαν καλά και έκαναν καλό αντίκτυπο. Οι έμπειροι παίκτες ήταν αυτοί που έχασαν την μπάλα. Στους αγώνες τεστ υπάρχει πίεση και πρέπει να είμαστε καλύτεροι υπό πίεση”, δήλωσε ο Τζόζεφ.

Και δεν είναι μόνο οι παίκτες και οι προπονητές που αγωνίζονται να επιστρέψουν στα ύψη του 2019, όταν η ομάδα έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ιάπωνες παίκτες του ράγκμπι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο πριν από έναν δοκιμαστικό αγώνα με τη Σαμόα στο Sapporo Dome στις 22 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Εκτός γηπέδου, η επίσημη προσέλευση των 22.063 θεατών σε ένα στάδιο χωρητικότητας 42.065 θέσεων δεν ήταν μεγάλη, με ορισμένους φιλάθλους να διαμαρτύρονται για την τιμή, ενώ η τοπική ένωση ήταν αναστατωμένη που τα εισιτήρια κυκλοφόρησαν μόλις πριν από ένα μήνα.

Καθώς το παιχνίδι του Σαββάτου διεξήχθη σε μια πόλη που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, αξίζει ίσως να θυμηθούμε μια φράση του Αυστριακού φιλοσόφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν.

“Το να επαναπαύεσαι στις δάφνες σου είναι τόσο επικίνδυνο όσο το να επαναπαύεσαι όταν περπατάς στο χιόνι. Αποκοιμιέσαι και πεθαίνεις στον ύπνο σου”.