Αντίθεση σε φυσικό μέγεθος για τον Van Rijthoven στο Rosmalen: «Προτιμώ να μην είμαι εδώ για πολύ καιρό»

Η αντίθεση είναι σε φυσικό μέγεθος. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο Tim van Rijthoven έγραψε το δικό του παραμύθι του τένις στο Rosmalen. Λέει ότι βρίσκεται τώρα σε «ένα τούνελ» στο οποίο δεν βλέπει ακόμη το φως.

Είναι παρών πολλές φορές αυτή την εβδομάδα στο τουρνουά χόρτου που αγαπά τόσο πολύ. Όχι, όχι για να παίξω τένις, αλλά λόγω μιας σειράς χορηγικών δραστηριοτήτων.

Ο Van Rijthoven έχει τραυματιστεί στην πλάτη και στον αγκώνα του εδώ και μήνες. Ειδικά ο δεύτερος τραυματισμός αποδεικνύεται πεισματάρης. Υποφέρει από τον αγκώνα του γκόλφερ. Οι ειδικές μέθοδοι θεραπείας δεν είναι ακόμη επιτυχείς και αυτό τον απογοητεύει.

Ο τενίστας ήλπιζε ότι θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Rosmalen μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά αυτό ήταν στην πραγματικότητα ενάντια στην καλύτερη κρίση του. Η ακύρωση ήταν αναπόφευκτη.

Οι θαυμαστές δεν τον έχουν ξεχάσει

Παρεμπιπτόντως, η προσοχή για τον Van Rijthoven παραμένει αμείωτη στο Rosmalen. Είτε πρόκειται για την υπογραφή αυτόγραφων είτε για το άνοιγμα ενός λογαριασμού TikTok της ένωσης τένις. Οι οπαδοί δεν τον έχουν ξεχάσει.

Ωστόσο, αισθάνεται λίγο άβολα για την 26χρονη από τη Μπραμπάντ. “Προτιμώ να μην είμαι εδώ για πολύ. Παρατηρείτε ότι υπάρχει πολύς ενθουσιασμός”, λέει ο Van Rijthoven.

Έπαιζε με τον πόνο για πάρα πολύ καιρό. Πολύ συχνά στην πίστα με παυσίπονα. «Τώρα πληρώνω ένα τίμημα για αυτό».

Ο Van Rijthoven έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα στο ABN Amro Open τον Φεβρουάριο. Τότε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει το σώμα του σε τάξη με μερικές εβδομάδες ξεκούρασης. Αλλά το σώμα του είπε: ως εδώ και όχι μακρύτερα.

Roland Garros, Rosmalen και Wimbledon. Ξανά και ξανά ο Van Rijthoven έπρεπε να χαράξει μια γραμμή στα τουρνουά όπου ήθελε να κάνει την επιστροφή του.

Δεν θέλει να ξεχάσει τελείως το τουρνουά γκραν σλαμ στο Λονδίνο, όπου πέρυσι έχασε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τέταρτο γύρο. Αλλά φαίνεται και αυτό ευσεβής πόθος. «Τότε αρχίζεις να κοροϊδεύεις λίγο τον εαυτό σου», παραδέχεται.

“Δεν έχουμε φως στο τέλος του τούνελ ακόμα. Η αποκατάσταση του αγκώνα μπορεί να διαρκέσει τρεις εβδομάδες ή δύο μήνες. Είναι επίσης πολύ απογοητευτικό για μένα.”

ψυχικός προπονητής

Ο Van Rijthoven προσπαθεί να παραμείνει θετικός με τη βοήθεια ενός πνευματικού προπονητή. “Είναι όλα πολύ ανάλαφρα. Κάνω αποκατάσταση και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν. Άρα σε μια τέτοια περίοδο χρειάζεσαι κάποιον με τον οποίο μπορείς να συνομιλήσεις”.

Τι πάει καλά λοιπόν; Ο Van Rijthoven λέει ότι είναι εξαιρετικά fit. “Θα μπορούσα να τρέξω έναν μαραθώνιο. Έκανα πολλά στο γυμναστήριο”, λέει.

Και παίζει ξανά τένις, αν και όχι ακόμα σε πλήρη ισχύ. “Έχω επιστρέψει στο γήπεδο για τρεις εβδομάδες και τώρα παίζω τένις για μια ώρα την ημέρα. Για παράδειγμα, δεν σερβίρω ακόμα, αλλά ξαναχτυπάω μπάλες. Και φυσικά προτιμώ να το κάνω”.

Κριτική

Παρεμπιπτόντως, τον τελευταίο καιρό υπάρχει και κριτική για τον Van Rijthoven. Ο συμπαίκτης του Davis Cup, Tallon Grepes, είπε στον de Volkskrant τον Μάιο ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να επικρίνουν για την προπονητική εργασία του Van Rijthoven.

«Τότε βλέπω κακή προθέρμανση ή καθόλου ψυχραιμία. Και μετά την επόμενη μέρα έχεις προβλήματα με το χέρι», είπε ο Greekspoor στην εφημερίδα.

“Ίσως να μην το πω, αλλά όταν τον βλέπω, σκέφτομαι: παλεύεις, ξέρεις τι πετάς; Κάνε το καλύτερο για πέντε χρόνια και δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψεις”.

Ο ελληνικός στίβος λέει αυτή την εβδομάδα στο Rosmalen, όπου έφτασε στα προημιτελικά, ότι παραμένει στα λόγια του και ελπίζει να ενθουσιάσει με αυτό τον Van Rijthoven.

Οι δυο τους έκτοτε έχουν έρθει σε επαφή για αυτό. “Είπα στον Τιμ: δες αυτό σαν να σου ανοίξει τα μάτια. Δεν ήθελα καθόλου να σε κάψω. Του είπα: πήγαινε να κάνεις κάτι και κάνε το καλύτερό σου. Το διάβασα πολύ ενθαρρυντικό, θετικό.”

Ο Van Rijthoven διαφωνεί. “Δεν πίστευα ότι οι δηλώσεις του ήταν συλλογικές και του το είπα. Αγγίζεις την ιδιωτικότητά μου”, λέει. «Νομίζω ότι είναι άδικο αυτό που υπήρχε στην ιστορία».

Πρέπει να μπορείτε να πείτε ο ένας στον άλλον την αλήθεια, αλλά όχι μέσω των ΜΜΕ.

Ο Tim van Rijthoven για τη διαφωνία του με την ελληνική πίστα Tallon

«Κοιτάξτε, ίσως δύο ή τρεις φορές το χρόνο έπεφτα πραγματικά μια βελονιά κάνοντας προθέρμανση είκοσι λεπτών αντί για τριάντα λεπτά», λέει ο Van Rijthoven. “Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το χέρι μου με ενοχλεί εδώ και καιρό. Ξέρω τι είναι καλό για τον εαυτό μου”.

Ο Van Rijthoven παραμένει ψύχραιμος όταν ρωτήθηκε για την κριτική των Ελλήνων. “Η πρόθεση του Tallon είναι καλή, αλλά έλα σε μένα. Μπορεί πραγματικά να μου πει τα πάντα, όπως θα του έλεγα αν σκέφτομαι κάτι γι’ αυτόν. Πρέπει να μπορείτε να πείτε ο ένας στον άλλον την αλήθεια, αλλά όχι μέσω του μεσο ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.”

Ξανά τένις χωρίς πόνο

Ο De Brabander θέλει τώρα να επικεντρωθεί κυρίως στο μέλλον: τένις χωρίς πόνο και να μπορεί να παίξει ξανά τα μεγαλύτερα τουρνουά στον κόσμο.

«Αν οι γιατροί μου λένε ότι πρέπει να ξεκουραστώ τώρα για να κρατήσω όσο το δυνατόν περισσότερο την καριέρα μου, τότε τους ακούω», λέει ο Van Rijthoven.

Πότε μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά; Αυτό είναι ακόμα εικασίες. Κατά προτίμηση το συντομότερο, φυσικά, αρκεί να μπορεί να εμπιστευτεί ξανά το σώμα του. “Δεν θέλω να σταματήσω μέσα σε δύο χρόνια, θέλω να συνεχίσω για άλλα δέκα χρόνια. Και αν υπάρχει μια τέτοια χρονιά, τότε ας είναι. Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να δείξω πολλά σπουδαία πράγματα.”