«Αν και ήταν πιο διασκεδαστικό πριν από πέντε χρόνια»

WeLoveSports.gr

  • Φράνκλιν Στόκερ

    θα ακολουθήσει το ABN Amro Open στο Ρότερνταμ

  • Φράνκλιν Στόκερ

    θα ακολουθήσει το ABN Amro Open στο Ρότερνταμ

Ο Haase εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζωή του τένις ως παίκτης διπλού στο Ahoy

Ο Robin Haase εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζωή ως επαγγελματίας τενίστας. Ο 36χρονος από τη Χάγη έχει μεγάλη ιστορία στο απλό, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει το παιχνίδι ως παίκτης του διπλού. Ο Χάσε δεν αποκλείει καν τρίτη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Haase έχει επικεντρωθεί πλήρως στα διπλά για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν. Έπαιξε επίσης επτά τουρνουά σινγκλ πέρυσι, κυρίως επειδή το ήθελε ο ενθουσιώδης σε αυτόν. «Προτιμώ τους singles, εξακολουθώ να νιώθω έτσι», λέει ο Haase.

Να απαλλαγούμε από αυτό

Αλλά στις μέρες μας αν είσαι το νούμερο 1181 στον κόσμο στο single, η διασκέδαση έχει φύγει. Ο Haase εξακολουθεί να μετράει ως παίκτης του διπλού. Είναι το παγκόσμιο νούμερο 44 και έφτασε σε τρεις τελικούς το 2023 (με έναν τίτλο).

Αυτή τη σεζόν του τένις θα παίξει δίπλα στον Ινδό Yuki Bhambri, αν και ο Botic van de Zandschulp είναι ο παρτενέρ του στο ABN Amro Open αυτή την εβδομάδα. Το ζευγάρι των Ολλανδών συμμετέχει στο Ahoy βάσει μπαλαντέρ και πλέον βρίσκεται στα προημιτελικά.

Αν με ρωτήσετε τώρα αν μου άρεσε περισσότερο το τένις πριν από πέντε χρόνια, τότε όντως μου άρεσε περισσότερο πριν από πέντε χρόνια.

Robin Haase

Σύμφωνα με τον Haase, η αντίθεση ανάμεσα στη ζωή του μονού και του διπλού είναι μεγάλη. “Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά η απόλαυση του παιχνιδιού είναι λιγότερη. Χωρίς να θέλω να είμαι αλαζονικός, έχω ζήσει πολλά στην καριέρα μου στο μονό. Το Doubles εξακολουθεί να είναι ένα παραμελημένο παιδί, δυστυχώς.”

Αυτά τα σχόλια είναι κατανοητά. Ο Haase κουβαλούσε μόνος του το ολλανδικό τένις ανδρών για χρόνια, έχει παίξει σε όλα τα μεγάλα γήπεδα τένις στον κόσμο ως απλός παίκτης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και σε μια καλή μέρα θα μπορούσε να δυσκολέψει την παγκόσμια κορυφή.

«Αν με ρωτήσετε τώρα αν μου άρεσε περισσότερο το τένις πριν από πέντε χρόνια, τότε όντως μου άρεσε περισσότερο πριν από πέντε χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μου αρέσει λιγότερο». Αυτή η συνειδητοποίηση μερικές φορές δυσκολεύει τον Haase, ο οποίος γίνεται 37 ετών τον Απρίλιο, να συνεχίσει τη ζωή του ως επαγγελματίας τενίστας.

Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που του δίνουν ικανοποίηση και γιατί συνεχίζει να επιστρέφει στο προπονητικό γήπεδο, αναζητώντας αυτή τη μία βελτίωση ως τενίστας. “Έχω ακόμα πολύ πάθος για το άθλημα. Αν κάνεις κάτι με πάθος, μπορείς να το διατηρήσεις για πάντα”, λέει.

Συνθήκες

Ο Haase, νούμερο 33 στον κόσμο στο απλό το 2012, πιστεύει ότι θα συνεχίσει να παίζει τένις για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

“Δεν έχω θέσει χρονικό όριο. Είναι σημαντικό να συνεχίσω να το απολαμβάνω, η κατάταξή μου είναι καθοριστική και η κατάσταση στο σπίτι μου είναι σημαντική. Η κοπέλα μου μπορεί να ταξιδεύει μαζί μου κάθε τόσο, αυτό το κάνει διασκεδαστικό. Αν ήμουν ταξιδεύω μόνος μου, δεν ξέρω αν θα συνέχιζα να παίζω για πολύ καιρό».

«Για παράδειγμα, αν έπεφτα στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θα δυσκολευόμουν όλο και περισσότερο να συνεχίσω».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Haase θέλει να απολαύσει περισσότερο. Το να παίζει μεγάλα τουρνουά, όπως αγώνες Grand Slam και Masters, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο για αυτόν. Η τρέχουσα θέση του Haase (44η) είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλή για να γίνει άμεσα δεκτός στις κορυφαίες διοργανώσεις.

Για παράδειγμα, ο Haase θα παίξει με τον Bhambri τις επόμενες εβδομάδες σε Ντόχα και Ντουμπάι, δύο μικρότερα τουρνουά, και στη συνέχεια θα αξιολογήσει τη συνεργασία τους. Είναι η ταλαιπωρημένη ύπαρξη ενός παίκτη διπλού.

Αυτό που βοηθά επίσης στον Haase είναι ότι εκτός από το τένις έχει και τον απαραίτητο περισπασμό με τη μορφή μιας σειράς εταιρειών. Έχει ένα μέτριο εμπόριο αποκλειστικού ουίσκι και ρούμι και ασχολήθηκε με την τέχνη. «Είμαι επίσης απασχολημένος με αυτό τα τελευταία χρόνια, είναι ωραίο να κάνεις κάτι εκτός από τένις».

Η συμμετοχή στα διπλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επίσης μια κουκκίδα στον ορίζοντα για τη Haase. Ήταν ήδη ενεργός στους Αγώνες του 2012 και του 2016 και θα ήθελε να ολοκληρώσει την τριλογία.

Ποια ζευγάρια όμως πρέπει να πάνε στο Παρίσι το επόμενο καλοκαίρι; Υπάρχουν πολλές επιλογές για την Ολλανδία, καθώς οι Tallon Greekpoor, Botic van de Zandschulp, Wesley Koolhof, Jean-Julien Rojer και Matwé Middelkoop είναι επίσης επιλέξιμοι.

«Θέλω επίσης να είμαι εκεί γιατί πιστεύω ότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε ένα μετάλλιο», είπε ο Haase. “Υπάρχουν έξι αγόρια που δικαιούνται τέσσερις θέσεις στο διπλό. Ξέρω όλα τα αγόρια και έχω παίξει με όλους. Αλλά το θέμα είναι να συνεχίσω να παίζω.”

Μιλήθηκε, ο Robin Haase, του οποίου η φωτιά στο τένις εξακολουθεί να καίει.