Ασιατικοί Αγώνες: He (Κίνα) και Chumba (Μπαχρέιν) κερδίζουν τον μαραθώνιο

Ο Κινέζος He Jie έκανε μια απεγνωσμένη προσπάθεια στα τελευταία δύο χιλιόμετρα για να κερδίσει τον μαραθώνιο των ανδρών, ενώ η Eunice Chebichii Chumba από το Μπαχρέιν πήρε τη νίκη στις γυναίκες την Πέμπτη στους Ασιατικούς Αγώνες.

Όλοι οι Ιάπωνες δρομείς – από δύο στους άνδρες και τις γυναίκες – τερμάτισαν εκτός μεταλλίων. Ο Toshiki Sadakata σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα μεταξύ τους, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στο αγώνισμα των ανδρών στο Hangzhou της Κίνας.

Ο Κινέζος χρυσός Ολυμπιονίκης ξέφυγε από τον Βορειοκορεάτη Χαν Ιλ Ριόνγκ περίπου 2 χιλιόμετρα πριν το τέλος, πριν περάσει τη γραμμή του τερματισμού σε 2 ώρες, 13 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.

Ο Κινέζος He Jie (τέρμα αριστερά) και άλλοι δρομείς αγωνίζονται στο μαραθώνιο ανδρών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, στις 5 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Από τις εκφράσεις των δύο δρομέων, ο Βορειοκορεάτης φαινόταν να έχει περισσότερα αποθέματα, αλλά ο He ήταν αυτός που ανέβασε το ρυθμό, αν και φαινόταν να δείχνει μεγαλύτερη ένταση στο πρόσωπό του.

“Ένιωσα δυνατός από τη στιγμή που ξεκίνησα”, δήλωσε ο He. “Όλα τα σχέδιά μου φέτος ήταν επικεντρωμένα στην προετοιμασία για τους Ασιατικούς Αγώνες, επειδή η διοργάνωση αυτή διεξάγεται στην Κίνα και την παρακολουθούν 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι.

Ο Χαν έκανε χρόνο 2:13:27 και ο Κινέζος Γιανγκ Σαοχούι τερμάτισε τρίτος σε 2:13:39 σε μια συννεφιασμένη μέρα στη διαδρομή του Smart New World Qiantang River Green Belt Marathon.

Ο Yohei Ikeda, ο άλλος Ιάπωνας δρομέας στο 18μελές πλήθος, τερμάτισε έκτος.

Ο Σαντακάτα, τέταρτος, αποκάλυψε ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στον συνεχώς μεταβαλλόμενο ρυθμό του αγώνα.

“Έπρεπε να πάρω μετάλλιο, οπότε είμαι απογοητευμένος και κατηγορώ τον εαυτό μου”, δήλωσε ο Sadakata. “Έχω τρέξει μαραθώνιους με στόχο να βελτιώσω τον χρόνο μου. Αλλά αυτή τη φορά, όλα κρίθηκαν στο ποιος θα έρθει πρώτος, δεύτερος και τρίτος. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που βιώνω κάτι τέτοιο.

Η Eunice Chebichii Chumba από το Μπαχρέιν (μπροστά δεξιά) και άλλες δρομείς αγωνίζονται στο μαραθώνιο γυναικών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, στις 5 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η κούρσα για τον τίτλο των γυναικών κρίθηκε μεταξύ δύο δρομέων – της Chumba και της Κινέζας Zhang Deshun – λίγο μετά το σημείο των 30 χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια, η αναβάτης του Μπαχρέιν ανέβασε το ρυθμό, αφήνοντας πίσω της τη Zhang.

Ο Chumba κέρδισε τον αγώνα σε 2:26:14, ο Zhang σε 2:27:55 και η αναβάτης του Κιργιστάν Sardana Trofimova σε 2:28:41.

“Ήταν ένας καλός αγώνας”, δήλωσε ο Chumba. “Αισθάνομαι καλά. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω χρυσό μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες ή σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Όλος ο κόσμος φώναζε για μένα, (και) αυτό με ώθησε να κερδίσω, με έσπρωξε στη γραμμή του τερματισμού.

Οι Γιαπωνέζες Hikari Onishi και Mirai Waku τερμάτισαν πέμπτη και δέκατη τρίτη αντίστοιχα.