Η ΔΟΕ επιβεβαιώνει τα σχέδια για Ολυμπιακούς Αγώνες Esports

Την τελευταία δεκαετία, η δημοτικότητα των esports εκτοξεύτηκε στα ύψη. Ενώ η δραστηριότητα συνεχίζει να προσελκύει όλο και περισσότερους παίκτες και θεατές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ακολουθεί επίσης τις δημοφιλείς τάσεις, εξετάζοντας τα σχέδιά της να εισαγάγει μια σειρά από Ολυμπιακούς Αγώνες Esports.

Η επιβεβαίωση σχετικά με το νέο σχέδιο προέκυψε πρόσφατα στην τελετή έναρξης της 141ης Συνόδου της ΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τη νέα Επιτροπή Esports της ΔΟΕ να εξετάσει το τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων Esports, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την είσοδο των esports στο Ολυμπιακό κάθετο.

Ο Μπαχ αναγνώρισε τη δημοτικότητα των esports σε όλο τον κόσμο, εξηγώντας ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με το gaming και τα esports. Επιπλέον, τόνισε ότι ένα εκτιμάται ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα esports, όπως οι αθλητικές προσομοιώσεις και τα εικονικά αθλήματα. Σύμφωνα με τον Bach, ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των ακροατηρίων είναι ότι είναι κυρίως κάτω των 34 ετών.

Ζήτησα από τη νέα μας Επιτροπή Esports της ΔΟΕ να μελετήσει τη δημιουργία Ολυμπιακών Αγώνων Esports.

Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της ΔΟΕ

Ενώ η τελευταία ανακοίνωση της ΔΟΕ επιβεβαιώνει σαφώς τις προθέσεις της να επιχειρήσει περαιτέρω στον κάθετο τομέα των esports, οι λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα είναι ελάχιστες. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ποιοι τίτλοι esports μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία των Ολυμπιακών Αγώνων Esports και εάν ή όχι hit games όπως τα League of Legends, CS:GO, Dota 2 ή PUBG, μεταξύ άλλων, μπορεί να μπουν στη λίστα. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι παίκτες του στοιχήματος σε όλο τον κόσμο θα έχουν νέες επιλογές για στοιχήματα esports.

Επέκταση στον τομέα των σπορ

Η τελευταία ανακοίνωση δεν σηματοδοτεί το πρώτο εγχείρημα της ΔΟΕ στον τομέα των esports. Ο δημοφιλής τομέας βρίσκεται στο πεδίο εφαρμογής της ΔΟΕ από το 2018 όταν διοργάνωσε ένα φόρουμ Esports στη Λωζάνη. Πιο πρόσφατα, στο 2021, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το Olympic Virtual Series, σηματοδοτώντας την πρώτη της σοβαρή προσπάθεια στον τομέα των esports.

Στη συνέχεια, νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή ξεκίνησε το Olympic Esports Week. Τον Ιούνιο, η Ολυμπιακή Εβδομάδα Esports είδε 130 παίκτες να διαγωνιστούν σε τίτλους esports όπως εικονικά αθλήματα και αγώνες δρόμου. Ωστόσο, αυτή η εκδήλωση δεν περιλάμβανε κανένα από τα δημοφιλή παιχνίδια esports όπως το Dota 2 ή το CS:GO.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, το Olympic Esports Series είδε περισσότερες από 6 εκατομμύρια προβολές μέσα από διάφορα ψηφιακά κανάλια. Περίπου 75% των θεατών ήταν ηλικίας μεταξύ 13 και 34 ετών, γεγονός που επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον των νεαρών δημογραφικών ομάδων.