«Η καλύτερη εβδομάδα της ζωής μου»

Τροποποιήθηκε

Ο Tallon Grepe ακολούθησε τα βήματα των Richard Krajicek, Sjeng Schalken και Tim van Rijthoven κερδίζοντας το τουρνουά ATP στο Rosmalen.

Το κοινό τον πήρε από το χέρι με ενθάρρυνση και χειροκροτήματα όλη την εβδομάδα και έκανε το ίδιο την τελευταία μέρα. Ο αριθμός 38 στον κόσμο βίωσε λοιπόν μια ονειρεμένη εβδομάδα στο γρασίδι της Μπραμπάντ, η οποία ολοκληρώθηκε με μια δύσκολη νίκη επί του Αυστραλού Τζόρνταν Τόμπσον (ATP-103): 6-7 (4), 7-6 (3), 6-3.

Top-30

Ο ελληνικός στίβος, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο του τίτλο ATP στις αρχές του τρέχοντος έτους στην Πούνε της Ινδίας, ξεπερνά τον Botic van de Zandschulp στην παγκόσμια κατάταξη χάρη στις επιδόσεις του στη χώρα του και θα είναι 29ος τη Δευτέρα – καλό για έναν πρώτο κατάσταση στο Wimbledon – το καλύτερο είναι ο Ολλανδός. Η υψηλότερη θέση του μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν η 34η, τον περασμένο Απρίλιο.

«Για μένα αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου και η καλύτερη εβδομάδα της ζωής μου», είπε η ελληνική πίστα. “Είναι πάντα δύσκολο να παίξεις το καλύτερο σου τένις στον τελικό, αλλά με τη βοήθεια του κοινού τα κατάφερα. Έπρεπε να διανύσω πολύ δρόμο σήμερα, αλλά δεν τα παράτησα ποτέ”.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 14.30, αλλά μετά από έναν πολύωρο τελικό γυναικών, που μαστίστηκε και από διακοπές βροχής, το πρώτο σερβίς της ελληνικής ρακέτας έφυγε μόλις στις 6 το απόγευμα. Δύο λάθη και μια διολίσθηση αργότερα, αντιμετώπισε αμέσως δύο break points.

Ενταση

Στο δεύτερο πήγε στραβά, με το οποίο ο 26χρονος Χάρλεμερ έδωσε ιπτάμενο ξεκίνημα στον αντίπαλό του. Η ένταση του έκανε κόλπα, είπε. “Δεν ένιωθα καλά εκ των προτέρων: είχα πρόβλημα στο φαγητό και στην πίστα δυσκολεύτηκα να νιώσω τα πόδια μου. Η οικογένεια και οι φίλοι ήταν όλοι εκεί και ο κόσμος περιμένει ότι θα κερδίσεις ούτως ή άλλως…”

Ο Thompson, ο οποίος είχε ήδη αποδειχθεί καλός στο χορτάρι και έπαιξε τον μοναδικό του τελικό ATP στο Rosmalen το 2019 (και έχασε), ωστόσο, ξεκίνησε το πρώτο του σερβίς με δύο αστοχίες και όταν ακολούθησε μια μπάλα στα δίχτυα, η ελληνική πίστα είχε αμέσως τρεις ευκαιρίες για επαναληπτικό. Με ένα όμορφο forehand το άρπαξε αμέσως.

Στη συνέχεια ακολούθησε μονομαχία στην οποία ο 29χρονος Αυστραλός, ο οποίος ήταν το νούμερο 43 στον κόσμο πριν από τέσσερα χρόνια, αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος για τον υψηλότερο ελληνικό στίβο. Έπρεπε να βάλει περισσότερη ενέργεια στα σερβίς παιχνίδια του από ό,τι του άρεσε απέναντι στον δυναμικά επανερχόμενο Thompson.

Πάλη

Δύο φορές ο Ολλανδός φαβορί, ο οποίος εμφανώς δυσκολεύτηκε με το δικό του παιχνίδι και του αντιπάλου του, χρειάστηκε να καθαρίσει ένα break point στο πρώτο σετ, στο 5-5 ακόμη και μετά το προβάδισμα 40-0. Στο τάι μπρέικ γκρίνιαξε για την επιστροφή του από το 0-4 σε 4-4, μετά το οποίο μια νέα απώλεια ενός πόντου σερβίς τον έσπασε: 6-7.

Η ελληνική πίστα αντιμετώπισε ήδη τον Thompson στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στη συνέχεια έχασε στο Davis Cup, παρά ένα σετ και ένα μπρέικ προβάδισμα. Τώρα ήταν αντιμέτωπος με το καθήκον να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο, αλλά ο μερικές φορές απελπισμένος και κουρασμένος με εμφάνιση Haarlemmer δεν φαινόταν να πιστεύει πολύ σε αυτό. Το μαχητικό πνεύμα τον κράτησε.

Ο Tallon Grepes είπε πριν από το τουρνουά ότι αν κέρδιζε το Rosmalen θα πηδούσε στην κοντινή λίμνη. Και έτσι έγινε.

Στο 4-4 έδωσε ουσιαστικά στον εαυτό του τρεις ευκαιρίες για μπρέικ στη σειρά με καλό παιχνίδι. Στο δεύτερο χτυπήθηκε επειδή ένα forehand από τον Thompson πέταξε πάνω από την πίσω γραμμή μέσω της ζώνης του φιλέ. Το δεύτερο σετ δεν είχε τελειώσει ακόμα, γιατί εν μέρει χάρη σε δύο αδιάφορα βολέ του Γκρεκούρ, ο Τόμπσον κατάφερε να κάνει μπρέικ: 5-5.

Με κότσια

Ακολούθησε άλλο ένα τάι μπρέικ, στο οποίο ο Thompson ήταν ο πρώτος που έδωσε ένα σερβίς και ίσως ένιωσε την προσέγγιση του πρώτου του τίτλου ATP στα χέρια του. Ο ελληνικός στίβος έπαιξε σταθερά στο δικό του σερβίς και κέρδισε το δεύτερο σετ με 7-3.

Ενώ τα πράγματα έγιναν ξαφνικά πιο δύσκολα για τον Thompson, η ελληνική πίστα φάνηκε ξαφνικά να βρίσκεται στην πίστα με χαλάρωση και ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Αυτό οδήγησε σε ένα διάλειμμα υπέρ του με 3-2. Στο 5-3 ο ελληνικός στίβος τελείωσε τον αγώνα επί αγάπης.

Η νίκη είχε τεράστια σημασία για τον στωικό ελληνικό στίβο. “Δεν δείχνω συναίσθημα πολύ γρήγορα, αλλά αυτό ήταν πολύ ωραίο. Απόδειξη ότι πρέπει πάντα να παίζω με κότσια και μπροστά: αυτό βγάζει το καλύτερο από εμένα.”