«Η νίκη στο Wimbledon και στη συνέχεια εναντίον του Novak θα ήταν πολύ ιδιαίτερο»

«Πεινάει, πεινάω, ας το κάνουμε γιορτή». Ο Novak Djokovic επινόησε μια ωραία μεταφορά στην προεπισκόπηση του τελικού ανδρών στο Wimbledon, η οποία υπόσχεται να είναι μια συνάντηση υψηλού προφίλ μεταξύ του ίδιου του έμπειρου κατόχου του τίτλου και του νεαρού αμφισβητία Carlos Alcaraz.

Οντως δεν λείπει η όρεξη στον Τζόκοβιτς. Μάλιστα, ο Σέρβος δείχνει να είναι λάτρης των απεριόριστων καυχησιολογικών δικαιωμάτων. Ακόμα και στα 36 του είναι ακόμα το ίδιο πρόθυμος. Ή ίσως πιο πρόθυμος από ποτέ. Έχει το ρεκόρ ανδρών με 23 τίτλους γκραν σλαμ μόνος του από τη νίκη του στο Ρολάν Γκαρός στο τουρνουά, αλλά υπάρχουν περισσότερα ορόσημα.

Έτσι ένας άλλος θρίαμβος τον φέρνει δίπλα στη Μάργκαρετ Κορτ. Ο Αυστραλός κέρδισε τουλάχιστον 24 τίτλους γκραν σλαμ μεταξύ 1960 και 1973, 11 από τους οποίους ήταν στην επαγγελματική εποχή που ξεκίνησε το 1968. Η αντιστοίχιση αυτού του αριθμού θα δώσει στον χορηγό του παπουτσιού επιπλέον δουλειά: ο αριθμός στο πλάι της σόλας θα πρέπει στη συνέχεια να προσαρμοστεί γρήγορα.

Με μια νίκη στο Wimbledon, ο Σέρβος ξεπερνά τον κάτοχο του ρεκόρ Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός, που σταμάτησε πέρυσι, ήταν ο καλύτερος στον αγγλικό χλοοτάπητα για όγδοη και τελευταία φορά το 2017, αλλά είδε τον Τζόκοβιτς, ο οποίος έκτοτε είναι αήττητος στο Λονδίνο, να πλησιάζει γρήγορα. Μεταξύ άλλων, επιβιώνοντας δύο ματς πόντους στην τελική μάχη το 2019 κόντρα στην… όντως κόντρα στον Φέντερερ.

Ο Τζόκοβιτς είναι πλέον αήττητος για 34 συνεχόμενα παιχνίδια στον αγιασμένο χλοοτάπητα του Γουίμπλεντον και τελευταία φορά έχασε έναν αγώνα πριν από δέκα χρόνια στο πανίσχυρο κεντρικό γήπεδο του All England Lawn Tennis and Croquet Club. Ο Άντι Μάρεϊ ήταν ο καλύτερος στον τελικό εκείνη την εποχή. Μετά από αυτό, ο Τζόκοβιτς βρήκε το Βατερλό του στο γήπεδο 1 μόνο δύο φορές (2016 και 2017).

Τρίτη αναμέτρηση

Εν ολίγοις, ο Αλκαράζ έχει προειδοποιηθεί. Αν και ο Ισπανός σίγουρα δεν θα χρειαστεί τους κώδωνα του κινδύνου για να ξεκινήσει την τρίτη του αναμέτρηση με τον Τζόκοβιτς ξυράφι. Αν και τον εξέπληξε πέρυσι στο χώμα της Μαδρίτης, πριν από πέντε εβδομάδες ο Αλκαράζ υποκλίθηκε βαθιά στους ημιτελικούς του Ρολάν Γκαρός για τον τελικό νικητή του τουρνουά.

Ο Κραμπ σε όλο του το σώμα έκανε κόλπα με τον Αλκαράζ στο Παρίσι αφού έκανε το 1-1 στα σετ. Ως εκ τούτου, έγινε μια απελπιστική αποστολή για τον Ισπανό, ο οποίος εν μέρει απέδωσε τη σωματική δυσφορία στη νευρικότητα που τον είχε επηρεάσει επειδή αντιμετώπισε τον Τζόκοβιτς στον τελικό.

Δεν θα μου συμβεί δεύτερη φορά. «Θα ετοιμάσω κάτι άλλο», είπε στον Τύπο στο Wimbledon μετά την πειστική νίκη του επί του Daniil Medvedev στα ημιτελικά. “Σωματικά θα κάνω το ίδιο, αλλά ψυχικά θα το κάνω διαφορετικά για να παραμείνω ήρεμος. Πρέπει να ξεχάσω ότι θα παίξω έναν τελικό εναντίον του Νόβακ”.

Ο Τζόκοβιτς θα του το θυμίσει αναμφίβολα στον 35ο τελικό του γκραν σλαμ (ένας παραπάνω από τον Κρις Έβερτ, με τον οποίο μοιράστηκε το ρεκόρ). Και ο ίδιος ο νούμερο ένα στον κόσμο και τη λίστα τοποθετήσεων το αντιλαμβάνεται. “Ο Νόβακ δεν έχει αδυναμία. Είναι πραγματικά ένας ολοκληρωμένος παίκτης, δεν κάνει τίποτα κακό στο γήπεδο. Σωματικά είναι θηρίο, αλλά και ψυχικά.”

Δεκαπέντε τάι μπρέικ

Ο Τζόκοβιτς επιδεικνύει αυτή την ψυχική δύναμη ξανά και ξανά, δημιουργώντας το καλύτερο του τένις από το δυνατό δεξί του χέρι τις στιγμές που το ζητούν. Η εντυπωσιακή του σειρά γκραν σλαμ των δεκαπέντε τάι μπρέικ που κέρδισε στη σειρά είναι ενδεικτική. Έβαλε έξι από αυτά στη θέλησή του στο Wimbledon τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αντίθετα, ο παλιός κύριος – σε ηλικία 36 ετών και 55 ημερών, μπορεί να είναι ο γηραιότερος νικητής του Wimbledon στο Ανοιχτή Εποχή – επίσης συγχαρητήρια για τον κατά δεκαέξι χρόνια νεότερο αντίπαλό του σήμερα το απόγευμα.

“Έχει προσαρμοστεί απίστευτα καλά στην επιφάνεια και βλέπει πάντα ό,τι χρειάζεται απέναντι στον αντίπαλό του. Αυτή είναι μια εξαιρετική ποιότητα που θεωρώ επίσης ένα από τα δυνατά μου σημεία. Μου επέτρεψε να συνεχίσω να εξελίσσω το παιχνίδι μου. Και αυτό είναι κάτι που κάνει πολύ νωρίς στην καριέρα του».

Στους “Big Three”

Ο Μεντβέντεφ, που δεν έβαλε το πόδι στο έδαφος απέναντι στο Ισπανό θαύμα στους ημιτελικούς, τόλμησε να τοποθετήσει τον Αλκαράζ στη λίστα των επονομαζόμενων «Big Three»: Τζόκοβιτς, Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ.

«Είναι λίγο σαν αυτήν», είπε. “Είναι μόλις 20, αλλά έχει ήδη κερδίσει ένα τουρνουά γκραν σλαμ. Παίζει υπέροχα και είναι νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη για πολλές εβδομάδες.”

Αυτή η θέση διακυβεύεται επίσης σήμερα το απόγευμα. Με μια νίκη, ο Τζόκοβιτς όχι μόνο επεκτείνει τον τίτλο του στο Λονδίνο, αλλά επιστρέφει και στο πρώτο σκαλί της παγκόσμιας σκάλας του τένις. Το μέρος όπου βρίσκεται συνολικά 389 εβδομάδες. Από αυτή την άποψη, ο Alcaraz έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στις 28 εβδομάδες.

Μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα σήμερα το απόγευμα αν καταφέρει να κερδίσει έναν δεύτερο τίτλο γκραν σλαμ μετά το US Open το 2022. “Αυτό θα ήταν υπέροχο. Όχι μόνο επειδή κέρδισα το Wimbledon, αλλά και να το κάνω αυτό απέναντι στον Novak. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά ιδιαίτερο.”