Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης στο στόχαστρό της το τένις: «Μην λες ψέματα, είναι ενδιαφέρον για εμάς»

Φαίνεται ότι το τένις θα είναι το επόμενο άθλημα που θα υποκύψει στα πολλά χρήματα από τη Σαουδική Αραβία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από το άθλημα είχαν διερευνητικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με επενδυτικές εταιρείες από τη χώρα.

Ο Andrea Gaudenzi, πρόεδρος της ανδρικής οργάνωσης τένις ATP, είπε πρόσφατα στους Financial Times ότι είχε «θετικές» συνομιλίες με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) και άλλους επενδυτές σχετικά με την πιθανότητα να φιλοξενήσει μια σειρά από τουρνουά τένις στη χώρα.

Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη η επίμονη φήμη ότι το NextGen Finals, το τουρνουά στο τέλος της χρονιάς για τους καλύτερους τενίστες κάτω των 21 ετών, θα διεξαχθεί στη Τζέντα αυτή τη σεζόν του τένις. Θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα.

Παρεμπιπτόντως, στο παρελθόν έχουν διοργανωθεί τουρνουά επίδειξης στη Σαουδική Αραβία, όπου κορυφαίοι τενίστες έχουν έρθει για πολλά χρήματα.

Δύσκολο θέμα

Η WTA, η οποία είναι υπεύθυνη για το γυναικείο γύρο τένις, μίλησε επίσης με επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο. Αυτή η συνάντηση δεν απέδωσε ακόμη τίποτα συγκεκριμένο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Steve Simon, υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι ακόμα αβέβαια.

«Είναι ένα δύσκολο θέμα», λέει ο Σάιμον. «Αλλά αν κοιτάξετε τα δικαιώματα των γυναικών, η Σαουδική Αραβία σημειώνει πρόοδο αν τη συγκρίνετε, ας πούμε, πριν από πέντε χρόνια».

Ο Σάιμον σημείωσε στη συνομιλία ότι η ασφάλεια των λεσβιών τενιστών στη χώρα ήταν ένα ευαίσθητο θέμα για τους Σαουδάραβες, αλλά δεν ανησυχεί ότι αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον.

Ο θρύλος του τένις Billie Jean King ως λεσβία επικροτεί την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στη γυναικεία περιοδεία. «Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει μια μέρα», λέει αποφασιστικά.

«Πιστεύω πραγματικά στη συμμετοχή αν θέλεις να αλλάξεις κάτι», είπε ο Αμερικανός. «Αν δεν συναντάς ανθρώπους και δεν θέλεις να κάνεις συζήτηση για να αλλάξεις τα πράγματα, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει».

Ο McEnroe αντιτίθεται

Ένας άλλος θρύλος του τένις, ο John McEnroe, από την άλλη, βλέπει λίγα εμπόδια στην ιδέα. “Δεν εκπλήσσομαι που γίνεται λόγος για το τένις τώρα, αλλά προσωπικά δεν θα το υποστήριζα. Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτό”, λέει ο επτά φορές πρωταθλητής γκραν σλαμ.

«Δεν τολμώ πραγματικά να πω αν αυτό είναι καλό για το τένις», απαντά η ελληνική πίστα Tallon στην πιθανή προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας στο καλεντάρι του τένις.

“Πολλοί παίκτες χοροπηδούν από τη χαρά τους, γιατί είναι φυσικά μια τεράστια ένεση χρημάτων για το άθλημα. Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι αυτό δεν είναι ενδιαφέρον για εμάς, επίσης επειδή ίσως θα έπρεπε να κερδίσουμε περισσότερα αν παίζεις τένις με άλλους παίκτες, συγκρίνετε αθλήματα».

Τελικά

Ο Raemon Sluiter, προπονητής της Jelina Svitolina, πιστεύει ότι είναι μια δύσκολη επιλογή. “κουβέντα για τα χρήματα“, λέει ο Rotterdammer. “Εμμένετε στις αρχές σας; Ή θα πας τέλος πάντων;»

Ο Νικ Κύργιος ξέρει. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, όσον αφορά τον δημοφιλή Αυστραλό. “Επιτέλους. Βλέπουν την αξία. Επιτέλους θα πληρωθούμε ό,τι μας αξίζει”

Για τον Andy Murray, δεν είναι ακόμη σαφές ότι η περιοδεία του τένις θα πρέπει απλώς να πάει στη Σαουδική Αραβία. «Πιστεύω ότι θα είναι θέμα αν διοργανωθούν σημαντικά τουρνουά εκεί», λέει.

“Μια δύσκολη ερώτηση. Γιατί αν δεν θέλεις να παίξεις εκεί, θα τιμωρηθείς γι’ αυτό, γιατί πρέπει να παίξεις κάποια τουρνουά. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε.”

Jabeur: “Είναι τώρα ή ποτέ”

Ο Ons Jabeur, η περσινή φιναλίστ του Wimbledon από την Τυνησία και πρόσωπο για τα γυναικεία αθλήματα στη Μέση Ανατολή, βλέπει την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας ως μια χρυσή ευκαιρία.

“Ελπίζω ότι θέλουν να επενδύσουν όχι μόνο στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες. Είμαι πεπεισμένος ότι στη Σαουδική Αραβία κάνουν επίσης καλά πράγματα και δίνουν στις γυναίκες περισσότερα δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα.”

Η Jabeur πιστεύει ότι έχει πρωτοποριακό ρόλο μαζί με τον Αιγύπτιο Mayar Sherif, τον αριθμό 31 στον κόσμο. “Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αλλά οι δύο πιο επιτυχημένες αθλήτριες με αραβικό υπόβαθρο παίζουν τένις αυτή τη στιγμή. Έτσι είναι (για τη Σαουδική Αραβία, εκδ.) Τώρα ή ποτέ.”

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο νούμερο ένα στον κόσμο, είναι πιο προσεκτικός στην απάντησή του, αν και δεν είναι απαραίτητα αντίθετος με τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας. “Ένιωσα ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου να θέλει η Σαουδική Αραβία να παίξει έναν ρόλο στο τένις. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το γκολφ και να μάθουμε από αυτό.”

Η Iga Swiatek, η παγκόσμια νούμερο ένα μεταξύ των γυναικών, θέλει κυρίως να περιμένει έως ότου τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται συγκεκριμένα στα μάτια της. «Είμαι έτοιμος για εκεί που θέλει η WTA να παίξουμε», λέει ο Πολωνός.

“Αλλά εξακολουθώ να περιμένω τις σωστές πληροφορίες. Ξέρω ότι ως κοινότητα τένις έχουμε κάποια επιρροή. Και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.”

Ruud: “Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό”

Ο Νορβηγός Casper Ruud, τρεις φορές φιναλίστ Grand Slam, δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. “Αισθάνομαι ότι θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη χώρα. Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό αθλητικό πλύσιμο, αλλά έχουν καλή οικονομία και θέλουν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον αθλητικό κόσμο. Δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό.”