Η Σαουδική Αραβία θα διοργανώσει επίσης Τελικούς WTA, παρά τις διαμαρτυρίες από τον κόσμο του τένις

WeLoveSports.gr

Το ετήσιο τουρνουά τένις της WTA θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία τα επόμενα χρόνια. Οι Τελικοί του WTA, το πιο διάσημο γυναικείο τουρνουά στο καλεντάρι του τένις μετά τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam, θα διεξαχθούν στο Ριάντ από το 2024 έως το 2026. Φέτος θα είναι από 2 έως 9 Νοεμβρίου.

Από το 2019, το τουρνουά, στο οποίο οι οκτώ καλύτεροι παίκτες του απλού και οι οκτώ καλύτερες ομάδες του διπλού αγωνίζονται μεταξύ τους, διοργανώνεται σε διαφορετική τοποθεσία κάθε χρόνο. Πέρυσι, το Κανκούν του Μεξικού ήταν το σκηνικό για τη μάχη του τίτλου.

Με τη νίκη στους τελικούς του WTA, η Σαουδική Αραβία κάνει για άλλη μια φορά ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση θέσης στο τένις. Επί του παρόντος, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του ATP, το οποίο είναι συνυπεύθυνο για το τένις ανδρών, και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη διοργάνωση ενός τουρνουά ATP 1000 στη χώρα.

Αθλητικό πλύσιμο

Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2034 θα διεξαχθεί στην πετρελαϊκή πολιτεία, ένας αγώνας Formula 1 διεξάγεται κάθε χρόνο και η περιοδεία Saudi LIV διασφαλίζει ότι αρκετοί κορυφαίοι παίκτες του γκολφ παίζουν για πολλά χρήματα στη Σαουδική Αραβία.

Οι επικριτές αποκαλούν τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας αθλητικό πλύσιμο, μια προσπάθεια καθεστώτων να ενισχύσουν τη διεθνή τους εικόνα διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Η Σαουδική Αραβία επικρίνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο για αγνόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επειδή ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κυβερνά με βαρύ χέρι.

Οι πρώην τενίστες Κρις Έβερτ και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είχαν στο παρελθόν επικρίνει τον επικείμενο διορισμό της Σαουδικής Αραβίας ως τόπου διεξαγωγής των τελικών του WTA.

Είπαν ότι οι αξίες του WTA ήταν σε πλήρη αντίθεση με εκείνες της Σαουδικής Αραβίας και ότι η διεξαγωγή της εκδήλωσης εκεί δεν θα αντιπροσώπευε πρόοδο αλλά μια «σημαντική οπισθοδρόμηση».

Η Billie Jean King, ένας άλλος θρύλος του τένις, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στη χώρα.

Κάναμε προηγουμένως μια αθλητική επεξήγηση για το πώς ήθελε η Σαουδική Αραβία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Ρίξτε μια ματιά στον επεξηγητή παρακάτω:

Αθλητική επεξήγηση: πώς θέλει η Σαουδική Αραβία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Ως λόγο για την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας, η WTA, η διεθνής ένωση τένις για γυναίκες, αναφέρει ότι εξέτασε τις δυνατότητες διοργάνωσης του τουρνουά, την αύξηση του χρηματικού έπαθλου και την προθυμία να σεβαστεί το τουρνουά και το άθλημα. .

Το χρηματικό έπαθλο σχεδόν διπλασιάστηκε

Υπήρξε σημαντική ανάπτυξη όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα. Στο τουρνουά στο Κανκούν, οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν 9 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ). Στη Σαουδική Αραβία δηλαδή 15,25 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ). Το ποσό αυτό θα αυξηθεί το 2025 και το 2026.

Η Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είχε προηγουμένως επιλεγεί ως το σκηνικό για τους τελικούς Next Gen, το ετήσιο τουρνουά για άνδρες ταλέντα έως 21 ετών. Η σύμβαση ισχύει από το 2023 έως το 2027.

Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ότι οι Rafael Nadal, Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev και Holger Rune θα συμμετάσχουν σε ένα νέο τουρνουά επίδειξης στο Ριάντ τον Οκτώβριο, το «6 Kings Slam».

Η τελευταία έκδοση των τελικών του WTA δεν κύλησε ομαλά. Στο Κανκούν ανατέθηκε η διοργάνωση του τουρνουά δύο μήνες νωρίτερα. Αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε ανεπαρκής για την παροχή γηπέδων τένις καλής ποιότητας στο Μεξικό.

Πρόσθετα προβλήματα προκάλεσε η βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Τα πάρτι έπρεπε να αναβληθούν και ο τελικός μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα.

Οι παίκτες παραπονέθηκαν κυρίως για το προσωρινό σκληρό γήπεδο, το οποίο χτίστηκε στην κορυφή ενός γηπέδου γκολφ. Οι μπάλες αναπηδούσαν περίεργα και το γήπεδο δεν ήταν έτοιμο αρκετά νωρίς για να επιτρέψει αρκετές ώρες προπόνησης πριν από το τουρνουά.