Η σταρ του τένις Οσάκα επέστρεψε, αλλά η επιστροφή μετά την εγκυμοσύνη δεν είναι ακόμα εύκολη

WeLoveSports.gr

Πολλοί φίλοι του τένις περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της νικήτριας των τεσσάρων Grand Slam, Ναόμι Οσάκα. Ο Ιάπωνας, που είναι ακόμα μόλις 26 ετών, δεν έχει παίξει αγώνα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Και πριν από αυτό, τα πράγματα ήταν δύσκολα για λίγο. Υπέφερε από κατάθλιψη και υπέφερε από κρίσεις άγχους και τραυματισμούς.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους είχε επιτέλους κάποια θετικά νέα: μια εγκυμοσύνη. Τώρα έφερε στον κόσμο την κόρη της Shai και είναι έτοιμη για το πρώτο της τουρνουά μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο: το τουρνουά WTA στο Μπρίσμπεϊν.

Η Οσάκα ελπίζει να είναι ξανά επιτυχημένη στα Grand Slam στο μέλλον και θέλει επίσης να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του χρόνου. Αποκαλεί την επιστροφή το δεύτερο κεφάλαιο της καριέρας της. Αρκετοί κορυφαίοι παίκτες κατάφεραν να κάνουν μια επιστροφή μετά την απόκτηση ενός παιδιού, αν και δεν επιλέγει κάθε τενίστας να το κάνει.

«Η γέννηση αφαιρεί την πίεση»

Η πρώην νούμερο τέσσερα του κόσμου Κίκι Μπέρτενς έμεινε έγκυος μετά την καριέρα της. Τα παράτησε μετά τους Αγώνες του Τόκιο το 2021 και γέννησε έναν γιο περίπου εννέα μήνες αργότερα. Ο 32χρονος Μπέρτενς λοιπόν τρέφει σεβασμό στους παίκτες που επιστρέφουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Μπέρτενς: “Είναι υπέροχο που τόσες γυναίκες επιστρέφουν μετά από μια εγκυμοσύνη. Απαιτεί πολλή σωματική δουλειά, αλλά η Οσάκα είναι ακόμα νέα. Είμαι πολύ περίεργη να δω πώς θα το κάνει. Νομίζω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μεγάλη πίεση μακριά γιατί το πιο σημαντικό πράγμα είναι η οικογένειά σου».

Η Osaka δημοσίευσε το παρακάτω μήνυμα στο X νωρίτερα αυτό το μήνα. Ευχαρίστησε τους θαυμαστές της και είπε ότι ανυπομονούσε για “το δεύτερο κεφάλαιο του ταξιδιού μας στο τένις”:

Το τελευταίο επιβεβαιώνει η Οσάκα, η οποία δήλωσε στα ιαπωνικά μέσα ότι η μητρότητα τη βοηθάει να σκέφτεται διαφορετικά παίζοντας. “Ποτέ δεν ήμουν από αυτούς που παίζουν πολύ καλά για τον εαυτό μου. Παίζω για την κόρη μου τώρα.”

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παικτών του τένις που έχουν ανακάμψει δυναμικά μετά την εγκυμοσύνη. Όπως η Βέλγος Kim Clijsters. Το 2009, δεκαέξι μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, κέρδισε το US Open. Ήταν η πρώτη μητέρα που κέρδισε ένα τουρνουά Grand Slam μετά την Evonne Goolagong-Cawley από την Αυστραλία το 1980.

Ο Γουίλιαμς άνοιξε τον δρόμο

Οι συνθήκες για τις παίκτριες που θέλουν να επιστρέψουν μετά από μια εγκυμοσύνη έχουν βελτιωθεί σημαντικά πριν από μερικά χρόνια, λέει η πρώην σταρ του τένις Marcella Mesker. «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ειδικά μετά την επιστροφή της Serena Williams το 2018».

Η Γουίλιαμς, η οποία έχει πλέον αποσύρει οριστικά τη ρακέτα της, προκάλεσε σάλο μετά τη γέννηση της κόρης της Ολυμπίας, εμφανιζόμενη στο δικαστήριο με ένα ειδικά σχεδιασμένο για εκείνη κοστούμι. Αυτή η στολή προκάλεσε πολλές αντιστάσεις στον κόσμο του τένις.

Αλλά μετά την αμφιλεγόμενη επιστροφή της Williams, το WTA, ο οργανισμός πίσω από τη διεθνή γυναικεία περιοδεία, εξασφάλισε επίσης ότι οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια προστατευμένη κατάταξη σε συνολικά δώδεκα τουρνουά τα πρώτα τρία χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουροι για τη συμμετοχή τους.

“Δεν υπήρχε τίποτα πριν από αυτό. Μετά οι παίκτες έπρεπε απλώς να επιστρέψουν, σαν να είχαν τραυματιστεί”, λέει ο Mesker. “Στην πραγματικότητα τιμωρήθηκαν επειδή ήθελαν ένα παιδί. Αλλά η Serena είπε: μια εγκυμοσύνη δεν είναι το ίδιο με έναν τραυματισμό.”

«Δευτερεύουσες συνθήκες απασχόλησης»

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν. “Αυτό οφείλεται κυρίως στις “συνθήκες δευτερεύουσας απασχόλησης”. Ως μητέρα θέλετε να ταξιδέψετε στα τουρνουά με το παιδί σας και στη συνέχεια τα παιδιά πρέπει να είναι απασχολημένα κατά τη διάρκεια των αγώνων και της προπόνησης. Αυτό πρέπει να διευθετηθεί καλύτερα”, λέει ο Mesker .

“Στα μικτά τουρνουά, όπως τα Grand Slam, η φροντίδα των παιδιών δεν είναι πρόβλημα. Είναι μια χαρά εκεί, γιατί πολλοί άνδρες παίκτες έρχονται επίσης σε αυτά τα τουρνουά με τα παιδιά τους. Αφορά κυρίως τα μικρότερα τουρνουά WTA.”

Οι καλύτερες εγκαταστάσεις μπορούν να διευκολύνουν τις παίκτριες του τένις να μην περιμένουν μετά την καριέρα τους για να μείνουν έγκυες. Όπως η Οσάκα. Και επίσης η τρεις φορές νικήτρια του Grand Slam Angelique Kerber, η οποία επίσης επιστρέφει στην Αυστραλία.

Πριν από λίγους μήνες, η Caroline Wozniacki επέστρεψε αφού έγινε μητέρα. «Όλα αυτά είναι καλά για τους οπαδούς και τους χορηγούς», λέει ο Mesker. “Η Iga Swiatek (η νούμερο ένα στον κόσμο, εκδ.) δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την περιοδεία μόνη της. Με την επιστροφή ορισμένων μεγάλων ονομάτων, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική χρονιά για την περιοδεία WTA.”